Yerli Araç Kullan, TÜRKİYE Kazansın.Vatandaşımız KAZANSIN

Üretimde verimliliği ve istikrarı artıran otonom sistemler, güvenlik açısından da avantajlar sunuyor

Endüstride yaşanan dijital dönüşüm üretimde otonom sistemlere geçilmesine sebep oluyor. Pandemi ile birlikte özellikle üretimde yaşanan aksamalar insana olan bağımlılığın en aza indirilmesi zorunluluğunu gözler önüne serdi. Otonom sistemler sayesinde üretimde verimlilik artarken süreklilik ve istikrar da sağlanıyor.


Otonom sistemlerle olan entegrasyon sürecinde akıllara gelen en önemli konulardan birisi de güvenlik. Uzmanlar özellikle otonom araçların güvenliği konusunda hiçbir sıkıntının yaşanmayacağının altını çiziyor.


Uluslararası ve yerli birçok firmaya otonom çözümleri sunan, yerli girişim ZGN Otonom ve Robotik CEO’su Özgün Yabalak, otonominin güvenlik konusunda endişeleri en aza indirdiğini belirterek, “Otonomi, güvenlik demektir. İnsan, saha ve operasyonel güvenlik konuları otonomide her şeyden önce gelmektedir ve otonominin tüm standartları esasen güvenlik üzerine kurulmuştur. Otonom araçlar, insan kontrollü araçlara nazaran daha yavaş çalışırlar. Çalışma hızları uluslararası katı standartlarla belirlenmiştir. Kapalı bir sahada ISG’nin izin verdiği azami hız 1.5 m/s’dir. Tabi bu hız artırılabilir ancak bu durumda ek protokol ve anlaşmalar gerekmektedir. 1-1.5 m/s hızlarda kazalar ölümcül ya da ciddi kayıplı olmazlar. Bunun yanı sıra otonom araçlar küresel bir koruma duvarına sahiptir. Yani araçların üzerinde, aracı her yönden görecek alan tarayıcılar vardır.  Bu tarayıcılar ortalama 16 metre yarıçaplı bir alanı 270 veya 360 derece olarak tarayabilirler ve engelleri, sürprizleri çok önceden fark edebilirler. Matematiksel bir ifadeyle araç uzaktaki bir engeli 16 saniye önceden bilir. Buna göre katmanlı güvenlik seviyeleri ile aracın olası tüm durumlarda çalışma hızı senaryoları atanır. Yani araç maksimum hızdan sonra bir anda durmaz. Yeşil güvenlik alanında normal hızında, sarı güvenlik alanında yarı hızda ve kırmızı güvenlik alanında duruş konumunda araç hızları otomatik düzenlenir. Yine elektriksel ve sinyal bazlı olarak araç sürekli olarak iç denetim halindedir ve en küçük bir anomalide duruş pozisyonuna geçer. Olası herhangi bir hatada araç yine duruş konumuna geçer.


ZGN olarak otonom operasyon ve araç güvenliği bizim için her şeyin önünde gelmektedir. Kurguladığımız sistem tek merkezden güvenlik öncelikli katı şartlar altında çalışmaktadır. Eğer bir risk varsa dur! Yaklaşımı ile operasyonlarımızı kurgulamaktayız.


Şu anda sektörde her 4560 insanlı endüstriyel araç kazasına karşı 1 otonom araç kazası gerçekleşmektedir. O kaza da incelendiğinde aslında otonom aracın olası bir engel durumunda durduğu ama karşıdan gelen manuel endüstriyel aracın çarptığı görülmüştür” dedi.


Kaynaki: https://zgnart.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..