Yerli Araç Kullan, TÜRKİYE Kazansın.Vatandaşımız KAZANSIN

Hayal değil;1 litreyle Edirne - Erzurum, hemde 2 kez!

Çekici otomobiller, küçük motorlar, yüksek güçler, internet bağlantısı, müzik dinleme, sportif sürüş, 7 koltuk, güvenli yolculuk; bu kelimelerin çoğu, bir çok aracın reklamlarında, tanıtımlarında yer alıyor.Genelde; ihtiyaç, bazen yatırım, bazende sportif amaçlı, muhteşem yada sütçü beygiri! otomobiller üretilene kadar bir çok aşamadan geçiyor.Her taşıt üretildiğinde; araştırma, geliştirme ve tasarım çalışması bir sonraki otomobil için tekrar başlıyor. Yani geleceğe dönük çalışmalar hiç 






bitmiyor.Otomotivin farklı bir yanında ise arabaların üretiminde görev alacak öğrencilerin geliştirdiği çevreci, hesaplı ulaşım için bir altyapıyı oluşturmaya yada teknolojiyi bir sonraki aşamaya taşımaya aracılık edecek etkinlikler var..Motorsporların da markaların adını sıkça duyarken bu yarışlarda ise daha çok üniversite, lise ve öğrenci kulüplerinin adını duyuyoruz.





Bu konuda en üst düzey etkinliklerden biri olan Shell Eco-marathon’a bu yıl Türkiye’den 20 ekip katılacak.İlk aşamayı geçen takımlar 15-19 Mayıs tarihleri arasında Rotterdam’da otuzuncusu düzenlenecek Shell Eco-marathon'da yer alacak..







Yüzlerce öğrenci takımının en az enerjiyle en uzun mesafeyi katetmek hedefiyle yarıştığı Shell Eco-marathon’a Türkiye’den katılmaya hak kazanan ekipler İstanbul’da biraraya geldi. Toplantıya, 9 şehirdeki 17 okuldan 20 takım ve yaklaşık 70 öğrenci katıldı. Bu yıl başvuru aşamalarını başarıyla tamamlayan ve 2014’de yarışacak okullar arasında Adana Kozan Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Ankara Üniversitesi (3 takım), Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Aydın Üniversitesi, Beşiktaş Sakıp Sabancı Anadolu Lisesi (2 takım), Celal Bayar Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Gediz Üniversitesi, Kırıkkale Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi, Terakki Vakfı Özel Şişli Terakki Fen Lisesi, Erciyes Üniversitesi ve Yeditepe Üniversitesi yer alıyor. Ekipler, 15-19 Mayıs tarihleri arasında Rotterdam’da yapılacak yarışmada en verimli takım olmak için mücadele edecekler.



Shell Türkiye Ülke Müdürü Ahmet Erdem ve Hollanda Başkonsolosluğu, Başkonsolos Yardımcısı Hester Jonkman’ın açılış konuşmalarıyla başlayan toplantı, Shell Eco-marathon Avrupa Teknik Müdürü Gilles Vanier’in yarışmanın teknik detaylarını anlattığı sunum ve soru cevap bölümü ile devam etti.


Shell Türkiye Ülke Müdürü Ahmet Erdem konuşmasında, “Shell Eco-marathon, gençleri geleceğin enerji kaynakları ile çalışan araçları geliştirmeye teşvik etmek ve kamuoyunda verimlilik üzerine tartışma ortamı yaratmak amacıyla gerçekleştirilen uluslararası bir yarışma. Etkinlikte her yıl, dünyanın çeşitli ülkelerinden lise ve üniversite öğrencileri, kendi tasarladıkları ve ürettikleri araçlarla en az yakıtla en uzun mesafeyi kat etmek için yarışıyorlar. Shell Eco-marathon, hem artan küresel enerji talebinin getirdiği zorluklara dikkat çekmesi hem de bunlara sürdürülebilir çözümler bulmak için gençleri motive etmesi nedeniyle bizim çok önemsediğimiz bir proje. Türkiye’nin; Fransa, Hollanda ve Almanya ile birlikte katılımın en yoğun olduğu ülkeler arasında yer alması da bizim için bir gurur kaynağı” diye konuştu.


Öğrencilerin 1 litre yakıt veya 1 kWh enerji ile en uzun mesafeyi kat etmek için mücadele edeceği yarışmaya dair bilgilendirme toplantısında Hollanda’dan gelen Eco Runner Delft Takımı Kaptanı Alexander Spoelstra da yarışmaya dair deneyimlerini öğrencilerle paylaştı. Toplantıda, Shell’in Yeni Mezun programı (Graduate Program) ve Rotterdam şehri hakkında bilgilendirmeler yapıldı ve öğrencilere yol emniyeti eğitimi verildi.


