Yerli Araç Kullan, TÜRKİYE Kazansın.Vatandaşımız KAZANSIN

Yeni Yerli Otomobil; Cadillac gibi olmuş, Saab gibi durmuş!

İlk yerli otomobil Devrim'den  yıllar sonra en yeni yerli otomobilimiz bugün Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık tarafından tanıtıldı.  2016 da testlerin devam edeceği ve 40 kadar otomobilin imal edileceği, 2019 yılından itibaren de seri üretime geçmesi planlanıyor.  Yerli araç üretmek ve emek harcamak güzel.Ancak tanıtılan 3 otomobilde, fabrikadan yeni  çıkmış gibi


Sanayi Bakanlığı


pürüzsüz, hatasız, keskin çizgilere sahip ve güzel görünüyordu.İlk anda kamuflajlı 
görüntülerle Saab, biraz daha dikkatli bakıldığında sanki bir Cadillac görüyorsunuz!!




Yerli otomobil prototip olarak tanıtılacağından eksikleri veya tamamlanmamış yerlerinin olması  olağan.Yeni yerlilerimiz fabrikadan yeni çıkmış, seri üretim yeni başlamış gibi muntazam görünüyor. Bu durumdaki otomobillerin testleri  sürerken  genellikle  iç mekan gösterilmiyor. 
Yerli otomobilin geliştirilmesi olumlu ama bildik bir markanın , üstelik 2009 yılında üretimi biitirilmiş bir modelin iç ve dış tasarımlarıyla aynen kullanılması biraz gölge düşürdü!




Yerli otomobilimiz ve Cadiilac BLS modelinin kokpitleri.





Sıfırdan yerli bir otomobil hatta 3 farklı seçenekle hazırlamak, üretime uygun hale getirmek kolay bir şey değil. Ancak tamamen de hazır modelleri almakta farklı bir durum!En azından teknik yardım aldık demek te samimiyettir.

 



 Büyük olasılıkla dış tasarım değişecektir. Prototipler, daha önce üretilmiş araçlar olmamalıydı.
Cadillac, Amerika Birleşik Devletleri'nin en büyük otomotiv şirketi General Motors'un lüks markası. 


Sanayi Bakanlığı



İsveç markası Saab ise bir dönem aynı gruba aitken sonradan satıldı.Cadillac BLS ise 2005 - 2009 yıları arasında İsveç'te, 2009 ile 2010 arasında ise Rusya'da imal edildi.Özellikle Amerika dışında Avrupa ülkelerine yönelik bir modeldi. Araç ufak tefek farklılıklarla Saab 9-3 olarakta  üretilirken genlerinde Chevrolet Malibu, Opel İnsignia ve Vectra ile bağlarıda var.BLS, yollara 1.9 Dizel, 2.0 ve 2.8 litre motorlarla 5 ve 6 ileri, düz ve otomatik viteslerle çıkmış bir model.




Yerli prototip modellerin ölçüleri hakkında bir bilgi verilmezken
(Cadilac BLS / Saab 9-3) ikizlerin ölçüleri ise şu şekilde;
Uzunluk 4680 - 4716 mm,
Genişlik 1750 - 1752 mm
Yükseklik 1470 - 1543 mm.
İkinci ölçüler SW tipi araçlara ait.

En Yerliler'21; Skyliner, Cargo, i10, 5285, Jest EV, Sileo, Clio, Egea, Corolla..


Kendi aracınızı yaparken maliyet ve zaman yüzünden dışardaki kaynaklardan faydalanılabilinir.
Yerli savaş helikopterimiz İtalya,
yerli tren ve tankta Güney Kore ile işbirliği söz konusu.
Milli yolcu uçağımızda eski Dornier firmasından faydalanılarak geliştirilecek..
Sonuç olarak bu tip özellikli ve zor araçları üremek için işbirliği veya satın almada bir yoldur. Sadece teknik yardım aldık veya sadece biz geliştirdik noktasında soru işaretleri oluşuyor!
Yerli otomobilin ulaşılabilir olması için bir altt sınıfta da üretiliyor olması da doğru bir karar olacaktır.


Yerli otomobil konusu bugünden itibaren internet aleminde en çok yorumlanan haberlerden biri oldu ve devam edecek.Haklı haksız bir çok yorumda sosyal medyada yeralıyor.
En ilginç yorumlarda biri ise '' Milli Cadillac'' ve ''Milli Saab'' oldu!


