Yerli Araç Kullan, TÜRKİYE Kazansın.Vatandaşımız KAZANSIN

Yerli Otomobil, Benteler, NEVS ve SAAB

Devrim Arabaları'ndan beri yerli otomobil süreci devam ediyor. En son Saab 9-3 platformunun TÜBİTAK aracılığıyla alınması sayesinde gündemde en yüksek noktasına gelmişti. Şimdilerdeyse en yüksek seviyeye yakın seyrediyor yerli otomobil konusu. Bu arada yerli otomobilde BENTELER platformu kullanılabilir yorumları, SAAB/NEVS Platformu, 47 Milyon Euro ve Türkiye hakları TÜBİTAK, konuları da son günlerde tartışılan mevzulardan..





Geçtiğimiz günlerde iki Kocaeli Milletvekili ( Fikri Işık dönemin  Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı olup Tahsin Tarhan ile aralarındaki tartışma) 47 Milyon Euro'ya alınan  SAAB (9-3/NEVS) platformu hakkında birbirlerine sorular yöneltmişlerdi.







Tartışmanın içeriğini aşağıdaki bağlantılardan okuyabilirsiniz. Bu tartışmalardan anladığımız;

Platformun değeri nedir?
  47 700 000 Euro.
Ödenen 46 609 322 Euro (Avro) 
KDV ve Stopaj dahil değil.

Platformun alındığı şirketin adı nedir?
 İsveçli Çinli NEVS (Saab 9-3'ü hakları ve fabrikasıyla satın almıştı).

Platform başka kimler tarafından kullanılıyor?
 NEVS şirketi (ve onun, duruma göre satabileceği kuruluşlar).

Almanya'ya Türkiye'den Çift katlı Otobüs, Güleryüz'den...



9-3 Platformu şu an kullanılıyor mu? 
Bildiğimiz kadarıyla şu an bu konuda bir çalışma yok.Ancak TOGG bu platformdan faydalanıyor olabilir!







Bu arada BENTELER kim, ne iş yapar?
Benteler; 140 yıl önce Almanya'da kurulmuş; otomotiv ve enerji konularında çalışan araçlar, sistemler geliştiren, imal eden ve satan bir dünya markası.Şasiden hava yastığına bir çok konuda Çin'den 40 ülkeye, 30 binden fazla çalışanı var.

Türkiye'de de Kocaeli'de iki farklı adreste; BENTELER Gebze Tasit Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. ve BENTELER Dağıtım Boru San ve Ticaret Limited Şirketi olarak faaliyet gösteriyor.
Bir çok farklı firma ve markayla çalışan kuruluş; en son İtalyan Pininfarina'ya bağlı  Automobili Pininfarina GmbH ile anlaşma yapmış olup  gelecekteki lüks elektrikli otomobil yelpazesinin temelini oluşturacak olan elektrikli araçlar için bir platform geliştirecekler.






BENTELER, Nisan 2019’da Auto Shanghai’de BENTELER Elektrikli Sürücü Sistemi 2.0’ın sunumuyla bu stratejik işbirliğinin temelini attı. Elektrikli araçlar için seri hazır modüler platform çözümü kanıtlanmış bir tasarıma sahip. Müşterinin tam gereksinimlerine göre uyarlanabilir ve çok sayıda araç segmenti için ölçeklenebilir.


Yerli, Mini, Elektrikli ve Çevreci Akıllı Araçlar; Kodeco'dan


Automobili Pininfarina CEO'su Michael Perschke şöyle açıklıyor: “BENTELER'i seçtik çünkü o, otomotiv endüstrisi için lider bir dünya ortağı. BENTELER ile, şasi ve beyaz gövde söz konusu olduğunda, elektrikli mobilite alanındaki kapsamlı teknik bilgi birikimimiz ile güçlü bir yetkinlik sağlıyoruz. BENTELER işbirliğiyle, emisyonsuz otomobil kullanımını benimsemeyi hızlandıracak gerçekten yenilikçi, performansa sahip elektrikli bir araç platformunu piyasaya sürdürebileceğimize inanıyoruz. ” SUV. 2022 yılında başlatılması bekleniyor.

