Yerli Araç Kullan, TÜRKİYE Kazansın.Vatandaşımız KAZANSIN

Yerli Otomobil TOGG, Mobilite Teknolojileri Yol Haritası

 Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TOGG ve Meteoroloji Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokolle meteorolojik verilerin paylaşımının mümkün hale geleceğini belirterek, “Bu imzaların salt meteorolojik bilgi paylaşımından çok daha önemli anlamlar içerdiğinin altını çizmemiz gerekiyor. TOGG-Meteoroloji Genel Müdürlüğü iş birliği, mobilite ekosistemimizde öncü bir adım olacak.” dedi.



Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Bu araçlar (TOGG araçları) birer yürüyen bilgisayar olduğu için Türkiye çapında meteoroloji istasyonu sayımızı da artırmış olacağız.” ifadelerini kullandı.



Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı himayesinde, Tarım ve Orman Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) ile Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) arasında “Meteorolojik Verilerin Paylaşımına İlişkin Protokol” imzalandı. Bakan Varank, Bilişim Vadisi’nde gerçekleşen imza töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye’yi kritik teknolojilerin pazarı değil, üreticisi yapma vizyonunun nişanelerinden olan TOGG’un Türkiye’ye büyük heyecan kattığını söyledi.


 


HEDEFLERİMİZ BÜYÜK

Milletin yüksek bir teveccühle sahip çıktığı Türkiye’nin Otomobili gibi insansız hava araçları ve diğer bütün yerli üretimlerin, toplumun tüm kesimlerinde “biz bu işi yaparız” fikrini güçlendirdiğini dile getiren Varank, “Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından ilan edilen Milli Uzay Programı da bu özgüvenin bir ürünüdür. Milli Uzay Programımız da aynı TOGG gibi milletimizin bütün kesimleri tarafından sahiplenildi. Hedeflerimiz büyük ama inancımız daha büyük. Özgüven, şuur ve adanmışlıkla başaramayacağımız hiçbir şey yok.” diye konuştu.





TEKNOLOJİ ÜRETİMİNDE ÜST LİG

Türkiye’nin, her alanda teknoloji üretiminde bir üst ligin üyesi olmak için adımlarını büyüttüğünü kaydeden Bakan Varank, “Türkiye’nin rotasını Ar-Ge ve inovasyonda tutmakta kararlıyız. Suni gündemleri asla kabul etmiyoruz. İşte TOGG gibi büyük ve vizyoner projeler ülkemizin teknoloji ekosistemini de besleyip, büyütüyor. Yazılımdan mekanik parçalara kadar, üretim sürecine dahil olacak yerli tedarikçilerle TOGG çok yakın iş birliği içinde. Yaptıkları iş bakımından dünyada ilk olma özelliğine sahip startuplar dahi bu sürece katkı sağlayabiliyorlar.” dedi.


 


ÖNCÜ ADIM

TOGG projesinin bir otomobilden daha çok bir akıllı yaşam teknolojisi olduğunu anımsatan Varank,  “İnovasyon alanında her türlü yeni fikre ve girişime de kapı aralıyor. Bu anlamda TOGG, Türkiye’deki mobilite ekosistemine de liderlik ediyor. Bugün Tarım ve Orman Bakanlığımız ile birlikte somut bir iş birliğine imza atıyoruz. Bugünkü protokolle, TOGG ve Meteoroloji Genel Müdürlüğümüz arasında meteorolojik verilerin paylaşımı mümkün hale geliyor. Bu imzaların salt meteorolojik bilgi paylaşımından çok daha önemli anlamlar içerdiğinin altını çizmemiz gerekiyor. TOGG-Meteoroloji Genel Müdürlüğü iş birliği, mobilite ekosistemimizde öncü bir adım olacak.” ifadelerini kullandı.