Yerli otomobilin tanıtılmasıyla ilgili Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı'nın
açıklamaları ise şu şekilde;

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, yerli otomobilin prototipinin kamuflajlı görüntüsünü AA Editör Masası'nda kamuoyuyla paylaştı. Üretilmiş 3 prototip bulunduğunu belirten Işık, "İnşallah 2016'da her türlü mevsim, iklim ve arazi şartında deneyeceğimiz 30-40 araç üretmeyi hedefliyoruz. 2020'den önce de 2019 sonuna kadar Türkiye'de bunun seri üretimini başlatmayı hedefliyoruz" dedi.


Yerli otomobile ilişkin bir soruyu yanıtlayan Işık, artık otomobilde bir paradigma değişimi yaşandığına dikkati çekerek, otomobil teknolojilerinde ciddi bir değişim olduğunun altını çizdi.
Işık, otomobilde mekanik aksamın gittikçe önemini kaybettiğini ifade ederek, buna yönelik yakıt pilleri, batarya, donanım, yazılım, dijital güç aktarıcıların, elektrik motorlarının teknolojideki ağırlığının gittikçe arttığını bildirdi. Türkiye için burada bir fırsat penceresi olduğuna dikkati çeken Işık, 4-5 yılda bu noktada bir geçiş süreci yaşanacağını kaydetti. Bütün otomotiv markalarının da bu sürece hazırlandığına işaret eden Işık, "Belki 10 yıla kalmayacak, artık yollarımızda Apple, Google marka otomobilleri göreceğiz" dedi.

Yerli Motor Super Star, 87 ve 122 Beygir Güce Sahipti Ama!

 
Bu kadar otomobil markalarında farklılaşmanın yaşanacağı bir dönemde Türkiye'nin de kendi markasını üretmesi gerektiğini vurgulayan Işık, bu noktada Türk otomotiv yan sanayinin stratejik bir konuma yükselmesi için yerli otomobili olmazsa olmaz gördüklerini belirtti. "Şu anda tedarikçiyiz, yarın maliyet avantajları başka bir ülke açısından olumlu bir noktaya gelirse bizden tedariği çok rahatlıkla kesebilirler" diyen Işık, otomotiv yan sanayinin tedarikçi olmaktan stratejik ortak olmaya yükselmesi için kesinlikle bir Türk markasının oluşması gerektiğini kaydetti.
 
Fikri Işık, yerli otomobilin bu yeni teknolojileri geliştirmek için bir platform olduğunu dile getirerek, örneğin bataryanın sadece arabada değil, insansız hava aracından, akıllı evlere kadar kullanılacak bir ürün olduğunu ancak bunun ticarileştirilmesi gerektiğini, bunun da ancak yerli otomobil ile olabileceğini ifade etti.
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'nın "Bir babayiğit arıyorum" sözleriyle yola çıktıklarını dile getiren Işık, bir yol haritası hazırladıklarını anlattı. Işık, yol haritasında hedeflerinin 2015 yılının ağustos ayına kadar prototiplerin çıkması olduğunu hatırlatarak, "Prototipler şu anda çıktı. İlk defa AA Editör Masası aracılığıyla Türkiye'nin merak ettiği bu prototiplerin bir iki resmini paylaşma imkanımız olacak" dedi.
 
Prototiplerin fotoğraflarını ve kendi yaptığı test sürüşüne ilişkin görüntüleri paylaşan Işık, şöyle konuştu:
"Bu araçlar kamuflajlı arkadaşlar, otomotiv sektöründe araçların prototip ve deneme süreçlerinde kamuflajlı olması bir gereklilik olarak algılanıyor. Bu gördüğünüz farlar normal far değil, farklı olacak. Bu gördüğünüz çizgiler daha farklı çıkacak, örtmek durumundayız. Şu anda prototiplerimiz üretildi. Üç prototipimiz TÜBİTAK'ın kendi geliştirdiği teknolojilerin yüklenmesi ve bazı testlerin, ARGE çalışmalarının yapılması için şu anda TÜBİTAK'ta Gebze Merkezimizde üzerinde çalışma yapılan araçlar. Bu özel bir pist, deneme pisti. orada aracın ne kadar kısa sürede hızlanabildiğini, ne kadar kısa sürede durabildiğini, yakıt performansını, aracın diğer özelliklerini test edebilelim diye..."
 