İşbirliği, BENTELER'in e-mobilite çözümlerinin gerçek dünya koşullarında işlevselliğini ve performansını onaylar. BENTELER Otomotiv'de Elektrik-Hareketlilik İş Birimi Başkan Yardımcısı Marco Kollmeier şöyle diyor: “E-mobilite çözümleri sunmak BENTELER için doğal bir adım. Elektrikli şasi çözümleri, batarya depolama sistemleri ve BENTELER Elektrikli Tahrik Sistemi 2.0 gibi ürünlerle, e-mobilite artış eğilimine hızlı bir şekilde yanıt vermemizi sağlıyoruz. ”


Yeni elektrikli araç, iki yerli firma ortaklığından


TOGG, Benteler ile bir çalışma içinde mi yada böyle bir plan var mı bilmiyoruz.
Bazı iddialar var.Bunu zaman içinde göreceğiz.





Diğer taraftan Teknofest'te de yer alan GEN Otomobil iki farklı elektrikli modeliyle üretime hazır.Destek bekliyor. 





DMA, Corolla modelini elektrikli olarak yollara çıkarabiliyorken elektrikli traktörü ve yeni  elektrikli kamyonları (BMC 415) hazırlamışken, dahası üniversitelerle farklı çalışmalar içindeyken niye destek görmüyor.Ve hatta bu konuda aklımıza gelmeyen yada bilmediğimiz firmalar niye bu konuya katılamazlar?







Türkiye'de üretilen otomobiller ve markaları




Kaynaklar; https://www.golcukgundem.com/haber/3156015/tarhanin-yerli-otomobil-ile-ilgili-basin-aciklamasi
https://hedefgazetesi.com.tr/haber-Isik-saab-in-fikri-mulkiyet-haklari-tubitak-ta-79723.html
http://www.gebzeyenigun.com/47-milyon-euro-gebze-den-cope-gitti/32091/
https://www.platinonline.com/otomotiv/yerli-otomobil-gorucuye-cikiyor-1014013
https://togg.com.tr/
http://wowturkey.com/forum/viewtopic.php?p=7375197#7375197
https://www.benteler.com/
benteler-distribution.com.tr
https://www.nevs.com

6 yorum:

  1. Saab kasasının hakları Tübitak da eyvallah anladık da Tübitak yerli otomobil namına bir şey yapacak mı? Yani 47 milyon Euro az değil. Kullanmayacaklarsa DMA ya filan versinler o kasayı?

    YanıtlaSil
  2. Tübitak, NEVS/SAAB 9-3 platformuyla ilgili bir şey yapar mı, ne zaman yapar?
    Bu sorunun cevabını bilmediğimiz giibi bu konuda basında ve nette de bir yorum -haber de yok!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. DMA ve Gen otomobil ortaklaşa yatırım yapsa Devlet de bunlara NEVS/SAAB 9-3 platformunu üretmeleri için destek olsa mantıklı olmaz mıydı sence? Bu iki şirket de harcanıyor bence. Direk para versinler demiyorum. Mesela bu platformun üretilmesi için fabrika tesis edilebilir (tank palet fabrikası gibi mesela) İki şirket de o kasayı elektrikli hale getirmek için uğraşırdı.
      Babayiğitlerin yanında yedek de bir projemiz daha olurdu.

      Sil
  3. Bence, Tübitak bir ihale açmalı ve adil bir şekilde katılımcılardan bir veya birkaçına ortaklık şeklinde
    bu platformu vererek kullanılmasını sağlamalı.Diğer taraftan bu platform eski üzerine bir şeyler eklenmeli!
    NEVS, bu platfrm üzerinde elektrikli araç üretmeye başlıyor belkide başladı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Platform eski bile olsa ona göre para istenip satılabilir. 47 milyon euro az para değil. Kesinlikle değerlendirilmeli. Dediğiniz gibi Nevs bu platform ile elektrikli araç üretmeye başladı.
      Ben olsam Nevs in aracını alır inceler aynı sistemi devlet desteği ile kendim yapardım. Bu dediğim biraz emek hırsızlığı gibi oldu ancak artık yerli otomobil görmek istiyorum. Bu uğurda her yol mübahtır :)
      Dediğim gibi DMA ve Gen otomobil gibi bir sürü şirket var Türkiye de. Kıbrıs Türk Cumhuriyetindeki Günsel de katılabilir .
      DMA+Gen otomobil+Günsel gibi şirketler tıpkı babayiğitler gibi bir araya getirilip Bu saab 9-3 platformu kullanılarak yerli otomobil üretmeleri sağlanabilir.
      Elimizde bu tür imkanlar varken değerlendirmememiz bana saçma geliyor :(

      Sil
  4. Evet , eldeki imkanlar değerlendirilmeli.Ve aslında bu platformun hazır olması üretimi hızlandırır.
    yada otomotivin içini bilmeyen biri olarak tahminimiz ve isteğimiz!

    YanıtlaSil

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..