Yerli Araç Kullan, TÜRKİYE Kazansın.Vatandaşımız KAZANSIN

1994; 7.Nesil, 2019; 12.Nesil (Hibrit) Corolla.Yeni Corolla Üretimi Başladı

2017 yılında 4.4 Milyar dolarlık ihracatla Türkiye’nin ikinci büyük ihracatçısı olan Toyota, Corolla ihracatına da hazır..Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye, 230 milyon Euro ek yatırımla hibrit versiyona sahip Yeni Corolla Sedan üretimine başladı. Toyota Otomotiv Sanayi’yi Türkiye’nin hibrit üssü haline getirecek yeni model ile birlikte şirketin toplam yatırımı 2 milyar Euro’yu aştı. Sakarya’daki fabrikada gerçekleştirilen hattan çıkış töreni, 





Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’nin katılımlarıyla gerçekleşti.
Türkiye’nin üretim ve ihracat devlerinden Toyota Otomotiv Sanayi, “Made in Turkey” imzalı 12’nci nesil Toyota Corolla Sedan modelinin üretimine başladı. Hibrit versiyona sahip Yeni Corolla Sedan, Japonya dışında ilk kez Türkiye’deki üretim tesislerinde uygulamaya başladığı TNGA (Toyota New Global Architecture) platformunda üretilecek. Toyota C-HR ile aynı üretim bandında üretimi gerçekleşecek Yeni Corolla Sedan, fabrikayı Türkiye’nin hibrit üssü yapacak. 230 milyon Euro yatırım bedeliyle hayata geçirilen 12’nci nesil Corolla projesiyle Toyota’nın Türkiye’ye yaptığı yatırım tutarı 2.08 milyar Euro’ya yükseldi. 




Törende Yeni Corolla Sedan’ın hibrit versiyonunun direksiyonuna geçen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, bu yatırımın ülkemize getirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederken, “Teknolojinin son imkanları kullanılarak üretilen Yeni Toyota Corolla sedan modelinin ülkemize ve tüm dünyaya hayırlı olmasını diliyorum. Bu yeni araçla birlikte Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye fabrikasında üretilen araçların üçte ikisinden fazlası hibrit teknolojisine sahip oldu. Bugüne kadar ülkemize 2,08 milyar euro yatırım yapan Toyota ile önümüzdeki dönemde daha büyük işbirliği imkanlarına sahip olacağımıza inanıyorum. Bu modelin geliştirilmesi ve üretiminde emeği geçen Türk ve Japon mühendislere teşekkür ediyorum. Ülkemizin potansiyellerine güvenerek, Sakarya’ya yatırım yapan Toyota yönetimine de ayrıca şükranlarımı sunuyorum” dedi.






Yeni Toyota Corolla Sedan iki farklı motor alternatifiyle üretilecek. Kendi kendini şarj eden 1,8 litre hacimli hibrit sistem 122 HP güç üretirken bu motor günlük sürüşün yüzde 50’sini ‘Sıfır emisyon’ sürüşle tamamlama imkanı sunuyor. İkinci motor seçeneği olan 1,6 litre hacimli benzinli motor ise yakıt verimliliği ile performansı aynı potada eritiyor. 132 HP güç üreten motor altı ileri manuel şanzıman dışında isteğe bağlı olarak bir CVT otomatik şanzımanla da donatılabiliyor. Yeni Toyota Corolla Sedan standart olarak markanın en güncel aktif güvenlik sistemi olan Toyota Safety Sense ile donatılacak.

Törende yaptığı konuşmada Toyota Motor Avrupa Başkan ve CEO’su Dr van Zyl, “Bugün Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye’nin tarihinde önemli bir dönüm noktasını kutluyoruz. Bugün, bu fabrikada yeni bir model daha, 12. nesil Yeni Corolla Sedan'ın seri üretimine başlamanın gururunu duyuyoruz. Corolla modelimiz ilk defa hibrit motor seçeneği ile üretiliyor ki hibrit modellerimiz Avrupa ve global stratejimizin tam merkezinde yer alıyor. Toyota C-HR'ın yanı sıra, Corolla Sedan'ın da 2020 yılına kadar % 50 hibrit satış hedefimize önemli bir katkıda bulunmasını bekliyoruz.

Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye A.Ş. Başkan ve CEO’su Toshihiko Kudo ise, “12’nci nesil Toyota Corolla Sedan için hazırlanırken, Türkiye’de ürettiğimiz ilk model olan 7’nci nesil Corolla modelini 1994 yılında üretirken duyduğumuz heyecan ve coşkuyu yine duyduk. Bu yatırımın Toyota’nın Türkiye’ye duymuş olduğu güveni yansıttığını ifade eden Kudo: “Hibrit teknolojisi ve TNGA altyapısında C-HR ile elde etmiş olduğumuz bilgi birikimi ve deneyimi yeni Corolla'ya da başarıyla aktardık. Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye olarak Toyota'nın Avrupa'daki şirketleri arasında en yüksek üretim hacmine sahibiz. Yıllık üretim kapasitemizin neredeyse tamamı olan 280 bin adedi kullanarak ve üretimin yüzde 90'ını dünyadaki 150 farklı ülkeye ihraç ederek Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Toyota'nın Sakarya'daki öyküsü 1992 yılında temel atma ile başladı. Kuruluşundan yalnızca 2 yıl sonra, 1994 yılında iç pazara yönelik 7’nci nesil Corolla’nın üretimine başladı. 2002 yılında artan talebe paralel olarak Avrupa ihracatına başlayan Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye, 2007 yılına kadar 8 ve 9’uncu nesil Corolla Sedan ve Station Wagon modellerini üretip ihraç etmeye devam etti. Kısa bir aranın ardından sonra 2013 yılında bu efsane otomobil tekrar Sakarya’daki yuvasına döndü. Bugün gelinen noktada Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye, 5 bin kişilik istihdamı ve güçlü yan sanayi ağı ile birlikte Toyota’nın en çok talep edilen otomobilleri olan Corolla ve C-HR modellerini üretmeye devam ediyor. 1994 yılından bu yana kümülatif üretim 2.4 milyon adede ulaşırken, bunun 870 bin adedi Corolla modeli oldu. 2017 yılında 4.4 Milyar dolarlık ihracatla Türkiye’nin ikinci büyük ihracatçısı olan Toyota Türkiye, faaliyetlerine hız kesmeden devam ediyor.

19 yorum:

  1. Hayırlı uğurlu olsun.. Toyota, yeni Corolla hibritle beraber Türkiye'de dizel satışınıda bitiren ilk marka oldu

    YanıtlaSil
  2. Dizel bitiyor, dizel yasaklanıyor. Mercedes-BMW sırf modaya ayak uydurmak için 3-5 tane iyi elektrikli ve hibrit araç üretse de, iki firmanın da yoğunluğu hala dizel motor. Avrupa'da bile ben hiç benzinli CLS-S-GLE-GLS-5 serisi-6 serisi-7 serisi-X5-X6 görmedim herkes cayır cayır dizel alıyor. Maserati bile cayır cayır dizel motorun ekmeğini yiyor. Porsche yıllarca dizel motorun ekmeğini yedi. ABD hariç nüfusu Türkiye gibi olan ve gelişmiş olan ülkelerde, benzinin çok ucuz olduğu ülkelerde bile hala deli gibi dizel satılıyor.

    YanıtlaSil
  3. Helal olsun. Türkiye’de dizel için sonun başlangıcı ilk adım Toyota’dan

    YanıtlaSil
  4. Toyota'nın geç kaldığı geri kaldığı yok. Turbo benzinliyi yapacak teknolojisi de vardı, nitekim TR'de olmayan çeşitli modellere uyguladılar. Ancak Turbo benzinliye gerek görmediler. En büyük piyasalarında turbo benzinli iş yapmıyor çünkü. Adam dizelden/benziliden daha uzun ömürlü daha az bakım masraflı Hybrid'i 20 senedir üretiyor. Ayrıca yakıt hücreli (hidrojenli) otomobilde satıyor. Yıllık 16 milyar dolar Ar-ge bütçesi olan bir firma dizel motor mu yapamayacak. Adamın amacı geleceğe yönelmek. Bu güne kadar 10 milyon Hybrid araç satışı var. Adam Türkiye'deki tüm markaların yıllık otomobil satışı kadar aracı, ABD'de tek modelde satıyor.