Aracın içten görünümüne yönelik bir fotoğrafını da gösteren Işık, prototiplerin daha da geliştirileceğini ifade etti. Işık, 3 prototipin aynı anda görüldüğü bir fotoğrafla ilgili de şöyle konuştu:
"Şu anda üretilmiş 3 prototip var, 4. prototip de RW Crossover olarak üretiliyor. Şu anda onun üretimi de bitmek üzere. Bunların 3 tanesi farklı, biri hatchback, biri sedan, diğeri de sedan fakat birisi benzinli araç, birisi menzili uzatılmış elektrikli araç, birisi de sadece elektrikli araç. Biri menzili uzatılmış elektrikli crossover dediğimiz menzili uzatılmış 'jip' dediğimiz araç, o da şu anda üretiliyor. Dolayısıyla bütün bunlar şu anda yaptığımız programa göre yürüyor. Burada işbirliği yaptığımız kurumlar var, asıl bundan sonrası önemli. Bu teknoloji artık dünyada herkesin kolaylıkla ulaşabileceği bir teknoloji. Bundan sonrası AR-GE ve inovasyona daha çok dayanacak. Menzili uzatılmış elektrikli araç teknolojisini bu araçlara uygulayacağız. Bunları yaparken aracın konforuna, güvenliğine daha fazla odaklanacağız.
 
İnşallah 2016'da her türlü mevsim, iklim ve arazi şartında deneyeceğimiz 30-40 araç üretmeyi hedefliyoruz. 2020'den önce de inşallah 2019 sonuna kadar da Türkiye'de bunun seri üretimini başlatmayı hedefliyoruz. Bu tam dünyada da otomobil sektöründe bir geçiş dönemine işaret ediyor. İnşallah bir aksilik olmazsa, Türkiye'nin bu noktada istikrar yönünden bir problemi olmazsa, bu projeyi biz programladığımız şekilde sürdürürsek inanıyoruz ki 2020 yılında insanlarımızın tercihine bir Türk markasını da sunmuş olacağız."
 
Işık, yerli otomobile bir isim düşünüp düşünmediklerine yönelik bir soruyu da şöyle yanıtladı:
"İsimlerini tasarlama noktasında değerlendireceğiz, şu anda bir isim özellikle vermiyoruz. Biz AR-GE'yi TÜBİTAK olarak üstleniyoruz ama işin seri üretiminde bir babayiğit istiyoruz. Özel sektörün üretimde bulunması temel tercihimiz. Buna yönelik bazı çalışmalarımız, girişimlerimiz var ama özel sektörde bir babayiğit çıktıktan sonra isim de dahil tesislerin nereye kurulacağı, nasıl bir pazarlama stratejisi ve fiyat politikasıyla onları bu babayiğit ile kararlaştıracağız. Biz şu anda daha çok bu araçların teknoloji geliştirilmesine odaklanmış durumdayız. Bir yandan da babayiğit ile ilgili görüşmelerimiz sürüyor."


Şu ana kadar projede bir aksama olmadığını ifade eden Işık, "Ama tabii her noktada olduğu gibi Türkiye'nin yerli otomobil konusunda da olmazsa olmazı istikrardır. Eğer istikrar olursa bu projelere kaynak aktarılabiliyor, istikrar olmadığı zaman maalesef Türkiye'nin öncelikleri farklılaşıyor. O zaman da teknoloji ve üretim 2'nci hatta 3'üncü ve 4'üncü plana düşebiliyor. Arzumuz Türkiye'de istikrarın sürmesi ve bu istikrar sayesinde Türkiye'nin özellikle 2020 yılına geldiği zaman bu alanda 'ben de varım' diyebilecek bir başarıyı ortaya koyması" değerlendirmesinde bulundu. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye'nin yerli otomobile bütüncül bir bakışla yaklaştığını belirterek, "2020'de en az yüzde 90'a yakın bir yerlilik oranı ile bu araçları üretmiş olacağız" dedi.
 
Işık, yerli otomobilin maliyeti ve teknik özelliklerinin sorulması üzerine proje maliyeti noktasında rakamların ellerinde olduğunu ama şu aşamada çok fazla detaya girmek istemediklerini söyledi.
 
Projede, Ar-Ge ve inovasyon boyutunda yapılması gerekenlerin olduğunu kaydeden Işık, "Bugün itibarıyla projemizin yaklaşık maliyetini hesapladık ama şu anda bizde kalsın. Önümüzdeki süreçte 'babayiğit' bulunduğunda, o 'babayiğit'le birlikte proje maliyetini paylaşırız" diye konuştu.
 
