Yerli Araç Kullan, TÜRKİYE Kazansın.Vatandaşımız KAZANSIN

Yerli otomobil mi, yersiz otomobil mi?


Yerli marka, yerli otomobil , yerlilik oranı, yerli olmayan yerli marka! ve daha bir çok kavram iç içe geçmiş durumda.Başbakanımız ve bakanlarımız, yerli markalı yerli imal edilen otomobil ile beraber Türkiye'de yatırımı olan ve diğer firmalarında Türkiye'de otomobil imal etmelerini istiyorlar...Bu girişimler; her açıdan ülkemize, insanımıza ve ekonomiye olumlu 





katkılar sağlayacaktır.Dünyanın bir çok ülkesi kendi veya kendine yakın ülkelerin üretimlerini tercih ediyor.Kaldı ki ekonomik kriz boyunca bile koskoca AB ve ABD bile maliyet ve diğer konularda kendi firmalarına sahip çıktılar...İlk başta bazı sanayiciler yerli oto konusuna temkinli yaklaştılar!Haliyle maliyet , satış durumu ve pazarda yer alan otomobillerin satışlarının da


etkilenmesi de akla gelince bu konunu gerçekleşemeyebileceği ifade edildi..Yerli otomobil konusuna daha ilk günden olumlu yaklaşanlar arasındatraktör ve motor imal eden Tümosan, iş makinesi üreten Sanko,Accent Era'yı imal eden Hyundai Assan, Yerli bir girişim olan Etox / Erteks var...




Fiat / Tofaş son günlerde bu işin içinde olabileceğini Detroit'te ki fuarda açıkladı.


Zaten Brezilya'da yenisi üretilen Siena / Albea'nın Türkiye'de eski versiyonu üretilip yakın zamanda sonlanacağı ve yerine bir model gelmeyeceğini yapılan açıklamalardan öğrendik.Fiat CEO'su Sergio Marchionne 'nin açıklamalarından mevcut Fiat platformlarından birinin (Habertürk16.1.12), yakında üretimi bitecek olan Albea'nın platformunun kullanılacağını (Hürriyet16.1.12) öğrenirken


Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç





yeni otomobilde Palio veya Albea platformunun kullanılmayacağını yepyeni bir platform olacağını ifade etti (Haberturk.com 19.1.12).


Diğer otomobil firmalarından yerli otomobil ile ilgili bir girişim şimdilik gözükmüyor.
Koç Holding'in diğer ortaklarından Ford ise Türkiye'de otomobil üretebileceklerini geçtiğimiz günlerde basın mensuplarına söylemişlerdi.


Ford bu yılı Türkiye adına çok iyi geçirirken Kocaeli'de yeni bir fabrika kuracak (ek fabrika), 
2012 yılı içinde yeni Transit ve yeni Cargo'yu pazara çıkaracak.


Ancak Türkiye'de üretilecek Ford otomobil; ya Focus sedan yada bazı pazarlarda yer alan Fiesta sedan olacaktır diye tahmin ediyorum.


Bir ihtimal Fiesta veya daha alt sınıfta bir hatchback olabilir.





Bugün (19.1.12) haber kanallarından birinde (NTV veya TGRT Haber) Devrim ve Anadol isimlerin tescil ettirildiğinden bahsediliyordu. 
Anadol'u Koç Holding tescil ettirmiş.
Devrim'i i ise sanırım Etox'un üzerinde çalışan Erteks tescil ettirmiş olabilir.




Yerli otomobil üretmeden önce engellenen 
veya maliyet sebebiyle gerçekleşememiş bazı projeleri de hatırlamak lazım;


1. Devrim Otomobili,, 129 günde 4 adet prototipten ikisi yollardaydı.Tülomsaş Eskişehir'de yıllara ve engelleyen zihniyete meydan okuyan Devrim hala çalışır durumda..
2.Anadol; Taunus'a ve maliyete! yenildi.
3.Çağdaş, zamanının en modern projelerinden biriydi.
4. Altınboğa'nın iki farklı zamanda yakılan iki otomobil projesi

Sanayi Bakanımız, yerli otomobil ile ilgili teşvik sisteminin Şubat'ta açıklanacağını ifade ederken birden fazla yerli otomobil girişiminin olmasını bekliyor..

Yerli otomobil adına halen süren projeler / girişimler;
Toruk Cars, Onuk Taşıt, OsCar, Etox Zafer, Maral / Nily , Karsan, TT Motor, Turcoto, Convert-it, Control 1, Volkicar, Koala.


Kaynak, http://www.altinboga.com/oresim/7b.jpg 
http://www.noticiasautomotivas.com.br/fiat-deve-contribuir-para-criacao-de-siena-turco/ 
http://www.straitstimes.com/Motoring/Story/STIStory_756238.html 
http://www.autoedizione.com/2012/01/17/fiat-wants-to-build-a-turkish-car-brand-with-fiat-technology/ 

3 yorum:

  1. YILMAZ üstadim, bu aracin model ve Markasi hakkinda bir fikrin varmi ?

    http://i50.tinypic.com/8wy6i9.jpg


    slm
    Metin

    YanıtlaSil
  2. Metin Üstadım; NSU, ZAZ gibi düşündüm.İnternettte kısa sürede araştırdığım kadarıyla (sonradan değiştirilmediyse) bulamadım..
    Yinede BSU'nun bilmediğimiz bir modeli olabilir!

    YanıtlaSil
  3. Üstadım, nihayet buldum. Resimdeki otomobil Renault 8 ve Renault 8 Major 'un devamı olan RENAULT 10.Doğrusu Nsu'nun otomobillerine benzeyen bu aracı ilk kez görüyorum..

    YanıtlaSil

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..