Yerli Araç Kullan, TÜRKİYE Kazansın.Vatandaşımız KAZANSIN

Yeni TEMSA, Artık Sabancı ve Skoda Transportation Ortaklığının

BMC gibi artık Temsa'nın da yarısı yerli sermaye!Temsa, nihayet otobüse odaklanıyor.Sabancı ve PPF/Skoda Ortaklığı ile geleceğe yürüyecek.Bu ortaklıkla Temsa'yı troleybüs ve raylı ulaşımda da görürsek şaşırmamak lazım. Skoda, raylı ulaşımla beraber, troleybüs ve elektrikli otobüs konusunda önemli bir Avrupa oyuncusu.Skoda'nın elektrikli otobüsleri, Solaris yerine Temsa üzerine imal edilecek!



Metrobüs ile ilgili olarak gündemde; yeni  körüklü otobüsler, elektrikli otobüs ve troleybüsler yer alıyor.Troleybüs konusunda karar kılınırsa Skoda-Temsa yerli bir alternatif olarak görünür!

Temsa Ulaşım Araçları’nın Sabancı Holding ve PPF IndustryCo (Skoda Transportation ana ortağı) tarafından satın alınması konusunda tüm resmi süreçler tamamlanırken 50 yıldan uzun süredir Türk sanayisine hizmet eden TEMSA’da yeni yatırımların önü açıldı.




TEMSA’nın yönetimi, yurt içi ve yurt dışındaki ilgili otoritelerden alınan nihai onayların ardından Sabancı Holding ve PPF Group ortaklığına geçti. Küresel ölçekte yaklaşık 50 milyar Euro’luk varlığı yöneten PPF Group, aynı zamanda dünyanın önde gelen mühendislik ve sanayi şirketlerinden olan Skoda Transportation’ın da ana ortağı konumunda bulunuyor





Sabancı Holding’in iştiraki Exsa Export Sanayi Mamulleri Satış ve Araştırma A.Ş. ile PPF Group iştiraki PPF IndustryCo. B.V. (PPF) arasında atılan imzalarla birlikte, 50 yılı aşkın süredir Türk sanayisine hizmet veren TEMSA, yeni ortaklık yapısıyla yeniden Türkiye ekonomisine kazandırılmış oldu.



TEMSA’DA YENİ BİR DÖNEM BAŞLIYOR

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper, TEMSA’yı yeniden Türkiye ekonomisine kazandırmanın gurur ve mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti. Alper, “Şirketimizi geçen sene yurt dışı menşeili bir yatırım fonuna sattık, satış sonrasında şirketin finansal durumuyla ilgili yaşanan olumsuz gelişmeler TEMSA’nın faaliyetlerini durdurmasına yol açtı. Biz de doğduğumuz topraklar olan Adana’ya, ülkemize ve kendi yarattığımız bu değerli markaya karşı olan sorumluluğumuzun gereğince, sorunun çözümünde kalıcı bir rol üstlenmek istedik. Gelecekte TEMSA’ya yeni ufuklar da açabilecek bir iş birliğine 

Temsa Global, kamyon üretseydi böyle görünecekti!

imza attık. Bu süreci başarıyla sonlandırmış olmaktan da son derece mutluyuz. Bu noktada, ilk günden bu yana çözümün parçası olan; yapıcı tutumlarıyla TEMSA’nın yeniden ülkemiz ekonomisine kazandırılmasına önemli katkılarda bulunan bankalarımıza da özellikle teşekkür etmek istiyoruz. Sabancı Topluluğu bildiğiniz gibi her zaman dünya çapında güçlü ortaklıkların altına imza atmış bir gruptur. Bu doğrultuda yeni ortaklığımız uluslararası yatırımcıya güven verecektir. Ülke ekonomisine katkı sağlanması bakımından yeni iş birliğimizin piyasalara da moral olacağına inanıyoruz” dedi.



