Yerli Araç Kullan, TÜRKİYE Kazansın.Vatandaşımız KAZANSIN

TÜMOSAN, kamyon ve çekici mi üretecek?

TÜMOSAN; Beyaz Rusya'nın ağır ticari ve savunma araçları imal eden VOLAT adlı şirketiyle bir anlaşma yaptı.Traktör ve motorun yanında son yıllarda forklift ve tarım makinaları üreten, geçtiğimiz İDEF'17'de ise 4x4 özelliğinde zırhlı savunma aracını sergileyen Tümosan; son olarak Belarus diğer adıyla Beyaz Rusya'nın devlet kurumu olan Volat ile karşılıklı gizlilik içeren bir anlaşma yaptı.





Beyaz Rusya Cumhuriyeti'nin Minsk kentinde faaliyet gösteren 
 Minsk Wheel Tractor Plant Open Joint Stock Company (Minsk Tekerlekli Traktör Fabrikası),
araçlarını VOLAT markasıyla imal ediyor.

60 yıldan fazla bir geçmişe sahip kuruluş, her türlü  iklim ve zorlu arazi şartlarda sivil yük ve askeri amaçlar için araç üretiyor.Dünyanın bir çok yerinde kullanılan Volat araçları, Rusya'nın en kuzeyindeki buzlu yollarda olduğu kadar Ortadoğu'nun sıcak çöllerinde de başarıyla görev yapıyor.






1954 yılında Minsk'te MAZ (Minski Automabilny Zavod) olarak hayata başlayan kurumdan,  madencilik, tank, füze gibi ağır yükler  taşıyan araçların üretim birimi  MZKT adını alarak ayrıldı.Günümüzde ise  Volat adıyla üretimine devam ediyor.






TOPOL -M, Scud, TOR, İskender, S-300 gibi güçlü silahları taşıyan araçlar genellikle VOLAt/MZKT amblemini taşıyor; MZKT 79221, MZKT 7930, MZKT 6922...


Türkiye'nin Yerli ve Elektrikli Otomobili GEN Hazır


VOLAT, çok farklı güç ve yapıda araç üretiyor. Başlıca 6001, 6922, 7930, 543, 8021, 6527 Serilerini imal ederken Yeni  MZKT-750440 şirketin en modern aracı olarak görünüyor.






Araçlarda  Rusya üretimi YaMZ ve TMZ ile  Caterpillar, Paccar, Cummins motorlar kullanılıyor.






MAZ 5551/5335/5537/65151 ve devamı niteliğindeki VOLAT 6527 Serisi'nin
 MZKT 652730/652730-020/ 652720.. modelleri IVECO TurboStar modelelrinin kabinlerine benziyor.Belki ilk imal edildiği yıllarda iki marka arasında işbirliği vardı.


%100 Yerli ve Milli Erin Motor; Automechanika Fuarı'ndaydı


Diğer taraftan 1998-2000 yılları arasında TEKEL  elindeki fazla tütünü  Rusya'ya satması karşılığında  40 adet Volat markalı tank taşıyıcı araç almış, devasa büyüklükteki araçların lastikleri de farklı olduğundan   bir süre sonra   üretimin sonlandırıldığından yenisi alınamadığı bu sebeple zorluklar yaşanmış ve araçlar hurdaya çıkarılmış.Bu yönde 2011 yılına ait haberler var!(Haberdeki araç alt resimde)






Rusya, Beyaz Rusya ve Ukrayna gibi ülkelerin markaları
 ( UAZ, MAZ, KAMAZ, KAZ, LAZ, KRAZ, GAZ, VAZ, LIAZ, ZAZ..) genellikle  Z harfiyle bitiyor. Markalar daha önce yazdığımız gibi SEAT, FIAT, TOFAS gibi şirketlerin baş harflerinden oluştulmuş.Z ise Zavod kelimesini ifade ediyor. Zavod, bu coğrafyada kurum anlamına geliyorÖrneğin. MAZ; Minsk Automobilny Zavod, Minsk Otomobil Fabrikası, GAZ; Gorkovsky Avtomobilny Zavod, Gorkovsky Otomobil Fabrikası..


Yeni Yerli Araçlar Geliyor...


TÜMOSAN; önceki yıllarda raylı ulaşım için uluslararası bir firmayla anlaşma yapmış ancak  ciddi bir gelişme yaşanmamıştı. Mevcut üretimin yanında askeri araç üretiminde söz sahibi olmak isteyen firma tank motoru için Avusturyalı AVL ile de istediği anlaşmayı gerçekleştirememişti.


Tümosan'dan beklenmeyen hamle!


Silahlı Kuvvetlerin  8×8, 10×10, 12×12 tekerlekli tank ve konteyner taşıyıcı ve kurtarıcı aracın yurt içinden temini  edilmesi amacıyla yapılan ihaleye Anadolu Isuzu, TÜMOSAN , Koluman – Altınordu , BMC , Nurol ve Pİ Makina teklif vermiş.
Bu çerçevede Anadolu Isuzu, Çek Tatra ile bir işbirliğine girerken Tümosan, Volat ile işbirliği amacında. BMC, yerli otomobil ve askeri araç konularında istekli ve bir çok projede yer alıyor. Sahibi değişmeden önce BMC 525-44 (8x8) adlı bir araç geliştirmişlerdi.
Pİ Makina; yeni çekici geliştirmiş talebe göre üretiyor.Nurol yine önceki fuarlarda zırhlı kamyon tanıtmıştı.Altyapı muhtemelen Aksaraylı Mercedes Benz kamyonları olabilir.Yine Mercedes Benz Türk ile çalışan ve ortaklarından olan Koluman da böyle bir işbirliği sözkonusu olabilir.






2012 yılında Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından tank taşıyıcı araç projesi (TTAR) kapsamında  Kara Kuvvetleri Komutanlığı için Hema Endüstri A.Ş. 45 adet araç teslim etmişti.Araçların önündeki Scania HEMA yazısı dikkat çekiyordu.


Yerli Tasarımda Onur Eryiğit İmzası




Kaynaklar;
https://www.kap.org.tr/tr/Bildirim/683812
http://www.volatdefence.com/en/
https://www.mzkt.by/
http://www.xn--savunmagnl-hebca30c.com/2018/04/17/tsknin-yerli-tank-tasiyici-ihalesine-6-firma-teklif-verdi/
https://www.ssm.gov.tr/
http://www.hemaendustri.com.tr/
http://www.mynet.com/haber/guncel/kamyonlarin-altindan-skandal-cikti-606483-1
http://www.millisavunma.com/tank-tasiyici-arac-ve-romorku/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..