Yerli Araç Kullan, TÜRKİYE Kazansın.Vatandaşımız KAZANSIN

Türkiye’de bir ilk, sıkıştırılmış doğal gazla yenilenmiş çekici yola çıktı

Çevre ve ekonomi açısında klasik yakıtlı motorlar, yerlerini alternatif enerjili motorlara bırakıyor.Bu geçiş döneminde doğal gazla çalışan motora sahip araçlar dikkat çekiyor.Bu konuda ülkemizde bir ilk yaşanıyor..İlk CNG'li araç (çok) çekici..



Mutsan Otomotiv, CNG (sıkıştırılmış doğal gaz) motoru ile yenilenmiş ilk çekiciyi,  tüm onay ve sertifikaları tamamlayarak kullanıma sundu.



Burdur, Bucak merkezli firma; doğalgazla çalışan araç projesi ve yaşananları şu şekilde anlatıyor;



" 1988 Yılından bu yana faaliyetini yürüten Mutsan Otomotiv’in; 2019’da başlatmış olduğu CNG/LNG Motor Değişim Sistemleri projesi kapsamında ilk etap CNG’li motor ithalatını gerçekleştirmiş ve resmi onay süreçlerini tamamlamıştır.      



Alman “YCEurope”  firmasının Türkiye distribütörlüğünü alan firmamız, ülkemizde ilk olarak başlatılan çok önemli bir projenin öncülüğünü yürütmektedir. 



Proje kapsamında; 2008-2016 model yılı aralığındaki ağır vasıta araçlarda “orjinal doğalgaz motoru ve yakıt sistemi” yenilemesi yapılarak , ikinci el araçların da doğalgazın ekonomik ve çevreci avantajlarından yararlanması sağlanmaktadır.




Alternatif kullanımlara göre çok daha; 

Güvenli,   Yüksek tutuşma sıcaklığı ve havadan hafif olması nedeniyle düşük risk seviyesi

       Çevreci    %20 daha az CO2  ve PM emisyonu ile düşük Karbon Ayak İzi 

                 Ekonomik Dizel yakıta oranla eşdeğer menzilde minimum %35 maliyet avantajı, 

olan doğalgaz motorları; tüm araçlarda kullanılabilmektedir. 



2018 yılı verilerine göre dünyada 26,5 milyon CNG’li araç bulunmakta, 2025 yılında 70 Milyonu geçmesi beklenmektedir. 

Dizel Motorların çevreye verdiği zararların önüne geçmeye çalışan ülkeler, dizel araçların üretimi konusunda ciddi kısıtlama ve yasaklamalar getirmektedir. 

Binek araçlarda elektrik motorları geliştiren üreticiler;  Ağır Vasıta gruplarında doğalgazlı çözümlere yönelmektedir. 

Ülkemizde; şehir içi otobüslerde uzun yıllardır kullanılan doğalgaz sistemleri, kamyon grubunda aynı gelişmeyi gösterememiştir. 

Pazara giren doğalgazlı sıfır araçlar ise tüm avantajlarına rağmen yüksek fiyatları nedeniyle kullanıcılara cazip gelmemektedir. 

Mevcut dizel motorların tadilatıyla  doğalgaz kullanımına yönelik çalışmalar ise gereken verimliliği sağlayamamış,   ülkemizde doğalgazın kullanımı yaygınlaşamamıştır.                                              

Avrupa genelinde 3918  CNG, 339 LNG satış istasyonu bulunurken, Türkiye’de faal istasyon sayısı 10’dur. Bu sayının  kısa zaman içinde çoğalması konusunda  ciddi çalışmalar yürütülmektedir. 

Türkiye’mizin doğalgaz kaynakları konusunda yaptığı atılımlar bu çalışmalara ivme kazandırmıştır. İthalata bağımlı olduğumuz petrol yakıtları yerine, kendi kaynaklarımızdan elde edeceğimiz doğalgazın ulaşımda da kullanımı ekonomimize büyük değer katacaktır.

Mutsan; ikinci el ağır vasıtalar için çok avantajlı bir sistem çözümü sunmaktadır. Yürüttüğümüz çalışmalarla;  ülkemizde ve   çevre ülkelerde,  büyük bir satış potansiyeline ulaşmak hedeflenmektedir. Sistemimizdeki “yerlilik” oranını arttırmak için ARGE çalışmalarımız da hızla devam etmektedir. 



TS12664-2 ve TS12859 standartlarında “TSE Hizmet Yeterlilik Belgesi”ne sahip firmamız; çalışmalarını ISO 9001 :2015 kalite yönetim sistemi esaslarında yürütmektedir. 

A.İ.T.M (araç imal tadil montaj) seri tadilat onay belgesi alan BMC 1144 model çekicimiz trafiğe çıkmış ve bu konuda Türkiye’de bir ilk  hayata geçirilmiştir. 

Diğer markalara (Mercedes,Scania,Ford) yönelik çalışmalarımız devam etmekte olup;  kısa zamanda bir çok modelle ilgili onay çalışmalarımız tamamlanacaktır. 

M. Özgür SEZGİNER (mimar)
Proje Koordinatörü ve Yönetim Danışmanı  "

Kaynak; https://www.mutsang.com/
Avrupa'da ve Türkiye'de CNG İstasyonları
https://www.mutsang.com/tr/cng/avrupa-da-ve-turkiye-de-cng-istasyonlari

2 yorum:

  1. BMC CNG'li çekiciyi 1144 yani önceki kasa çekicisinde denemiş. Bu başarılı olursa herhalde yeni seri tuğra çekicilerde de deneyebilir. Aslında BMC tamamen elektrikli çekici projesi de başlatmalı. Sonuçta Togg projesindeki ortaklardan birisi.

    YanıtlaSil
  2. Bu proje öncelikli 2. el araçlara yönelik.BMC ile bir işbrliği yapılırsa 0 km Tuğra'larda CNG ile çalışır şekilde imal edilebilir.415'lerin BMC-DMA işbrliğiyle elektrikli olarak hava alanında çalışması gibi..

    YanıtlaSil

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..