İNOVASYONA DAYALI BÜYÜME STRATEJİSİYLE FARK YARATACAK

Bugün dünyada teknolojik rekabetin en çetin yaşandığı sektörlerin başında otomotivin geldiğini sözlerine ekleyen Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper,  “Böylesine bir dünyada TEMSA’nın sadece kaliteli üretim gücüyle değil aynı zamanda inovasyona dayalı büyüme stratejisiyle de fark yaratacağına inanıyoruz. Bugüne kadar 66 farklı ülkeye 12 binin üzerinde araç ihraç eden TEMSA’nın, dış pazarlarda daha da başarılı olup, Škoda Transportation ile birlikte potansiyelini kullanabileceğine inanıyoruz. TEMSA, toplu ulaşımın geleceği olarak gördüğümüz elektrikli araç çözümlerinde yapacağı yeni yatırımlarla sürdürülebilirlik konusunda da örnek şirketlerden biri olacaktır” ifadelerini kullandı.



BU ORTAKLIK TEMSA İÇİN FARKLI UFUKLAR AÇABİLİR

Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper şöyle devam etti: “PPF Group çatısı altında faaliyet gösteren Avrupa lideri Skoda Transportation, bugün elektrikli lokomotif, metro vagonu, troleybüs ve alçak taban tramvay üretimi konusunda dünyanın lider firmalarının başında geliyor. Bunun yanında Skoda Transportation’ın raylı sistem çözümleri, bugün Konya ve Eskişehir’de şehir içi ulaşıma önemli katkı sağlıyor. Skoda Transportation ve TEMSA’nın şehir için ulaşımın farklı alanlarında sahip olduğu yüksek bilgi birikimi ve teknolojinin, TEMSA’nın gelecek yolculuğunda farklı ufuklar açabileceğini düşünüyoruz.”



TÜRKİYE EKONOMİSİNİN POTANSİYELİ VE SUNDUĞU FIRSATLAR

PPF Group Yatırım Direktörü ve Škoda Transportation Denetim Kurulu Başkanı Ladislav Chvátal ise, Türkiye pazarının özellikle Škoda Transportation için büyük bir potansiyele sahip olduğunu ifade ederken, “Uluslararası bir yatırım grubu olan PPF olarak, TEMSA’ya gerçekleştirdiğimiz yatırım ile Türkiye pazarındaki varlığımızı güçlendiriyoruz. PPF Group aralarında finansal servisler, telekomünikasyon, biyoteknoloji, gayrimenkul ve makine mühendisliğinin de bulunduğu çok farklı kollara yatırım yapıyor. Geleneksel ve yeni nesil sanayi gelişimi, modern altyapı kurulumu ve dijital ekonomi gibi alanları, büyümesinin motoru olarak gören PPF Group, Avrupa’dan Kuzey Amerika ve Asya’ya uzanan bir coğrafyada faaliyetlerini sürdürüyor. 2019 yıl sonu itibarıyla; dünya genelinde 135 bin kişiye istihdam sağlayan PPF’in toplam varlıkları da 49 milyar Euro seviyesinde. PPF, şehir içi ve raylı ulaşımda Avrupa’nın lider üreticisi olan Škoda Transportation’ın bilgi birikimi ve deneyimini bu yatırımla birlikte Türkiye’ye getiriyor. Yeşil enerji ürünlerine odaklanan Škoda Transportation, sadece araç teslimatları gerçekleştirmiyor; bununla birlikte müşterilerine filolarının uzun dönemli tüm servis işlemlerini de içeren karma çözümler sunuyor. Bu doğrultuda, Škoda Transportation, TEMSA’nın gelecek hedeflerine ulaşmasına ve Türkiye’deki toplu ulaşımın geleceğinde öncü bir rol oynamasına katkıda bulunacaktır” dedi.

İzmir'de Temsa Sesleri

Ladislav Chvátal Sabancı Holding’in uluslararası deneyim ve bilgi birikimine sahip güçlü bir iş ortağı olduğunu ifade ederken, "Karşılıklı iş fırsatları bulabileceğimiz ve her iki ortağın güçlü yönlerini kullanabileceğimiz pek çok alan olduğuna inanıyoruz” şeklinde konuştu.