Shell Eco-marathon her yıl rekorlara sahne oluyor!


Öğrencilerin tasarlayarak ürettiği araçlarla gerçekleşen Shell Eco-marathon’da takımlar yarışa “Prototip” ve “Şehir Konsepti” adlı iki kategori altında katılıyor.


Her yıl ilginç rekorlara imza atılan yarışlarda geçtiğimiz yıl, prototip benzinli araç kategorisinde Microjoule-La Joliverie takımı, 1 litre yakıtla Edirne – Erzurum arasındaki mesafenin yaklaşık iki katına tekabül eden 2,980 km yol kat ederek birinci olmuştu. Almanya Offenburg Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nden Schluchtspecht ekibi ise 1 litre yakıt ile 315.4 kilometre yol alarak rekoru geliştirdi. Prototip kategorisinde Fransa’dan SCS Pasquet takımı, akü beslemeli elektrik sınıfında 1 kWh ile 1,224.1 km mesafe kat ederek tüm rekorları alt üst etmişti.


Shell Eco-marathon için Rotterdam’a ziyaretçi akını


Yeniliklerin ve yaratıcı teknolojilerin sergilendiği bir platform olan Shell Eco-marathon, yarışlara katılan yaklaşık 3000’i aşkınöğrencinin yanı sıra, takımları desteklemek ve Shell Enerji Laboratuvarı’nı ziyaret etmek için Rotterdam’a gelen 50 binden fazla ziyaretçiye ev sahipliği yapacak.


Shell Eco-marathon Avrupa hakkında


Shell Eco-marathon her sene Avrupa, Amerika ve Asya kıtalarında gerçekleşen dünyanın en zorlu öğrenciler arası inovasyon yarışmalarından birisidir. Bugünün ve geleceğin liderleri ile enerji konusundaki katılımcıları buluşturan organizasyon, artan küresel enerji talebinin getirdiği zorluklara, sürdürülebilir çözümler bulmak adına tartışma ortamı yaratıyor. Shell Eco-marathon Avrupa kapsamında, 24 ülkeden 16-25 yaş arasındaki geleceğin mühendisleri ve bilim adamları kendi tasarladıkları ve ürettikleri araçlarla yarışıyor. Yaratıcı tasarımları ve teknik bilgileri sayesinde 1 kWh ya da 1 litre yakıt ile en uzak mesafeyi kat eden takımlar ödüllendiriliyor.


Shell Eco-marathon Avrupa, bölge toplumlarını enerji ve mobilite ile ilgili zorluklara dâhil etmeyi ve yenilikçi çözümler üzerinde düşünmek için teşvik etmeyi amaçlıyor. Shell, ev sahibi şehir Rotterdam ile birlikte yarışları özel bir sokak parkurunda gerçekleştirerek, Shell Eco-marathon’u halka daha yakın hale getiriyor. Shell Eco-marathon Avrupa, dünyanın sorumlu bir şekilde artan enerji ihtiyaçlarını karşılamasına yardımcı olmasının yanı sıra öğrenciler, ortaklar ve halkı bir araya getirmesiyle de Shell’in işbirlikçi yaklaşımıını göstermektedir.


Yarışmaya her yıl Türkiye’den de yoğun katılım gerçekleşiyor. Yarışmaya Türkiye’den katılan takımların araçları Alışan Group desteğiyle toplu olarak Rotterdam’a ulaştırılıyor ve geri getiriliyor.


1 litre veya kWh enerji ile en uzun mesafe



Takımlar yarışa; “Prototip” ve “Şehir Konsepti” adlı iki kategori altında katılıyor. Geleceğin otomobillerini yansıtan prototipler, fütüristik tasarıma sahip araçlardan oluşuyor. Şehir Konsepti otomobilleri ise geleneksel taşıtlardan ilham alınarak tasarlanıyor ve dış görünüş olarak günlük yaşantımızda kullandığımız otomobil modellerine benziyor. Yarışlarda; araçlara güç vermek için dizel, benzin, likit petrol gaz (LPG), Gas-To-Liquid (gazdan sıvıya/GTL) gibi konvansiyonel yakıtların yanı sıra hidrojen, güneş enerjisi, veya elektrik (güneş enerjisi destekli) gibi alternatif enerji kaynakları kullanılabiliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..