Işık, bu projeyle birlikte iki adımı daha attıklarını belirterek, bunlardan birinin "Otomobil Mükemmeliyet Merkezi" olduğunu bildirdi. Burada Türkiye'nin otomobille ilgili bütün birikiminden ve tecrübesinden faydalanmayı hedeflediklerini vurgulayan Işık, "Otomobil Mükemmeliyet Merkezini 2016 yılında kuracağız. Bu proje ile birlikte o da başlayacak. Bunu da yine TÜBİTAK-Gebze kampusumuzda kuracağız. Aracın Ar-Ge'sini şu anda bu kampusta yürütüyoruz" ifadelerini kullandı.
 
Işık, bu noktadaki ikinci adımlarının "Motor Mükemmeliyet Merkezi" olduğunu anlatarak, şöyle devam etti:
"Bizim burada tercih ettiğimiz model menzili uzatılmış elektrikli araç. Bu araçta 15 kWh'lık bir batarya düşünün, bu batarya sizin 100 kilometre seyahat etmenizi sağlıyor. Şehir içerisinde bu çok rahatlıkla yetiyor. Aylık 50-60 liralık şarj maliyetiyle, ortalama 100 kilometre hız ile bir ay boyunca şehir içinde rahatlıkla gezebiliyorsunuz ama şehir dışına çıkmanız gerekti, onun için ayrı bir araba almak mantıklı değil veya bu ihtimalden dolayı da arabanın altını tamamen elektrik bataryası ile donatmak da çok makul değil. O zaman menzili uzatılmış elektrikli araç modelinde 15 kWh'lık batarya var, bir de küçük jeneratör var. Şehirler arasında gittiniz, bataryanız zayıflamaya başladı o zaman arkada fosil yakıtla çalışan jeneratör devreye giriyor ve elektrik üretiyor. Hem elektrik motorunuza güç veriyor hem de bataryayı şarj ediyor. Bu şu anda dünyada en çok tercih edilen model.
 
Biz de bu model üzerinde yoğunlaştık. Dolayısıyla bir dizel veya benzinli motor ihtiyacımız var bunda ama bu arabayı tahrik etmek için değil, sadece elektrik üretmek için. Dolayısıyla hem Türkiye'nin iş makinalarından traktör üretimine, jeneratörden forklift üretimine kadar pek çok alanda ihtiyaç duyduğu motorları geliştirmek için; kamyon üretimi yapan firmaların ihtiyaçlarını gidermek için bir Motor Mükemmeliyet Merkezi kurma projemizi bu yılın sonunda, şu birkaç gün içerisinde neticelendireceğiz. 2016 yılında bunu da faaliyete geçireceğiz.
Türkiye olaya bir bütüncül bakışla yaklaşıyor. Bir taraftan Otomobil Mükemmeliyet Merkezinde yeni teknolojilerin tamamını çalışmak, diğer taraftan da hem yerli otomobilin hem de ülkemizdeki sektörlerin ihtiyaç duyduğu tüm alanlardaki ihtiyaçları gidermek için bir Motor Mükemmeliyet Merkezi kuruyoruz. Bunlar da faaliyete geçtiğinde 2020'de en az yüzde 90'a yakın bir yerlilik oranı ile bu araçları üretmiş olacağız."
 
"Projeye TÜBİTAK öncülük yapacak"

Bakan Işık, yapılacakların TÜBİTAK öncülüğünde mi geliştirileceğinin sorulması üzerine, "Şu anda öncülük bizde. Bu özel sektörün tek başına altından kalkabileceği bir yük değil. Bugün, global otomobil firmalarının Ar-Ge'sinde çalışan personel sayısı, bizim TÜBİTAK'da çalışan personelden daha fazla. Böyle bir dünyada 'Özel sektör sen bunun Ar-Ge'sini de kendin yap' demek çok reel değil. Bu noktada TÜBİTAK öncülük yapacak. Devlet olarak biz de Ar-Ge'ye her türlü desteği vereceğiz. Bizzat kendimiz de işin içerisinde olacağız ama seri üretim noktasında hedefimiz özel sektörün bu işe öncülük, liderlik yapması. Seri üretimi özel sektörün yapması" değerlendirmesinde bulundu.
 
