Yerli Araç Kullan, TÜRKİYE Kazansın.Vatandaşımız KAZANSIN

Mazda Parkway; şu an a kadar üretilmiş en nadir ve en sıra dışı Wankel motorlu araç

Mazda, döner motorlu spor arabalarıyla ünlü: Mazda RX-7, dünya çapında en çok satan ve başarılı bir otomobildi. Diğer ünlü döner motorlu otomobiller arasında, elbette, Le Mans kazanan 787B yarış otomobili ve serbest kapılarıyla çarpıcı RX-8 yer alıyor. Ancak Mazda'nın döner motorlu sedanları, station vagonları ve coupé'leri arasında kardeşlerinden ayrılan bir model var: Minibüs!



Mazda 1960 yılında minibüs te üretmeye başladı. Küçük işletmeler, oteller, okullar ve restoranlar için ulaşım sağlamayı amaçlayan Mazda Hafif Otobüs , nitelikleri ve büyük konforuyla kısa sürede ünlendi. Ayrıca, arka kapıların serbest tasarımı nedeniyle, 



aynı zamanda ambulans görevi de gördü. Light Bus, sonraki yıllarda  gelişmeye devam etti ve 1965'te genel halk kullanımı için 25 koltuklu olarak ilk çıkışını yaptı. Ondan bir yıl önce, süper fütüristik tasarımıyla 1964 Tokyo Otomobil Fuarı'nın izleyicilerini çoktan şaşırtmıştı.



Minibüslere olan talebin artmasıyla Mazda, 1972'de  tamamen yeniden tasarlanmış ve yeniden adlandırılmış bir versiyonunu piyasaya sürdü ve Mazda Parkway 26 doğdu (26, maksimum yolcu sayısını belirtir). Parkway; Yüksek bir güvenlik standardına göre inşa edilmesi ve yolculara bir radyonun konforunu ve rahatlığını, soğuk kışlar için güçlü ısıtmanın yanı sıra yumuşak bir tavan sunuyordu..



DÖNEN KALP

Bu noktaya kadar tüm Mazda otobüsleri pistonlu motorlarla çalıştırıldı. Ama Mazda ne zaman - ve neden - döner motorlu bir otobüs yaptı? Bu, kirliliğin dünya çapında bir sorun haline geldiği bir dönemdi. Bu nedenle Mazda, 1974 yılında benzersiz Mazda Parkway Rotary 26'yı planlayarak çevre dostu döner motoru Parkway programına dahil etmeye karar verdi . Mazda RX-3 spor otomobiliyle ünlü düşük emisyonlu 13B döner motor, Japonya'nın egzoz gazı emisyon düzenlemelerini geniş bir farkla temizlerken, olağanüstü bir performans sunarken döner motorun tüm sessizliğini ve pürüzsüzlüğünü koruyordu.



Ancak küçük bir sorun vardı: Döner motorlu minibüs, emisyon açısından zamanının ötesinde olmasına rağmen, yakıt verimliliği hala bir sorundu. İsteğe bağlı klima takıldığında, başka bir 1.000cc pistonlu motor gerekliydi. Döner motorun yüksek yakıt tüketimi nedeniyle ihtiyaç duyulan iki adet 70 litrelik yakıt deposu ile birlikte araç ağırlığı yaklaşık 400 kg artarak yakıt tüketimini daha da artırdı.



Küçük işletmeler döner motorlu Parkway'i karşılayamadığından, yüksek işletme maliyetleri çok küçük üretim sayılarına yol açtı. 1976'ya kadar sadece 44 adet üretildi ve bu, üretilen tüm döner arabalar arasında son derece nadir ve Mazda araçlarının tarihinde tuhaf bir fenomen haline geldi. Yeni nesil Mazda Parkway, 1982'de bayilerde yer aldı, ancakbu sefer küçük başarılı döner versiyon (rotary motor) olmadan ve 1995'te durdurulana kadar satıldı.

Teknik Özellikler

Hız, (Rotary motor) 120 km/sa (75 mph)

Motor, Rotary (Wankel), 2 L Benzin, 2.5 L Dizel


BİR PARK YOLU HİKAYESİ

Parkway Rotary son derece nadir olsa da - sadece 44 tane üretiliyor - Augsburglu Frey ailesi, Mazda Klasik Müzesi için döner motorlu otobüsün bir örneğini elde etmeyi başardı. Bu oldukça maceralıydı: “Bir arkadaşın arkadaşı, Japonya'da satılık olan birini tanıyordu,” diye hatırlıyor Joachim Frey. “Böylece tereddüt etmeden bayi ile görüştük ve görmeden otobüsü aldık. Bizi ne gibi sürprizlerin beklediğini bilmeden otobüsü Rotterdam limanına gönderdik ve sonunda nadir bulunan aracı teslim alabildik. Elbette otobüsün biraz çalışması gerekiyordu ama hemen hareket etti ve kendi gücüyle Augsburg'a gitti.”


O zamandan beri Parkway, Augsburg'daki Mazda Classic Museum'un ziyaretçilerini etkileyerek çalışır durumda. “Parkway Rotary eskiden okul otobüsü olarak kullanılıyordu ve koleksiyonumuzun öne çıkan bir parçası. Çok farklı bir sürüş hissi sağlarken döner motorun türbini andıran hissine sahipsiniz ve bir otobüs olmasına rağmen gerçekten bir otomobil gibi davranıyor. Çok kolay ve konforlu bir sürüş” diyor Joachim Frey. Joachim gülümseyerek şöyle açıklıyor: “Ona 'otobüsçü' lakabını taktık ve telefonda konuştuğumuzda bile kendini böyle tanıtıyor. ”



Mazda Parkway Müzesi 

Nadir bulunan döner motorlu otobüs , pandemi nedeniyle kapatıldıktan sonra 24 Haziran 2021'de kapılarını yeniden halka açan Mazda Classic Museum'da Almanya'nın Augsburg kentindeki Mazda'nın ayırt edici tarihinin yanı sıra yakından ve bizzat görülebilir .

Mazda Parkway'ın rakipleri arasında  Toyota Coaster , Nissan Civilian , Isuzu Journey ve Mitsubishi Fuso Rosa modelleri de bulunuyordu.



Kaynak; https://www.mazda-press.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..