 


MOBİLİTE ARAÇ VE TEKNOLOJİLERİ YOL HARİTASI

Bakan Varank, sektörle yakın temas içerisinde hazırlanan “Mobilite Araç ve Teknolojileri Yol Haritası”nı yakın zamanda kamuoyuyla paylaşacaklarını belirterek, “Bu yol haritasında ortaya koyduğumuz en önemli projelerden biri de ‘Mobilite Açık Veri Setinin Oluşturulması’dır. Bildiğiniz gibi bağlantılı ve otonom araç teknolojilerinde en kritik nokta veri meselesi. Verilerin toplanması, hazırlanması, yeni veri setlerinin oluşturulması, bunların anonimleştirilerek açık veri haline getirilmesi; sonrasında da şirketlere, girişimcilere ve akademisyenlere paylaşılması ve sunulması lazım. Bugün, Mobilite Açık Veri Seti Oluşturulması konusunda da ilk adımı atmış oluyoruz.” diye konuştu.


 


DÜNYADAKİ İLK ÖRNEKLERDEN

Kamu kurumlarının ürettikleri verilerin, özel sektörün erişimine açık olmasının teknoloji geliştirme açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Bakan Varank, “Bugün aslında tanıtımını yaptığımız bu hadise bildiğimiz kadarıyla dünyadaki ilk örneklerinden bir tanesi. Otomobilimizle ilgili bize sıkça eleştiri yapanlar oluyor muhalefet tarafından. ‘Bu parçası şuradanmış, şu parçası şuradanmış’ diyerek adeta otomobilimize bir kulp bulmaya çalışıyorlar. Altını çizmem gereken konu şu; evet bu Türkiye’nin Otomobili, fikri mülkiyeti bize ait. Burada olduğu gibi biz kendi Meteoroloji Genel Müdürlüğümüzle anlaşarak ortaya katma değerli bir servis çıkarabiliyoruz. Bu otomobil Türkiye’nin Otomobili olmasaydı bunu yapmak için yurt dışındaki global markalara adeta yalvarmamız gerekecekti. Burada dünyadaki belki de ilk örneğini biz kendimiz ortaya koyduk. Katma değerli bir servisi ortaya koymuş olduk.” ifadelerini kullandı.


 


KONFOR VE GÜVENLİK ARTACAK

Bakan Varank, imzalanan protokolle TOGG’un Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün verilerinden yararlanarak Türkiye’nin Otomobilinin konfor ve güvenliğini artırmış olacağını ifade ederek, verilerin sadece sürücüyü bilgilendirmekle kalmayacağını, yapay zeka teknolojisi sayesinde araç içi uygulamaların da kendini optimize edeceğini söyledi.


 


GERİ BİLDİRİM ALINACAK

Diğer taraftan Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün de TOGG’un verileriyle anlık hava şartları hakkında geri bildirim alacağına dikkati çeken Varank, “Örneğin, sis olayı bölgesel meteorolojik tahminlerde en zor konulardan biri. TOGG'un sis farlarının kullanımından, hangi bölgede sis yoğunluğu olduğu sisteme anlık olarak işlenebilecek. Tüm bu veriler de anonim şekilde paylaşılıp kullanılacak. Yani kişisel verilerin burada kullanılması söz konusu olmayacak. Veri, hayatımıza kolaylık sağlayan teknolojilerin üretiminde böyle önemli roller üstleniyor. Yeni nesil mobilite ekosistemi, veri temelli daha nice fikrin gelişmesine imkan sağlayacak. Bunun gibi açık veri paylaşımlarını çoğaltmak için diğer kamu kuruluşlarımızla da yakın çalışıyoruz. Böyle vizyoner bir işe öncülük ettiği için öncelikle Tarım ve Orman Bakanımıza şükranlarımı sunuyorum.” dedi.


 


KENDİ METEOLOROJİ UYDUMUZ

Bakan Varank, ayrıca Türkiye’nin Antarktika’da bir bilim üssü projesi olduğunu ve iki yıldır Antarktika seferlerine Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün de katkı sağladığını belirterek, “Bir meteoroloji istasyonu kurduk ve Türkiye’nin Milli Uzay Programıyla birlikte ‘acaba kendi meteoroloji küçük uydumuzu geliştirebilir miyiz?’ diye yine çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” diyerek sözlerini tamamladı.


