Yerli Araç Kullan, TÜRKİYE Kazansın.Vatandaşımız KAZANSIN

3. Bursa Bilim Senliginde Türk Patentli Elektrikli Otomobil..


Yerli otomobil konusu; ister klasik motorlu, ister elektrik veya hidrojenli olsun firmalar kadar üniversite ve lise öğrencileri tarafından da takip ediliyor, araştırlıyor ve hatta üretiliyor...Geleceğin araçlarını fuarlar ve diğer etlkinliklerde görüyoruz bazende basın ve internetten duyuyoruz..İlk kez, birbirinden farklı yakıtlarla çalışan, değişik tasarımda ki 20'den fazla araç bir arada Bursa'da sergileniyor..


 yerli oto



Bursa Teknoloji Merkezi’nin (BTM) bu yıl üçüncü kez düzenlediği “Bursa Bilim Şenliği”, 


 


“Yenilenebilir Enerji” ana temasıyla Merinos Parkı’nda başladı. Şenliğe katılan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Japonlar’la birlikte bilgi teknolojileri üniversitesi kuracaklarını açıkladı. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ise Bursa’nın örnek bir işi başardığını belirterek, Bilim ve Teknoloji Merkezi’nde gençlerin teoriyi pratiğe döktüklerini belirtti. Dokuz Eylül Üniversitesi’nin ürettiği elektrikli otomobilin ilk kez tanıtıldığı şenliğe 30 farklı üniversiteden 45 bilim kulübü katılıyor. Üniversite öğrencilerinin yanı sıra ilk ve ortaöğretim ile meslek lisesi öğrencileri 200 proje ile şenlikte yer alıyor.




Altyapıdan kültürel mirasa kadar her alanda öncü projelere ağırlık veren Bursa Büyükşehir Belediyesi, bilim ve teknoloji alanında da farkındalık oluşturmak amacıyla bu yıl üçüncü kez Bursa Bilim Şenliği’ni düzenliyor. Türkiye’nin alanında en donanımlı binasında hizmet veren, 10 binlerce öğrenciyi bilimle buluşturan BTM’nin ev sahipliğinde Büyükşehir Belediyesi ve Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün destekleriyle Merinos Parkı’nda düzenlenen 3. Bursa Bilim Şenliği, ilk gününde yoğun ilgi ile karşılaştı. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe şenliğin ilk gününde bilimseverler ile buluştu.


Enerji Bakanı Yıldız yaptığı konuşmada, “Teknoloji merkezlerini mutlaka yapmalıyız. Japonlarla beraber 200 milyon dolarlık bir bütçe ile bilgi teknolojileri üniversitesi kurmaya karar verdik” dedi. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Altepe ise, “Teorinin pratiğe dönüştüğü, gençlerin deneylerini kendilerinin yaptığı güzel bir merkez. Burayı halkımıza açıyoruz. Bursa örnek bir işi başarmış oluyor” sözleri ile Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi’nin önemini vurguladı. Törenin ardından Enerji Bakanı Yıldız standları gezdi, üniversite kulüpleri öğrencileri ile sohbet etti.


Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Türk patentli elektrikli araç
“Yenilenebilir Enerji” temalı, 30 farklı üniversiteden 45 bilim kulübünün bulunduğu şenlikte Yıldız Teknik Üniversitesi; güneş enerjisi takip sistemi, üç kanatlı rüzgar türbini, otomatik ağaç parçalama ve soft dondurma makinesi projeleri ile yer alıyor.


“Geleceğin Otomobilleri” başlığı kapsamında sergilenen 20 elektrikli araç Gaziantep, Konya, Trabzon, Çorum, İzmir, Kütahya, Manisa, İstanbul, Sakarya’dan gelerek Bursalı bilimseverler ile buluşuyor. TÜBİTAK’ın güneş ve hidrojen enerjili araçlar yarışmasından sonra Türkiye´de en fazla güneş ve hidrojen enerjili araç 3. Bursa Bilim Şenliği’nde yer alıyor.


Dokuz Eylül Üniversitesi ilk görsel lansmanını gerçekleştrdiği elektrikli otomobil ile, Sakarya Üniversitesi ise İleri Teknolojiler Uygulama Topluluğu´nun TÜBİTAK Formula G 2013 Şampiyonu olan Türkiye´nin en hızlı güneş enerjili aracı ile 3. Bursa Bilim Şenliği’nde bulunuyor. Otomobillerin yanı sıra hovercopter ve model uçak projeleri de şenliğe renk katıyor.

Meslek lisesi öğrencilerinden 200 proje
Etkinlik süresince Bursa Teknoloji Merkezi’nde gündüz güneş, 3 Mayıs gecesi ise Satürn gezegeni ve ay gözleminin yapılacağı şenliğe Türkiye genelinden 10 bilim merkezi katılım gösteriyor. Alanda yer alan 25 atölye çadırında ilköğretim, ortaöğretim ve meslek lisesi öğrencileri parfümden robota üretim gerçekleştiriyor. Alandaki Gastrofest Çadırı, 3 Boyutlu Printer Çadırı, Butgem Telden Araba Yapma Çadırı ve Engelli Atölye Çadırı yoğun ilgi görüyor.


Şenlikte 180 proje standı, bireysel deney düzenekleri geliştirmiş ve patent almış Türkiye çapında 30 mucit ile ilk ve ortaöğretim ile meslek liseleri öğrencileri 200 proje ile şenliğe renk katıyor. İtalyan, İngiliz, Fransız ve Hollandalı 4 yabancı ekibin de katıldığı şenlikte dünyanın en ucuz hidrojen gazı üretimi olarak tescillenen bir hidrojen üretme yöntemi de dikkat çeken çalışmalar arasında yer alıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..