Yerli Araç Kullan, TÜRKİYE Kazansın.Vatandaşımız KAZANSIN

Hyperloop, dünyanın ulaşım sistemini ve yaşam biçimini kökten değiştirme potansiyeline sahip

Türkiye’nin önemli yatırım gruplarından Erciyas Holding, 15-19 Ağustos tarihlerinde TÜBİTAK Gebze Yerleşkesi’nde düzenlenen TEKNOFEST – ‘Hyperloop Geliştirme Yarışması’nda geleceğe yön veren boru hattı projesiyle boy gösterdi.



 Yarışmanın düzenleyicisi TÜBİTAK RUTE – Raylı Ulaşım Teknolojileri Enstitüsü'nün altyapı kapsamında Hyperloop Tüneli’nde kullanılan çelik borularını üreten Erciyas, 38 üniversiteden16 takımın yarıştığı organizasyonda öğrencilerin prototip araçlarını yarıştırabilmeleri için 208 metre uzunluğundaki Hyperloop Boru Hattı’nı üretti.  Kara, deniz, hava ve demiryolundan sonra ‘5’inci Mod’ olarak adlandırılan Hyperloop konseptinin yarışmaya uygun bir prototip hattının kurulumuna katkı veren Erciyas Holding, genç bilim meraklılarından büyük ilgi gördü. 





Hyperloop konsepti üzerine çalışmalar yapan dünyadaki en önemli şirketlerden Hyperloop Transportation Technologies (HyperloopTT) ile 2017 yılından bu yana iş birliklerinin sürdüğünü vurgulayan Erciyas Holding İcra Kurulu Başkanı Emre Erciyas, “Hyperloop hayallerin ötesine ulaşmayı hedefleyen bir proje. Biz de küresel markalarla birlikte geleceğe ayna tutan bu projenin bir parçası olmaktan büyük heyecan duyuyoruz. Halen 5 kilometrelik fonksiyonel prototip Hyperloop hattı için çalışmalarımız devam ediyor. Dünyanın ulaşım sistemini ve yaşam biçimini kökünden değiştirme potansiyeli taşıyan bu özel projede bölgemizde öncü rolünü üstlenen bir şirket olarak, böylesine bir organizasyonda ülkemizin gelecekteki bilim insanlarıyla bir arada olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Gençlerimizin Hyperloop teknolojisine olan ilgisi, bizi yarınlarımız için çok daha umutlu kılıyor. Erciyas Holding olarak, yarışmanın kazanan takımda yer alan tüm öğrencilerine şirketimizde staj imkanı tanıyarak destek vermeyi sürdüreceğiz” dedi.


 


Dünyanın en büyük teknoloji etkinliği olan Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali – TEKNOFEST, Türkiye’nin farklı illerinde bilim ve teknoloji meraklıları ile buluşmaya devam ediyor. TEKNOFEST Teknoloji yarışmaları kapsamında bu yıl ilk kez TÜBİTAK RUTE öncülüğünde düzenlenen ‘Hyperloop Geliştirme Yarışması’, 15-19 Ağustos tarihlerinde Kocaeli’nde gerçekleşti. Erciyas Holding’in de destekçileri arasında yer aldığı yarışmada, lisans ve lisansüstü öğrencilerinden oluşan 16 üniversite takımı, Hyperloop konsepti üzerine hazırladıkları prototiplerle kıyasıya rekabet ettiler.


 


Hyperloop Geliştirme Yarışması, lisans ve lisansüstü öğrencilerinin manyetik askılama ile tahrik teknolojileri geliştirebilmelerine ve yeni nesil ulaşım teknolojileri konusunda bilgi birikimi kazanmalarına olanak sağlayacak teknoloji odaklı bir yarışma olarak tasarlandı. 


 


Takımlar; Kapsül Tasarımı,  Kontrol Merkezi ile Haberleşme, İtki Sistemi Tasarımı, Levitasyon (Askılama) Sistemi Tasarımı, Frenleme Sistemi ve Yarış Güvenliği alanlarında değerlendirildiler. Bunların yanı sıra Gelişme Raporu, Teknik Tasarım Raporu ile Yarış Öncesi Kontrol Listeleri, Uzaktan Kontrol ve Kapsül Hareketi başlıklarında puanlandırıldılar.