Yerli otomobilin fikri mülkiyet haklarının sorulması üzerine Işık, bunların hepsinin "babayiğit"le konuşulacağını söyledi. Işık, bu noktada devletin yaptığı bütün çalışmaların karşılığında ileride ortaya çıkacak gelirden bir pay almak isteyeceğini belirterek, "Biz bu olaya sadece bir üretim olarak bakmıyoruz. Bu Türkiye'nin en önemli teknoloji geliştirme platformlarından birisidir. Otomobil teknolojileri de pek çok teknolojiyi tetikleyen bir alandır. Türkiye bu alanda var olmak istiyorsa, buraya olan ilgisini azaltmamalıdır. Burada sürdürülebilir bir teknoloji geliştirilmesi için de ticarileşme önemli. Biz bunun yerli otomobil kavramını çok önemsiyoruz. Çünkü teknoloji geliştirme platformunuzu sürdürülebilir şekilde dizayn edip yürütmezseniz o zaman teknoloji gelişiminde çok geri kalırsınız" diye konuştu.
Bu noktada batarya teknolojisini örnek veren Işık, bunun hergün güncellenmesi gerektiğini, dünyada buradaki maliyetlerin her geçen gün azaldığını, bunun yolunun da ticarileşmekten geçtiğini kaydetti.
 
Işık, projenin enerji ithalatına da olumlu etki yapacağını anlatarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Şu anda ortalama bir araç 100 kilometrede 6 litre yakıt tüketirken, burada rakam 2 litre seviyelerine düşecek. Bu her ailenin bütçesine ciddi bir katkı sağlayacak. Minimum yüzde 40 diye bakıyoruz. Hem de Türkiye'nin daha az petrol ithalatı yapması. Çok daha önemli bir sonucu emisyon değerleri, çevre faktörü. Sizin 100 kilometrede 6 litre fosil yakıt tükettiğinizde ortaya salınan gazları düşünün, bir de 2 litreyi düşünün. Hele hele şehir içerisinde araçların çok büyük bir kısmı hiç fosil yakıta geçmeyecek, tamamen elektrikle devam edecek.
Şu anda London Taksi, New York Taksi çalışmalarının bir benzeri gibi İstanbul Taksi olacak. İstanbul'da belli bir süre sonra fosil yakıtlı araçların, ticari taksi olarak kullanılmasına belki sınırlama getirmek durumunda olacağız. Orada tamamen elektrikli araç veya İngiltere'nin yaptığı gibi 100 kilometrede emisyon değerini belirleyip ona göre bir teknolojiye müsaade edeceğiz. Emisyon bizim açımızdan çok önemli. Buna da çok çok olumlu katkı yapacak bir proje. Her açıdan baktığınızda yerli otomobil Türkiye için son derece önemli."
Işık, proje ile küresel otomobil şirketleriyle yeni bir alanda mı rekabet etmenin hedeflendiğinin sorulması üzerine, küresel firmaların ciddi bir pazar payına sahip olduğu için pazardaki ani değişime müsaade etmediğini, bunun da kendilerine bir fırsat penceresi sunduğunu söyledi.
Mekanik aksamda Türkiye'nin zaten rekabet avantajına sahip olduğuna işaret eden Işık, "Burada gelişen alanlar batarya teknolojisi, yazılım, donanım, elektrikli motor. Bu alanlarda Türkiye'nin bir birikimi, rekabet etme imkanı var. Bu yeni bir alan ve biz bu alanda daha önce olduğu gibi fırsatları heba etmezsek rekabet gücümüz olan bir alana girmiş olacağız. Burada Türkiye'nin kendi iç pazarı var, bu en önemli avantajlarımızdan biri. İkinci olarak uçakla 3 saatlik mesafede 1,5 milyar kişiye ulaşan bir merkez konumundayız. Bir de bizim gerçekten yaratıcı bir insan gücümüz var. Eğer biz bunu iyi organize edebilirsek, dünya devleri ile çok rahatlıkla rekabet ederiz" değerlendirmesinde bulundu.
Bakan Işık, üretim yerine de "babayiğit"in ortaya çıkmasının ardından birlikte karar verileceğini, hatta onun tercihine bırakılacağını dile getirdi. Işık, tüm Ar-Ge'nin şu anda Gebze'deki TÜBİTAK tesislerinde başladığını hatırlattı.
 
"Yerli otomobil macerası 2. Abdülhamid'e kadar uzanıyor"
Işık, Türkiye'nin yerli otomobil macerası ve arzusunun aslında Cumhuriyet öncesine dayandığını belirterek, bugünkü global firmalardan birinin 2. Abdülhamid'e bir araç hediye etmek istediğini, 2. Abdülhamid'in kibarca bu teklifi geri çevirdiğini anlattı.
Işık, 2. Abdülhamid'in 1894 yılında Eskişehir'deki TÜLOMSAŞ tesislerinde yerli aracın yapılmasıyla ilgili talimat verdiğini dile getirerek, ancak Osmanlı Devleti'nin o dönemde girdiği süreçte bunun hayata geçmediğini belirtti.
 
