Yerli Araç Kullan, TÜRKİYE Kazansın.Vatandaşımız KAZANSIN

Türkiye'de bir ilk, Lüleburgaz'dan geldi!

Karbon salınımını düşürmek, çevreyi korumak adına bisiklet taksi esasta elektrikli bisiklet taksi uygulaması Lüleburgaz'dan geldi.Zaten 2017 yılında da bisiklet Yılı ilan etmişlerdi.Bisikleti özendirmekte aynı zamanda ülkemizin tüm şehirleri için, bisiklet kullanılacak yolları da hazırlamak gerekiyor.Bunlar olmalı. Hatta bazı ülkelerin başbakanları bisiklet kullanıyor.En azından kentlerdeki yöneticiler makam araçları yerine bisiklet veya toplu ulaşımı kullanmaları çevre adına ve maliyet adına büyük kolaylıklar gösterecektir.





Lüleburgaz'daki uygulamayı Lüleburgaz Belediyesi'nin internet sitesinden okuyalım;

Türkiye’de Bir İlke Daha İmza Attık!

Lüleburgaz Belediyesi olarak bir ilke daha imza attık! Bisiklet Taksi projemiz tüm Türkiye’nin dikkatini çekti! TR2013/0327.05.01-02- Türkiye’de İklim Değişikliği Alanında Kapasitenin Geliştirilmesi Hibe Programı kapsamında, Lüleburgaz Belediyesi tarafından sunulmuş CCGS/031 referans numaralı “Bisikletlerimizle İklim Değişikliğine Karşı Mücadele Ediyoruz” Projesi kapsamında Bisiklet Taksiler alındı. Karbon salınımını azaltmak için alınan 3 adet elektrikli bisiklet taksi hizmete başladı. İklim değişikliği ile mücadele etmek ve vatandaşları bisiklet kullanıma teşvik etmek amacı ile Türkiye’de bir ilk olarak tarihe geçen elektrikli bisikletler 8 ay boyunca vatandaşlarımıza ücretsiz olarak hizmet verecek.

Projenin genel amacı, 2017 bisiklet yılı olarak belirlenen Lüleburgaz’da bisiklet kullanımını yaygınlaştırarak ilin 2015’te 0,31 olan yaşam memnuniyeti endeksini 2020’de 0,50’ye çıkarmaktır.





Özel Amaçlar

İlçede karbon salınımını azaltmak için bisiklet taksi pilot uygulamasının başlatılması, İklim değişikliğiyle mücadele için Lüleburgaz halkının bisiklet kullanmaya teşvik edilmesi, İlçenin karbon salınım oranlarının tespit ve kontrol edilmesi, Lüleburgaz halkının karbon salınımı ve yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ilgili bilinçlendirilmesi ve yerel aktörlerin konuyla ilgili işbirlikleri yapmasıdır.

PROJE ÖZETİ

Projenin genel amacı 2017 bisiklet yılı ilan edilen Lüleburgaz’da bisiklet kullanımını artırarak karbon salınımını azaltmaktır. Projenin özel amaçları ise pilot uygulama başlatmak amacıyla bisiklet taksi alınması, Lüleburgaz halkına bisiklet eğitimi verilmesi, karbon ayak izi ölçümü yapılması, Lüleburgaz halkını karbon salınımı, yenilenebilir enerji kaynakları ve çevresel sorunlarla ilgili bilinçlendirmektir. Dolayısıyla teklif çağrısında belirtilen temiz ve yenilenebilir enerjiyi kullanmak, yaymak ve düşük karbon yoğunluğu ile daha rahat bir yaşam konforu elde etmek hedefleriyle doğrudan ilgilidir. Projede 3 adet bisiklet taksi alınarak hem karbon salınımının azaltılmasına yönelik pilot uygulama başlatılacak hem de dezavantajlı bireylerin bu bisiklet taksilerde istihdam edilmesiyle yaratılan katma değer artacaktır. Bisiklet eğitimi ile ilçede bisiklet kullanmayı bilmeyen bireylere temel bisiklet kullanımı eğitimi verilerek bisiklet kullanımı teşvik edilecektir. Bireylerin bisiklet kullanımının önündeki eğitim eksikliği böylece kaldırılacaktır. Karbon ayak izi ölçümleri yapılmasıyla ilçede karbon salınımının azaltılması hedefi doğrulanacaktır. Faaliyet ile teklif çağrısının temel amaçlarından olan iklim değişikliği ile mücadele ve farkındalık yaratma konusunda önemli bir adım atılacaktır. İlçe halkına yönelik düzenlenecek bilinçlendirme konferansında ise karbon salınımı, iklim değişikliği ve çevresel sorunlarla ilgili bilgiler verilerek farkındalık yaratılacaktır. Düzenlenecek çalıştayda Lüleburgaz’da iklim değişikliğiyle ilgili politikalar belirlenerek alınabilecek tedbirler belirlenecektir. Proje faaliyetleri teklif çağrısının genel hedefi olan bilimsel kanıtlar doğrultusunda iklim değişikliğinin etkilerini azaltmak için küresel çabalara katkıda bulunmak ve insan kaynaklı sera gazı emisyonlarını azaltmak ile doğrudan ilişkilidir. Ayrıca projenin ortak ile yürütülmesi kurumlar arası işbirliği ve diyaloğu artırarak iklim değişikliği çalışmalarının etki alanının genişlemesini sağlayacaktır.


PROJEMİZ ULUSAL MEDYADA DA SES GETİRDİ
Bu konuyla ilgili haberler, Akşam Gazetesi, CNN Türk ve Haberler.com gibi sitelerde yer aldı.

Kaynak; https://www.luleburgaz.bel.tr/turkiyede-bir-ilke-daha-imza-attik/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..