YENİ CEO: TOLGA KAAN DOĞANCIOĞLU

Türkiye’de otobüs ve midibüs pazarının önde gelen oyuncularından olan; Türk mühendisleri tarafından geliştirilen 15 bine yakın aracı, bugüne kadar 70’e yakın ülkeye ihraç etmeyi başaran TEMSA’da CEO’luk görevine ise son olarak Sabancı Topluluğu iştiraklerinden Kordsa’da görev yapan Tolga Kaan Doğancıoğlu getirildi. Geçmiş yıllarda otomotiv sektöründe gerek üretim gerekse tasarım tarafında görev yapan ve bu alanda büyük tecrübeye sahip olan Tolga Kaan Doğancıoğlu; yeni dönemde TEMSA’da rekabetçi üretim sürekliliğinin sağlanması ve şirketin mevcut pazarlardaki konumunun güçlendirilmesine katkı sunacak. Tolga Kaan Doğancıoğlu ayrıca akıllı ulaşım, elektrikli ve sürücüsüz araçlar gibi potansiyel büyüme alanlarında TEMSA’ya liderlik edecek.

Temsa Amerika'da üretim yapar mı?

TOLGA KAAN DOĞANCIOĞLU HAKKINDA

Ankara Anadolu Lisesi ve ODTÜ Makine Mühendisliği eğitimi sonrasında iş hayatına ASELSAN’da başlayan Tolga Kaan Doğancıoğlu, sonrasında ENKA Teknik ve Ford Otosan’da ulusal ve uluslararası projelerde çalıştı. Bu dönem içinde Koç Üniversitesi özel MBA programını tamamladı.

Yeni Elektrikli Otobüs Temsa TS45E, UMA Motorcoach EXPO'da Sergilenecek

2005 yılında Hexagon Studio mühendislik ve tasarım şirketini kurmak üzere, Ford Otosan’dan ayrıldı ve 12 yıl boyunca bu şirketin genel müdürlüğünü yürüttü.

Yerli Otobüs Markası Temsa, Türkiye'de Haciz Durumuyla Uğraşırken ABD'de Dünyayı Şekillendiriyor

Aralık 2017’de Sabancı grubuna, Sanayi Grup Başkanlığı Proje ve İş Geliştirme Direktörü olarak katılan, Temmuz 2018’de ise Kordsa İnşaat ve İş Geliştirme Direktörlüğü görevine getirilen Tolga Kaan Doğancıoğlu, TEMSA’nın Sabancı Holding - PPF Group ortaklığına devir sürecinin tamamlanmasıyla birlikte TEMSA CEO’luğuna atandı.Evli ve iki çocuk babasıdır, İngilizce ve Almanca bilmektedir.

SKODA TRANSPORTATION HAKKINDA

Bankacılık ve finansal hizmetler, telekomünikasyon, biyoteknoloji, sigortacılık, gayrimenkul, tarım ve mühendislik gibi çok sayıda farklı sektörde yatırımları bulunan PPF Group’un iştiraki olarak faaliyetlerine devam eden Skoda Transportation, mühendislik ve sanayi alanında dünyanın en köklü şirketleri arasında yer alıyor. Çek Cumhuriyeti’nde kurulan ve ilk lokomotifini 1920 yılında üreten şirket, aradan geçen 100 yılda sürdürülebilir büyümesini devam ettirdi.

Mitsubishi'nin otomobili, otobüsü, kamyonu ve iş makinasından başka traktörü de var; yarısı paletli!!!

Toplam büyüklüğü 250 bin metrekareyi bulan 7 farklı tesisinde bugüne kadar ürettiği 5.500 elektrikli lokomotif, 850’nin üzerinde metro vagonu, 14 bin 500’ün üzerinde troleybüs, 950’nin üzerinde yolcu otobüsü ve 1.000’in üzerinde alçak taban tramvay ile özellikle şehir içi ulaşımda tecrübeyi, güçlü mühendislik bilgisiyle buluşturan Skoda Transportation tarafından geliştirilen tramvaylar halen Türkiye’de de Eskişehir ve Konya’da faaliyetlerini başarıyla sürdürüyor.