1961 yılındaki "Devrim" otomobili projesinde de çok kısıtlı imkanlar, zor şartlar ve çok kısıtlı bir sürede 4 Devrim otomobili ve 10 tane de yerli motor yapıldığını hatırlattı.
 
Işık, o dönemin siyasi iradesinin bu projeye sahip çıkmadığını belirterek, şöyle konuştu:
"Söz konusu dönemde Güney Kore'nin de henüz bir otomobil markası yok. Keşke Türkiye o dönemde o projeye sahip çıksaydı. Bizim tarihimizde maalesef iç çekişmelerin nelere mal olduğuyla ilgili çok örnek var. Otomobil hikayesi de bunlardan bir tanesi. Güney Kore'nin yaklaşımını o dönemde Türkiye benimsemiş olsaydı, belki Türkiye dünya çapında birkaç global markaya sahipti. Güney Kore dünyanın en ucunda, dünyanın bir ucundan Avrupa'ya, Amerika'ya, Türkiye'ye mal satıyor. Biz dünyanın tam ortasındayız. Hani Napolyon diyor ya, 'Eğer dünya sadece bir tek ülkeden müteşekkil olsaydı, hiç kuşkusuz başkenti İstanbul olurdu' diyor. Bu ne demek, dünyanın merkezindeyiz biz. Böyle jeostratejik konuma sahip bir ülke eğer o işe sahip çıksaydı, bugün dünya çapında belki bir değil, birkaç tane markamız olabilirdi.

 
Kaynak, http://www.sanayi.gov.tr/NewsDetails.aspx?newsID=18316&lng=tr

4 yorum:

  1. Valla ister cadillac olsun ister saab ister opel benim için fark etmez. Artık yerli bir otomobil yapılsın. İnşallah balon değildir. Dışarıdan yardım alınması beni ilgilendirmiyor. Yeter ki fabrika kurulsun. Daha sonra tasarım vs değiştirilir sıkıntı değil bunlar. Şu an en büyük sıkıntı bu arabayı kim üretecek? Araba yeterli satış rakamına ulaşacak mı? Devrim gibi yerin dibine sokmaya çalışacaklar mı? (Bence çalışırlar ) İnşallah bu sefer yerli bir otomobilimiz olur ve bende alırım :)

    YanıtlaSil
  2. Kardeş yorumumu beğenmedin mi? Nerede yanlış yaptım :)

    YanıtlaSil
  3. Beğenmemek ne demek!Yorumlarınız bizim için değerlidir..Zamanım yoktu ondan :)

    ASlında aracın tasarımı keskin hatlı ve benim çok hoşuma gitti. Otomobil gibi otomobil. Tabii detaylar, bilmediğimiz teknik özelliklerde önemli. Emek her zaman değerlidir..
    Yeter ki kandırmaca olmasın , taklit olmasın. Sanırım yerli hangi otomobil olursa olsun,
    en yerli( şartları itibariıyla) Devrim bir numara olmaya devam edecek..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol kardeş. General motordan otomobil altyapısı platformu Epsilon'un fikri mülkiyet hakları satın alınarak yapılmış bu otomobil. Bu platform GM Saab 9-3, Cadillac BLC modelleri ile Fiat Alfa Romeo 159 modellerinin de altyapısını oluşturmuş
      2019 yılına kadar daha değişik bir tasarım oluşturulabilir. Sonuçta aynı platformu saab 9-3, cadillac ve alfa romeo kullanmış üçünün aynı platformu kullandığını 40 yıl düşünsem anlamazdım. Türkiye olarak Bu üç arabaya benzemeyen bir tasarım oluşturulabilir. Örneğin bu platform üzerinde tasarım yarışması yapılabilir, Yine isim ve logo için yarışma düzenlenebilir. 2019 Yılına daha 4 sene var. Ben çok umutluyum bu projeden. İnşallah Allah yüzümüzü kara çıkartmaz. Malezyanın hatta İran'nın bile kendi arabası var Türkiye'nin olmaması bence çok büyük bir ayıp. Lada'nın fiat'tan yardım aldığını okumuştum bir yerde. Zaten eski hacı muratlar eski ladalara benziyor. YArdım almak ayıp değil kendini geliştirmemek ayıptır bence.

      Sil

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..