 


PAKDEMİRLİ: VERİLER ANLIK İLETİLECEK

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, rota boyunca MGM’den hava durumu verilerinin anlık olarak araca iletileceğini belirterek, “MGM vatandaşa, milletimize, sürücüye çok önemli bir fayda sağlarken, aynı zamanda bu araçlar birer yürüyen bilgisayar olduğu için Türkiye çağında da biz meteoroloji istasyonu sayımızı artırmış olacağız. Elbette bize buradan gelen veriler anonim olacak. Yani hangi sürücüden, hangi araçtan ne veri geldiğini takip etmiyor olacağız. Binlerce, on binlerce aracın yolda dolaştığı, çok sayıda meteoroloji istasyonu olması bizim hava tahminlerini çok daha iyi yapmamızı sağlayacak.” diye konuştu.


 


SENSÖRLER DEVREDE

TOGG Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Meteoroloji Genel Müdürlüğümüz ile yaptığımız bu protokolle üretilen veriler karşılıklı olarak paylaşılacak. Meteoroloji yurdun her köşesinden anlık topladığı uyarı ve verileri TOGG'a iletecek. Akıllı ve bağlantılı TOGG araçları da sensörleri aracılığıyla ürettiği verileri MGM’ye anlık aktaracak. Burada faydalı bir ekosistem oluşacak.” dedi.


 


ANLIK VE HASSAS VERİ

TOGG Üst Yöneticisi (CEO) Gürcan Karakaş, “Her şeyden önce anlık ve hassas veririnin önemi çok büyük. Bunun hem sürücüye hem araca faydaları var. Anında bulunduğu yerde en hassas veriye sahip olması, özellikle hedef rota boyunca yapılacak bilgilendirmelerin ötesinde rotaların önerilmesi güvenlik açısından önemli.” diye konuştu.


 


METEOROLOJİK GÖZLEM

Meteoroloji Genel Müdürü Volkan Mutlu Coşkun, Türkiye’nin Otomobili’nin akıllı yaşam platformuna sağlayacakları bilgilerle katma değer oluşturmayı hedeflediklerini belirterek, ülke sathına yayılmış 2 bin 47 adet otomatik meteorolojik gözlem istasyonu aracılığıyla atmosferi 24 saat izlediklerini söyledi.


Anlaşma kapsamında, TOGG’un akıllı yaşam platformu olarak adlandırılan elektronik arabirimine, MGM tarafından sağlanacak gözlem, hava tahmini, kara yolları tahmin sistemi ve MeteoUyarı gibi ürünlerin entegrasyonu sağlanacak. TOGG ve Meteoroloji Genel Müdürlüğü arasındaki veri paylaşımı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın TOGG’u yetkilendirmesiyle gerçekleşecek.


MGM ve TOGG İŞ BİRLİĞİ NELER GETİRECEK?

Sürücüye Yönelik Uygulamalar 

  • Anlık hava durumu gözlemlerin gösterimi 
  • Saatlik tahminlerin sunumu ve meteorolojik uyarılar 
  • Hedefteki ve rota boyunca hava durumu bilgilerinin sunulması
  • Sürücüye hava durumuna göre rota önerileri
  • Güzergâh boyunca meteorolojik uyarılara göre risk değerlendirmesi ve uygun kıyafet önerileri
  • Araç şarj istasyonlarında hava durumu ve tahmini sunumu ile sürücü bilgilendirme sistemi 

Araç İçi Uygulamalar

  • Sürüş rotası üzerindeki anlık ve tahmini meteorolojik durumun TOGG kullanıcıları ile paylaşılması 
  • TOGG’a aktarılacak veriler sayesinde aracın far, silecek, iklimlendirme gibi sistemlerin güç tüketimlerinin optimize edilmesi
  • Bataryadan beslenen ana tüketicilerin, meteorolojik hadiseler nedeniyle ilave enerji tüketimlerinin öngörülerek daha doğru menzil tahminine katkıda bulunulması

Araçtan Alınacak Sensör Verilerinin Kullanımı

  • Silecek, ABS, ESP, hız, sis farı kullanımı, sıcaklık vb. sensörlerden verilerin alınması, MGM veri bankasına aktarılması ve verilerin anlık durum bilgilendirmelerinde değerlendirilmesi. 

 



Kaynak; https://sanayi.gov.tr/
Basın Bülteni

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..