Yerli Araç Kullan, TÜRKİYE Kazansın.Vatandaşımız KAZANSIN

ANADOL AKDENİZ ve limitli seri otomobiller!

Türkiye'de, özel ve sınırlı sayıda imal edilen ilk otomobil;
Anadol A serisinden geliştirildi.Anadol Akdeniz, Akdeniz Olimpiyatları için imal edilmişti.Takipçisi ise yıllar sonra yine sporla ilgili bir isim alan
Renault 11 Galatasaray'dı.


Anadol A1, Otosan Otomobil Sanayi A.Ş.’nin siparişi üzerine "FW5" kodu ile İngiliz Reliant Firması tarafından geliştirilmiş ve üretimine 19 Aralık 1966’da başlanmıştır. A1’in dizaynı ise İngiliz Ogle Design firmasından Tom Karen tarafından çizilmiştir. A1 üretiminde ilk olarak Ford Cortina'nın 1200 cc'lik 1959 model Kent motoru kullanılmış, 1968’de bu motor daha güçlü 1300 cc Ford Crossflow motor ile değiştirilmiştir. 1969’da gösterge panosu yenilenmiş, direksiyon daha ergonomik bir hale getirilmiştir. 1971’de o günün modası olarak kabin tavanı vinil ile kaplanmıştır. Bu dizayn MkI tipi olarak Nisan 1972’ye kadar bu şekilde kalmıştır. 1971’de İzmir’de düzenlenen Akdeniz Oyunları için geliştirilen A1 modeline “Anadol Akdeniz” adı verilmiş ve bu modelin üretimine 1972’de başlanmıştır. MkII olarak adlandırılan bu modelde farların yuvarlak şekli yerini dörtgen farlara bırakmış, vites bloğu ve tamponlar yenilenmiştir. Yeni dizaynda tamponlar gövdenin bir uzantısı haline gelmiş, ön ızgara değişmiş, farlar ve sinyaller dörtgen hale getirilmiş, sinyal ve stop lambaları üçgen bir şekil almıştır. Kabin içi de ciddi bir değişikliğe uğramış, gösterge tablosu ve ön konsol, koltuklar değişmiş, kullanılan malzemelerin kalitesi yükseltilmiştir. 1972’den itibaren Anadol’un Coupé’sinde kullanılan bu standart, A1 üretiminin sonuna kadar (1975) aynı kalmıştır.
Wikipedia.org

1971 yılında Akdeniz Oyunları İzmir'de yapıldığında Anadol o zamanlar dünyada çok az üreticinin yaptığı bir uygulamayla "Anadol Akdeniz" adıyla sınırlı seri bir model üretti. Sadece gri renk ve üstü siyah vinyl olan bu otomobiller değişik bir ön panjur, diktörtgen far grubu, bir de Akdeniz Oyunları amblemi taşıyordu. Bu özel serinin Renault 11 Galatasaray'dan 15; Opel Vectra Sun’dan 22 yıl önce piyasaya çıkarıldığını unutmamak gerekiyor. Bu dizayn Anadol'un ilk face-lift veya makyajının da habercisi oldu.

1972 Anadollar benzer bir grill ve sonra da 4 kapılı SL olarak piyasaya çıktı.
Otoplato.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..