Hyperloop, geleceğin ulaşım teknolojisi kabul ediliyor

Projenin ayrıntıları hakkında bilgi veren Erciyas Holding İcra Kurulu Başkanı Emre Erciyas, daha iyi bir dünya hayalleri doğrultusunda yatırımlarına devam ettiklerini belirterek, “Erciyas Holding olarak, bugün çelik boru, demiryolu - lojistik, enerji, mobilite - ulaşımdan oluşan girişimcilik grubumuz ile dört ayrı sektörde dünyanın 90’den fazla ülkesinde faaliyet gösteriyoruz. Geleceğe yön verecek girişimlere yatırım yapmak bizim daha iyi bir dünya hayalimizin önemli bir parçası. Hyperloop Projesi’ni ise, bu hayal doğrultusunda attığımız çok önemli bir adım olarak görüyoruz.



İlk defa Tesla ile SpaceX şirketlerinin sahibi Elon Musk tarafından küresel gündeme taşınan ve dünyada ilk kez seri üretim çelik boruların uzay teknolojisinde kullanıldığı Hyperloop Konsepti; temelde çelik tüpler içerisinde sürtünmesiz bir ortamda 1.200 kilometrelik hıza ulaşabilen yük ve yolcu taşımacılığı öngörüyor. Daha şimdiden geleceğin ulaşım teknolojisi olarak görülmeye başlanan Hyperloop’a olan ilginin önümüzdeki dönemde katlanarak artacağına inanıyorum” diye konuştu. 


Dünya devleri ile birlikte hyperloop teknolojisini geliştiriyoruz

Grup şirketleri Erciyas Çelik Boru ile projeye 2017’de dahil olduklarını ve bu sene başında büyük çaplı Hyperloop boru hattı tedarikçisi ve yatırımcısı olmak üzere HyperloopTT ile bir anlaşma imzaladıklarını belirten Emre Erciyas, şunları söyledi: 



“Projenin yürütücüsü Hyperloop Transportation Technologies (HyperloopTT) ile yaptığımız iş birliği kapsamında Hyperloop Projesi’nin çelik boru tedarikçisi olduk. Dünyada ilk defa 5 kilometrelik gerçek boyutlu fonksiyonel prototip Hyperloop hattı için çalışmaları devam eden projede şirket olarak, boru satın alınmasından tasarımına kadar birçok konuda son söz sahibiyiz. 


 


HyperloopTT’nin bu projesine çok büyük bir ilgi ve destek var. Dünya genelinde 800 bilim insanı ve mühendis katkı sunuyor. Hyperloop Projesi’nde dünyaca ünlü Japon teknoloji devi Hitachi, sistemin sinyalizasyon kısmını; Avrupa merkezli çok uluslu havacılık şirketi Airbus ise boru hattı içerisinde geçen trenin kapsül üretimini üstleniyor. Biz de büyük çaplı seri üretim yapabilen şirketimiz Erciyas Çelik Boru ile sistemin çelik boru üretimini üstlenmiş durumdayız.


 


Hyperloop konseptini geliştirmede bölgemizde öncü olmak Erciyas Holding olarak, geleceğin bir parçası olma yolunda attığımız çok önemli bir adım. Hyperloop; yüksek süratli, verimli, güvenli, sürdürülebilir ve karlı bir ulaşım şeklidir. Üç şeye çare oluyor; dünyadaki kalabalık şehir hayatına, artan araç trafiğine, ayrıca çevre ve iklim krizine. Sürdürülebilir geleceğe giden yolda projenin önemi her geçen gün artıyor. 


Dünyada gayrimenkul sektörünün dengeleri bu ulaşım yöntemiyle 1.200 km/saat’e varan hızlarla seyahat edebildiğiniz anda büyük bir dönüşüm geçirecek. İnsanlar artık çalıştıkları şehirlerde yaşamak zorunluluğundan kurtulacaklar. Şehirde çalışmaya devam edip kırsalda yaşam sürme imkanına kavuşacaklar. Özellikle Avrupa Komisyonu’nun Yeşil Mutabakat'a uygun olarak 2050'ye kadar Karbon Nötr olmayı sağlamak için demiryolu ağını genişletmeyi ve demiryolu kullanımını teşvik etmeye başlaması, yine bu alandaki inovatif çözümlerin arasında geleceğin ulaşım konsepti Hyperloop'u da dahil etmesi, attığımız bu adımın ne kadar doğru olduğunu gösteriyor.”


Mert Fırat da yarışmayı ziyaret etti

Yeteneğinin yanı sıra kişiliği ve özellikleri ile de öne çıkan başarılı oyuncu Mert Fırat da, Teknofest Hyperloop Geliştirme Yarışması’nı ziyaret ederek, Erciyas Holding İcra Kurulu Başkanı Emre Erciyas ile TUBİTAK RUTE yetkililerinden hyperloop teknolojisi ve yarışmayla ilgili bilgi aldı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..