Kaynak;https://www.temsa.com/
https://www.skoda.cz/
https://twitter.com/temsaofficial
https://twitter.com/temsaturkiye

6 yorum:

  1. BMC de yüzde 49 hisseyi Katar a satınca ürettiği araçlar çağ atlamaya başladı. Umarım Temsa da bu yeni ortak ile daha başarılı işlere imza atar. Temsa şehirlerarası otobüs üreten tek markamız. Desteklenmeli.

    YanıtlaSil
  2. BMC'nin ortağı Katar olmasaydı sadece yerli ortak olsaydı da elinde maddi imkanlar varken bu başarıyı yakalardı diye düşünüyorum.Zira, ihaleler kazandı, devletten çok iyi teşvikler ve destekler aldı.Artık ürün verme zamanı.geç bile kaldı yeni ürünlere!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocam Ethem SANCAK ın BMC yi satın alacak kadar parası yoktu. BMC nin finansmanını Katar ile sağladı. Ha gönül isterdi ki yüzde yüz yerli kalsaydı. Ancak Mehmet Emin KARAMEHMET zamanındaki BMC yi hatırlayın. Karamehmet Türkiye nin sayılı zenginlerinden olduğu halde BMC ye yeteri kadar arge yatırımı yapmadı. Firma kredi de alamaz hale gelmişti.
      BMC nin sonu Askam gibi olsun ister miydiniz? Böyle yarısı yabancı da olsa sonuçta üretime devam ediyorlar. BMC nin ortağı arap diye olaya kötü bakanlar var. Aynı kişiler yarısı İngiltere ortaklı olan FNSS yi dert etmiyorlar nedense? Sadece BMC batıyor. Temsa komple yabancıya satılmasındansa yarısının yerli olarak kalması da bir şeydir bence.
      BMC nin kazandığı ihalelerin maliyeti biraz da Katar sayesinde karşılanacak. Yabancı ortağa o kadar kötü gözle bakmamak lazım. Para olmadan gelişim de olmuyor.

      Sil
  3. 2007.. BMC ar-ge'ye en çok kaynak ayıran şirketler sıralamasında
    https://tasiyanlar.com/guncel/bmc-ar-ge-39-ye-en-cok-kaynak-ayiran-sirketler-siralamasinda.html

    2011.. BMC'ye büyük onur
    https://www.iha.com.tr/haber-bmcye-buyuk-onur-155210/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 2009 .. Yüzde 100 yerli sermayeli BMC, geçen yıl Ar-Ge çalışmalarına 55 milyon TL harcadı. BMC'nin Ar-Ge merkezinde 540 mühendis ve teknisyen görev yapıyor. Toplam çalışan sayısı ise 2 bin 700 kişi..
      https://www.sabah.com.tr/otomobil/2010/04/22/2009da_argeye_55_milyon_tl_harcadi

      Sil
  4. BMC arge de iyiydi.
    Daha da iyi olabilirdi (o tarihler için)..
    İflasın sebebi Çukurova Grubunun devletle ilgili alacak verecek durumu.Grubun alacakları sonucu aynı grubun bir şirketi olan BMC de haliyle olumsuz etkilendi.
    Yabancı ortağa kötü bakılmıyor ancak yerli sermaye de öncelikli olmalı. Savunma sektöründe de yer alan stratejik firmaların olabildiğince yerli olması gerekir.Örneğin BMC bir kamu şirketi olabilir hisseleri de borsa da sadece yerli acılara sunulabilirdi, bir seçenek..Yada TOGG gibi yerli bir oluşum olabilirdi. Günümüze gelirsek; Artık, BMC yapabildiğinin en iyisini yapmalı.. yeni, sağlam ve kaliteli ürünler -araçlar üretmeli-imal etmeyi sürdürmeli..

    YanıtlaSil

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..