Yerli Araç Kullan, TÜRKİYE Kazansın.Vatandaşımız KAZANSIN

LADA e-Largus'un pilot üretimi Izhevsk'te başladı

15 Aralık 2023 tarihinde, AVTOVAZ JSC Başkanı Maxim Sokolov ve Udmurtya Cumhuriyeti Başkanı Alexander Brechalov, LADA-Izhevsk üretim tesisinde bir çalışma ziyareti gerçekleştirdi. Toplantının nedeni burada düzenlenen LADA e-Largus'un pilot serisinin üretimiydi.



LADA e-Largus, Derin yerelleştirmeye sahip yerli bataryaya sahip ilk Rus elektrikli otomobili. LADA e-Largus elektrikli araç ailesinin binek ve ticari istasyon vagonlarını (bu vagonların da farklı akü ve farklı yük kapasiteleriyle modifikasyonları olacak) içermesi planlanıyor. Nominal gücü 50 kW olan (kısa bir süre için 120 kW'lık tepe güce ulaşabilen) sabit mıknatıslı senkron elektrik motoruyla donatılacaklar. Motor bölmesinde ve gövde tabanının altında (gaz deposunun daha önce bulunduğu yerde) iki adet çekişli lityum iyon akü bulunur; bu, kabin ve bagajın kullanılabilir hacmini (beşte 560 litre) tamamen korumanıza olanak tanır (koltuklu versiyonu). 



e-Largus gösterge paneli, tüm elektrikli araç sistemlerini, şarj seviyesini ve menzilini kontrol etmenizi sağlayan dijital bir kombinasyona sahiptir. Güç ünitesi ayarları, 145 km/saatlik maksimum hızın (elektronik olarak sınırlandırılmış) yanı sıra dinamik hızlanma (0'dan 100 km/saat'e 10 saniyeden az) sağlayacaktır.



Her iki versiyonun elektrik santrali, Otonom Enerji Sistemleri şirketi SAE (Itelma Şirketler Grubu'nun bir parçası) tarafından AVTOVAZ mühendisleriyle yakın işbirliği içinde gerçekleştirildi. SAE'nin pilleri Rusya'da tasarlanmış ve imal edilmiş, kontrol ve sıcaklık kontrol sistemi de Rus'tur. Şirket, önümüzdeki 2 yıl içinde ithal edilen son unsur olan pil hücresini yerlileştirmeyi planlıyor.



LADA e-Largus'un seri üretiminin, Mayıs 2024'te başlaması planlanıyor.

JSC AVTOVAZ Başkanı Maxim Sokolov: “Öncelikle ekibimize teşekkür etmek istiyorum. Tüm mimariyi mümkün olan en kısa sürede geliştirmekle kalmayıp, aynı zamanda Rusya'daki en yerlileştirilmiş elektrikli arabada yerlilik seviyesi % 50'yi geçiyor. Bu durum, ambargoyla Rus otomobil endüstrisini ezmeye yönelik tüm girişimlere verilecek en iyi yanıttır. Ve tabii ki Udmurtya Hükümetine, ülkenin liderlerine ve sektörel bakanlığa destekleri için teşekkür ediyoruz. Biliyorsunuz geçen yıl burada zor durumdaydık ama şirket damgalı plastik parçalar üreterek faaliyetlerine devam etti. Şu anda tesiste, saatte 25 makine kapasiteli ana konveyör Mayıs ayında hizmete girdiğinde yaklaşık 3.000 kişi burada çalışıyor olacak."



Udmurt Cumhuriyeti Başkanı Alexander Brechalov: “Bir yıl önce işletmede çok zor bir durum yaşandı. LADA Vesta otomobilinin üretim hattının AVTOVAZ sahasına devredilmesinin ardından üretim kapasitesi düştü. Çalışan sayısı 3 kat azaltıldı. Biz sendikalarla birlikte onların başka işletmelerde istihdam edilmesi için mümkün olan her şeyi yaptık. Aynı zamanda tüm alanları koruyarak girişimci kiracıların kullanımına sundular ve aslında onları bir  endüstri parkına dönüştürdüler. Rusya Federasyonu Başbakan Yardımcısı, Sanayi ve Ticaret Bakanı Denis Valentinovich Manturov ve AVTOVAZ yönetimiyle her zaman iletişim halinde olduk. Bizi desteklediler. Bugün yeni otomobil üretiminin başlamasıyla bağlantılı olarak işletmedeki çalışan sayısını en az iki katına çıkarmamız gerekiyor. Bu çok ciddi bir zorluktur. AVTOVAZ ile birlikte uzmanlara yönelik ek teklifler üzerinde çalışmamız gerekecek” dedi Alexander Brechalov. Ona göre Udmurtya'da Rusklimat Ticaret ve Üretim Holding'e ait elektrikli araçlar için şarj istasyonları da üretiliyor. 


Kaynak; https://www.lada.ru/

6 yorum:

  1. Rus Lada ya kalsa böyle bir araç elinde olmazdı. Fransız Renault a teşekkür etmeleri lazım. Savaş çıktığı için tüm bu birikimin üstüne kondu Ruslar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Lada, Ukrayna savaşı öncesi Renault ya aitti. Savaş biterse Renaut semalarına geri döner. Bi yerde, Renault-Nissan a da yaradı, Lada ya da yaradı beraberlik. Tabii ki bir destek olmasyadı çok zorlanacaktı belki de bir Çin markası olacaktı!

      Sil
    2. Savaştan sonra Fransız Renault, Lada daki hisse ve yatırımlarını Rus hükümetine sattı. Ruslar yüzde 35 filan parçayı Fransadan getirtiyormuş. Bu parçaları Rusya da üretebilmek için Çin lilerden yardım aldılar diyorlardı. Hatta Çinli FAW Bestune T77 i Lada X-Cross 5 SUV diye üretme kararı bile aldılar. Belli ki Lada nın Renault dan kalan modellerinde üretemedikleri yüzde 35 lik parçayı Çin li FAW ile üretmeyi başardılar. Yada Çin de ürettirip Rusya da birleştirdiler. Lada bu stratejisi ile başarılı olursa Renault belki de bir daha Lada ile işbirliğine gitmez. Daha doğrusu Lada ortaklığa gitmez.

      Sil
  2. önümüzdeki yıllar içinde Rus otomotiv şirketlerinin çoğunluğu Çin ağırlıklı olabilir..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen. Ruslar bundan sonra herhalde Avrupa değil Çin ortaklı şirketler kuracaklar. Volga da Crysler ile Volga siber i üretmişti zamanında.

      Sil
    2. Devir Çin devri,. Başkası İtalya /Avrupa , ABD bir çok Çin kökenli araç firması var!

      Sil

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..