    YanıtlaSil
  5. Bizde dizel az yakar kafasıyla sıfırdan o kadar fazla para verip aracı o kadar kullanmadan satıyorlar. Alacaksın benzinli hem uzun ömürlü hem sağlam olacak, çoğu araç o kadar da yakmıyor artık...

    YanıtlaSil
  6. Adamlar daha benzinlide turboya geçemedi. 1.4 tarihi eser namı diğer yağ canavarı 90hp yi de bi türlü güncelleyemediler. Diğer dizelleri de 2.2 mi 2.4 mü neydi. Diğer markalar önceden yaptıkları 1.6 dizellerin ekmeğini yiyor. Toyota geç kaldığını anlayınca bundan sonra üretmeye de gerek yok demiş.

    YanıtlaSil
  7. Baktilar millet 1.6 dizelden 160 bg guc veriyor. Kendi 1.4 90 bg fritöz motorunun onlarinkinin yaninda cop oldugunu anlayinca biz bu isten cikalim demislerdir.

    YanıtlaSil

  8. Aynen haklısınız geç kalmıyor benzine Turbo koymayı uygun bulmuyorlar. Japon markaları sanki ortak karar almış gibiler Mazda’da aynısını yapıyor benzinli araçlarında turbo yok.
    Zaten japon araba markaları Mazda Toyota vb birlik kurdular ortak hybrid araç üretmek için, geçen burada da haberi yapılmıştı.
    Bence de benzinli de turboya gerek yok 4 sene Mazda CX-5 kullandım arabada turbo yok ve hiçbir eksikliğini de hissetmedim. Şimdi de Mazda Skyactive X motoru çıkacak benzini 16.1 sıkıştırıyor ve yine turbo koymayacaklar, adamlar benzinli motorun hala geliştirilebileceğini biliyorlar.
    Tahminim bu motor kendini ispatlarsa Toyota Mazda’dan Skyactive X motoru alacak, Mazda’da Toyota’dan hybrid teknolojisini.
    Turbo oksijen kattığı için motorun ömrünü kısaltıyor bu da japon felsefesine ters, sağlamlık, uzun ömürlülük, az arıza.

    YanıtlaSil
  9. Norveç te 2025 te dizel ve benzinli arac satışı yasaklanacak. 2030 da birçok ülke benzinli ve dizel satışını yasaklayacak. Dünya da yeni bir çağ başlıyor. Biz tabi kendi markamizla uretmeyip, tükettiğimiz için dizel otolara takılıp kaldık
    .Adamlar büyük resme bakıyorlar.

    YanıtlaSil
  10. Kim ne derse desin sessiz sarsıntısız ekonomik ve sorunsuz bir motordu d -4d , biraz güçsüzdür ama avantajları çok fazlaydı . Yanlış karar olmuş .

    YanıtlaSil

  11. Ülkenin eğitim durumunu hiç bilmiyorlar bu caponlar ;)

    YanıtlaSil

  12. Kendi kendilerinin ipini çektiler. Dizel motorunun alternatifi olamaz ve ne kadar ekonomik olursa olsun hiçbir zaman benzinli motor dizelle yarışamaz. Teorik olarak mümkün değil zaten. Avrupa'da tabi satışlar geriler, adamların maaşına göre benzin ucuz, adama koymuyor. Bizde ise 100 TL yakıt atsanız adamın canını acıtıyor. Son teknoloji dizel motorla aynı paraya benzinlinin en az 1.5 katı yol gidersiniz. Turbosu da yanınıza kâr kalır. Böyle kararlar başta harika gibi durur ama bir yıl sonra Totoya Türkiye'nin satış rakamlarına bakınca acı gerçeği görürüz. Hybrid falan demeyin, bizde sadece elektrik motoru ile gidebilecek sakinlikte araç kullanan adam sayısı % 0.05 bile değil. Hele ki ufak şehirlerde adam yeşil yanınca gazı kökleyip bir sonraki kırmızıya 50 m kala frene basıyor. Zamanında hibrid motorlu bir Honda araç kullanıcısı ile konuşmuştum da aracın benzinli modelden daha fazla benzin yaktığını söylemişti. Benzin motoru sürekli devreye giriyormuş, bir de sen buna aküsüyle beraber elektrik motorunu taşıtıyorsun.
    Özetle bizde patlar o iş. Bundan sonra Toyota falan almayın sakın, bakarsınız batıp giderler, araçlar elinizde patlamasın.

