Yerli Araç Kullan, TÜRKİYE Kazansın.Vatandaşımız KAZANSIN

2018'de Türkiye'de üretilen otomobiller ve markaları

Türkiye'de üretilen otomobiller; Kocaeli, Sakarya ve Bursa'da ki fabrikalarda bantlardan iniyor..Renault ve FIAT Bursa'da;  Hyundai, Ford ve Honda İzmit'te;  Toyota  ise Sakarya'da imal ediliyor.Ayrıca  İstanbul'da  isteğe göre az sayıda araç üreten Avitaş Motorsport, DMA, Volkicar ve Onuk Taşıt var.





2018 yılı itibarıyla;

Hyundai; i10 ve i20,
Honda; Civic,
Ford; Tourneo Courier,
Fiat; Doblo  (RAM Promaster City),  Fiorino, Egea (Fiat Tipo, Dodge Neon),
Renault; Clio ve Megane
Toyota; Corolla, Verso (?) ve C-HR modellerini Türkiye ve dünya için üretiyor..

Türkiye'nin kuruluşundan bu yana üretilmiş ve halen imal edilen otomobiller


Honda; Civic modelini üretiyor. Zaman zaman  ikinci bir aracın üretilmesi düşünülüyor olmasına rağmen yeni model ufukta görünmüyor.
 Kullanılan motorlar; 1.5 L ve 1.6 L benzinli, 1.6 dizel.






Hyundai; A ve B sınıflarında iki hatchback model üretiyor.Önümüzdeki dönemde mevcut otomobillerin yeni nesilleriyle beraber bir SUV'un üretilmesi bekleniyor.
Motor seçenekleri; 1.0 L, 1.2 L  ve 1.4 L Benzinli, 1.4 CRDi Dizel.

Hyundai i10
Hyundai i20; standart, Coupe ve Active olmak üzere 3 farklı versiyona sahip.







FIAT; Fiat markasının dışında Fiat Chrysler markalarından RAM için Promaster City (Doblo'nun ABD versiyonu) ve Dodge Neon (Meksika için Egea ) imal ediyor.Linea  ise artık emekli oldu.Fiorino ve Doblo'nun Peugeot, Citroen ve Opel, Vauxhall için üretimleri geçen yıl bitirilmişti.Otomobil yerine taleplerin SUV tipi araçlara kayması ve bu yönde Fiat'ın sadece 500X modelinin olması gelecekte Bursa'da İtalyan markalı bir SUV'u görmemizi sağlayabilir.
Araçlarda 1.4 Litre Fire 95 hp, 1.6 L Multijet 95 hp, 1.6 L Multijet 120 hp, 1.6 L  E-Torq 110 hp motorlar kullanılıyor.

Fiat Fiorino
Fiat Doblo
Fiat Egea/Tipo;TOFAŞ'ın şimdilik tek otomobil modeli olup sedan, hatchback ve SW versiyonlarına sahip.







Ford;Türkiye'de hafif ticari araçlar ve kamyon üreten firma, otomobil sınıfında Tourneo Courier ile yer alıyor.1.5 Litre Duratorq TDCi (75 ve 95 beygir) motor.






Renault; B sınıfında hatchback Clio,  C sınıfında da sedan Megane  bantlardan iniyor.Clio hatchback ve SW versiyonlarına sahip.Yeni Clio'nun hibrit motoruyla Bursa'dan yollara çıkması bekleniyor.Motor çeşitleri; 1.2 L ve 1.6 L  Benzinli, 1.5 L Dizel.

Renault Clio
Renault Megane






ToyotaDünyanın en çok satılan otomobil modeli Corolla, Türkiye'de seri üretimi yapılan ilk hibrit araç C-RV ve Verso'yu yollara çıkarıyor.Ancak Verso'nun üretimi bitiyor mu veya yenilenecek mi belli değil.Zira markanın internet sitesinde bulunan 2018 fiyat listesinde, güncel kasko listesinde ve Sanayi Bakanlığı'nda ki yerli muhteva içeren motorlu taşıtlar  sıralamasında yok.Almanya, Fransa, İtalya ve İspanya gibi ülkelerin  internet sitelerinin bazılarında Toyota Verso kendine yer bulurken bazılarında yer almıyor.!Diğer taraftan yüklselen fiyatlar anlamında müşteri belkide MPV'den SUV sınıfına kaydığı için tamamen vaz geçilmiş olabilir veya bir yenilenme süreci yüzünden Verso'dan haber alamıyor olabiliriz.
Araçlarda kullanılan motorlar; 
1.4 D-4D Dizel, 1.6 L , 1.2 Turbo (C-HR için) Benzin , 1.8 L Hibrit (C-HR)

Toyota Corolla
Toyota C-HR
Toyota Verso?






İstanbul'da faaliyet gösteren Avitaş Motorsport, DMA, Onuk Taşıt ve Volkicar, tamamen yerli firmalar olup az sayıda ve isteğe göre üretim yapıyorlar. 

Türkiye'de Otomobil ve Araç Üreten Firmalar

Avitaş Motorsport; Control modelini sadece motorsporlarına yönelik olarak  hazırlayıp üretiyor.Aracın 4x4 versiyonu, dünya rallikros şampiyonasında boy gösteririken 4x2 modeli rallikros yarışlarında tozu dumana katıyor.

DMA; Toyota Corolla üzerine şekillendirdiği elektrikli  otomobilleri üreten firma,  enerji depolama , elektrikli motor ve batarya konularında çalışmalarına devam ediyor. Bir Çin firmasıyla ortak olarak Çin'de de faaliyet gösteriyor.

Onuk Taşıt; S56 ve Sazan adlı iki model üzerinde araçlarını geliştiriyor, üretiyor.Araç konusunda çalıştıklarını Onuk Cars'ın sosyal medya hesaplarından görüyoruz.Ancak seri üretim şu anda yok.

Volkicar; Avitaş gibi Volkicar'da yarışlara yönelik bir araç projesi.Özellikle V1 ve V2 Challenge yarışlarında sıkça gördüğümüz otomobili isteğe göre imal ediyor.

En Yerli Otomobil Toyota Corolla!



2017'de Türkiye'nin en çok satan otomobilleri





http://www.otometre.com/2016/11/turkiyede-uretilen-otomobiller-yerli.html https://www.otometre.com/2018/02/dunya-2017de-de-toyota-corollayi-tercih.html https://www.otometre.com/2016/07/tofastan-meksikaya-fiat-egea-yeni.html
https://www.otometre.com/2017/12/toyotann-ft-ac-konsepti-turkiyede.html

2 yorum:

  1. Yılmaz bey C-RV değil Toyota C-HR olacaktı. Modelin adını yanlış yazmışsınız

    YanıtlaSil
  2. Sağolun hatırlatmanız için hemen yazıyı düzeltiyorum.Nedense CRV ile C-HR yi karıştırıyorum zaman zaman! :)

    YanıtlaSil

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..