Yerli Araç Kullan, TÜRKİYE Kazansın.Vatandaşımız KAZANSIN

AUTOMOTİVİST, SANAYİ BAKANLIĞI, ORHAN YÜCE ve OTOMOBİL

Üçüncü Automotivİst Uluslararası İstanbul Otomotiv Kongresi 
bugün Otomotivde Enerji Dönüşümü ve Emisyon konseptiyle gerçekleştirildi.
 ODD (Otomotiv Distrübütörleri Derneği), OSD (Otomotiv Sanayicileri Derneği),  OYDER (Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği) ve TAYSAD(Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği) tarafından da desteklenen kongrede
yerli ve yabancı konuşmacılarla beraber Sanayi ve  Ticaret Bakanımız Nihat Ergün'de konuşma yaptı.Bakanımızın özellikle 
''Otomotiv sektörünün kalitesini ve ihracat kabiliyetini, markalaşma becerisini de dikkate aldığımızda, Türkiye'de yeni bir otomobil markası, modeli, tasarımına imkan ve ihtiyaç da var''
''İsterseniz bunu beraber bir araya gelip yapın, isterseniz bireysel olarak yapın, isterseniz Ford'la, isterseniz İtalyanlarla, Almanlarla, Japonlarla, Korelilerle ortak yapın ama yapın''
''Bugüne kadar otomotiv sektöründe markalaşma teşebbüsleri adeta sabotaja uğradı. Artık bu tür sabotajlara izin vermeyiz'' sözleri dikkat çekti..
TÜRK MARKASI OTOMOBİL...
Bakan Ergün, binlerce aracın montajından elde edilen kardan çok daha fazlasının, özgün bir tasarım veya yeni bir teknoloji üreterek elde edilebileceğini belirtti. Bu konuda toplumun büyük bir duyarlılığının ve Türk insanının büyük bir beklentisi olduğunu dile getiren Ergün, şunları kaydetti:
''İç pazarda 1 milyon otomobil satışını önümüzdeki 10 yıl veya 5 yıl içerisinde aşabiliriz. Bu da yeni bir otomobil markası üretmenin, yeni tasarımlar geliştirmenin bize sağlayacağı avantajı ortaya koyan iş gelişmelerdir. Türkiye'deki otomotiv sektörünün kalitesini ve ihracat kabiliyetini markalaşma becerisini de dikkate aldığımızda Türkiye'de yeni bir otomobil markası, modeli, tasarımına imkan ve ihtiyaç da vardır. İsterseniz bunu beraber bir araya gelip yapın, isterseniz bireysel olarak yapın, isterseniz Ford'la ortak yapın, isterseniz İtalyanlarla, Almanlarla, Japonlarla, Korelilerle ortak yapın, ama yapın. 
Buna Türkiye'nin ihtiyacı var, toplumun beklentileri var. Bugüne kadar otomotiv sektöründe markalaşma teşebbüsleri adeta sabotaja uğradı. Bunlardan bir tanesi Devrim otomobilleri konusudur, diğeri de Anadol markasıdır. Aslında Anadol, markalaşmaya çok müsait bir isimdi; ancak aleyhinde o kadar karalama kampanyası yapıldı ki, ülke olarak büyük bir fırsatı kaçırdık. Artık bu tür sabotajlara izin vermeyiz. Buna sadece hükümet olarak izin vermeyiz demiyorum, buna artık toplum olarak izin vermeyiz, hukuk ve adalet olarak izin vermeyiz.''
ELEKTRİKLİ OTOMOBİLLER...
Bakan Ergün, elektrikli araçların tüketimini yaygınlaştırmak için, özellikle kamu alımlarında bu araçlara ağırlık vermeyi ve böylece topluma bu konuda öncülük etmeyi planladıklarını kaydetti.
Bakanlık olarak, 81 il müdürlüğü için alacakları araçların bir bölümünün elektrikli araç olmasına karar verdiklerini bildiren Ergün, emisyon seviyesi düşük çevre dostu araçlarla ilgili yasal çalışmaların da devam ettiğini söyledi.
Ergün, elektrikli ve hibrit araçların seri tadilatı ile ilgili teknik mevzuat çalışmalarının tamamlandığını ve ilgili yönetmelikte yapılan değişikliğin, 30 Kasım 2010 tarihli Resmi Gazete'de yayımlandığını anımsatarak, böylece Türkiye'de üretilen ya da tadil edilen elektrikli veya hibrit araçlarla, yurt dışından Türkiye'ye gelecek bu tür araçların trafiğe çıkmasının mümkün olacağını anlattı.
Türkiye'nin, dünyada her geçen gün artan itibarı ve istikrarlı ekonomisiyle, dünyanın en dikkati çeken ülkelerinden birisi olduğunu vurgulayan Ergün, şunları kaydetti:
''Ülkemizin nüfus, coğrafi konum, nitelikli işgücü, ekonomik performans gibi birçok özellikleri, uluslararası yatırımcıların ülkemize olan ilgisini artırmaktadır. Bu yıl Renault ülkemizde elektrikli araç üretimine başlamış, son olarak Opel, bazı modellerini Türkiye'de üretme kararı almıştır. Cherry'den sonra otomotiv sektöründe faaliyet gösteren 2 önemli Çin firması daha ülkemize yatırım yapmayı planlıyor.
Çinli DFM otomotiv firması, İzmir bölgesine yaklaşık 300 milyon dolarlık bir yatırım planlarken, yine BYD otomobil firması Çerkezköy civarında yatırım hazırlığı içinde. Buradan şunu net bir şekilde söyleyebiliriz ki, Türkiye otomotivde artık 'üretim üssü' olma yolundadır. Biz ülkemizi bir yatırım cenneti haline dönüştürmek, otomotiv gibi kritik sektörlerdeki yetkinliğimizi artırmak için çalışmalarımıza devam edeceğiz.''
Unutmadan geçtiğimiz günlerde vefat eden otomotivin önde gelen isimlerinden Orhan Yüce; AutoShow 2010 Fuarı'nı kastederek ''bu fuarda neden yerli bir markamız yok bizim '' diyerek yerli otomobil konusunu vurgulamıştır.

 1955 yılında NSU'nun temsilciliğini alan Orhan Yüce;
Volkswagen yedek parça temsilciliği, Alfa Romeo (1974-1991), Skoda ve Seat temsilciliklerini yapmıştı. En son Skoda ve Seat'ın distrübütörlüğünü Doğuş Grubu ile ortak yürütüyordu.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..