    YanıtlaSil
  13. Dizel motor yapmaktan aciz olunca böyle oluyor işte.Atmosferik benzinliyle devam etsinler.

    YanıtlaSil
  14. Hibrit araçlarda devlet desteği olması lazım. Motor hacmi EN AZINDAN yarı yarıya kabul edilip öyle vergilendirilmeli. 1.8 motor /2 = 0.9 motora ne vergi ödeniyorsa o ödenmeli. Hibrit araçlar hem çevreyi daha az kirletiyor hem de daha az benzin tükettiği için dışa bağımlılığı azaltıyor. Vatandaşın benzinden elde ettiği parasal tasarruf da cabası.

    YanıtlaSil
  15. Hibriti dünya kabul etmiş ve hızla hibrite geçiyor ama bizdeki sorular "akü elimde kalır mı","1.0 veya 1.2 turbo koy bakalım mtv engeline katılacak mısın". Toyota hibrit üstadı ve tüm dünyada hibrit satıyor, 1.6 atm. motru da çok iyi ve lpg'ye tam uyumlu, neden turbo 1.0-1.2 yapsın? Az yakmak istiyorsan LPG'li 1.6 kullan, az km yapıyrsan 1.6 benzinli kullan (zaten tüketimi turbolulara yakın), çevreciysen ve turbo benzinliden daha az tüketmek istiyorsan Hibrit al. Tabii bunları, turbo benzinliyi büyük bir buluş sanan birine anlatabilmek imkansız. Azmtv ödeyeyim diye aldığın 1.0 veya 1.2 turbo arabanın fiyatının, 1.6 atmosferik Toytadan ne kadar yüksek olduğunu da bir düşün istersen. (Şu anda mevcut 1.6 atm. baz Corolla 85 bin TL, muadili 1.0 turbo araç 115-120 bin TL).

    YanıtlaSil
  16. Türkiye'de araba demek yatırım aracı demek olduğundan hiç kimse 2. el piyasası oturmamış bir Hibrit araca yatırım yapmak istemeyecektir. İnsanlar 2/3 sene piyasayı takip ederek Hibritin eksisi-artısı, rodaj süresi vb durumları değerlendirecek ve eğer 2.el piyasası da oturmuş ise satın alacaktır. Benim görüşüm; Toyota güven veren bir marka olması nedeni ile Hibrit araçlarında da bir kaç sene içerisinde Türkiye'de de güven sağlayacağını umuyorum. 2018 kasa bir Corolla kullanıcısı olarak piyasa durumuna göre 3/4 sene sonra Hibrit'e geçmeyi planladığımı da belirtmek isterim.
    Kasa ile ilgili yorum yapmak gerekirse;
    -İç tasarım güzel olmuş. Kaliteli malzeme kullanıldığı görünüyor.
    -Dış Tasarımda ön görünüş güzel. Arka tarafta avensisdeki gibi köşeli bir görüntü sezdim. Arka görüntü çok düz, bu olmamış.
    Fiyat olarak da 2018 fiyatlarına en az %30 eklenir düşüncesindeyim.
    Saygılar.

    YanıtlaSil
  17. Hibritin yakıttan ettirdiği tasarruf MTV ye gidecektir.MTV düzenlemesi şart.Düşük emisyonlu araçları vergisinin de düşük olması gerekir.Adil olan budur.

    YanıtlaSil
  18. Resesyona Toyota girmeyecek ekonomi girecek demiş arkadaş, haksız sayılmaz ayrıca fiyat tahmininde de haklı çıkmış. Araç satılabilecek tek araç gibi görünse de toplumda alacak pek güç kalmadı. Önlem açıklanması gerekiyor. Alabilecek olanlarda vazgeciyor vadede bekliyor. Çok ihtiyacı olan zaten önce bunu tercih ediyor. Kısacası 50binlere alınan araçlar X2 artmış

    YanıtlaSil
  19. Mevcut auris hibritin tüketimi 4.1 lt. Bu yeni Corolla hibrit'te tüketim 3.4 lt'ye düşürülmüş. Yine 1.6 benzinli motor da mevcut crla ve auris'te 6.3 lt tüketiyrdu, şimdi bu motorun tüketimi 5.8 lt'ye düşürülmüş.

    YanıtlaSil

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..