Yerli Araç Kullan, TÜRKİYE Kazansın.Vatandaşımız KAZANSIN

2013’ü elektriğin yılına dönüştürün

Yeni yılda daha çevreci  bir yaşam sürmeye mi karar verdiniz? 
Eğer cevabınız “evet” ise, işe otomobil kullanma şekliniz ile başlamaya ne dersiniz?  Otomobil kullanımı, ister para harcamak  ister tasarruf etmek isteyin, gerçek ve pratik kazanımlarda bulunabileceğiniz bir alandır.
Elektrikli  Arabalar
Zararlı CO2 emisyonunun bir kısmını veya tamamını günlük hayatınızdan çıkartmak için elektrikli arabalardan birisini tercih edebilirsiniz. Bu noktada temel olarak üç seçeneğiniz var:
                 Menzili artırılmış elektrikli araçların ihtiyaç duyduğu güç elektrik motorları tarafından sağlanır.
Geceden aküyü takarak şarj ederseniz  sabah uyandığınızda evden işe gitmeye ve ufak tefek işlerinizi görmeye yetecek kadar temiz elektrik enerjiniz olabilir. Eğer akünüzün şarjı azalırsa ve daha fazla yol almak isterseniz, benzinle çalışan bir jeneratör motorun ihtiyaç duyduğu elektrik enerjisini sağlayacaktır.
·                        Sadece aküyle çalışan elektrikli araçlar ihtiyaç duydukları gücün tamamını  güç hücrelerinde depolanan enerjiden  sağlarlar. Gideceğiniz yerin menzil dahilinde olup olmadığını veya yol üzerinde şarj noktaları bulunup bulunmadığını bilmeniz faydalı olacaktır.
·                        Hibrit elektrikli arabalar, benzin veya dizel motorlarını, kısa mesafelerde bağımsız bir şekilde araca güç sağlayabilen emisyonsuz elektrikli motor ile takviye ederler.

Yakıt tüketiminizi düzenleyin
                   
Yakıt verimliliğinizi en üst seviyeye çıkarmak için ani hızlanma ve yavaşlamalardan kaçının, motor devrini 1,200 ve 1,300 RPM arasında tutmaya çalışın. Hız sınırlamalarına uyarsanız diğer sürücülerle aynı hızda seyretmeniz kolay olur.

Tek bir seferde birden fazla iş yaparak ve varış noktanıza gitmek için bildiğiniz ve kestirme yolları seçerek gereksiz mesafe kat etmeyin. Düzenli olarak motorunuzu çalıştırın ve hava filtrelerinizin temiz, lastiklerinizin şişkin olduğundan emin olun; böylece sadece daha az yakıt harcamakla kalmaz, aynı zamanda bakım maliyetlerinizi de azaltmış olursunuz.

Unutmayın; otomobilinizin klimasını açtığınızda tüketiminin %20 ile%40 oranında artmasına neden olabilirsiniz. Bu yüzden, klima yerine pencereleri açın, aracınızı gölgeye park edin ve yansıtıcı araç camı veya güneş enerjili fanlar kullanın.

Dengeleme, park etme

Eğer bütün bu tedbirlerle yakıt tüketimini azaltmak size zor geliyorsa, en azından yakıt tüketimini dengeleyebilirsiniz. Konunun uzmanı olan teknisyenler aracınızın yıllık toplam emisyonunu hesaplamanıza yardımcı olmakta ve bu oranı sıfırlamanızı sağlayacak farklı yöntemler önermektedirler.

Ve tabii ki araç kullanımınızı azaltmak her zaman mümkündür. Patronunuzla görüşerek, onu 44 milyon Amerikalının yaptığı gibi işe toplu taşım aracıyla gitmek veya yolunuzun bir kısmını özel araçla gittikten sonra geri kalan kısmında toplu taşıma aracı kullanmak konusunda ikna etmeye çalışın. Daha kısa yolculuklar için aracınızı evde bırakarak bisiklete binebilir ve böylece  sağlığınızı da korumuş olursunuz.

Günümüzde artık yeşil yolculuk yapmak çok daha kolay. Evet, yeni yılda gözler geleceğe dikilmiş durumda. Yukarıdakilere benzer ipuçlarını uygulayarak 2013 yılında gerçek anlamda fark yaratmaya başlayabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..