Yerli Araç Kullan, TÜRKİYE Kazansın.Vatandaşımız KAZANSIN

NEDEN YERLİ DEĞİL


OTOSAN-TOFAŞ-OYAK-HYUNDAİ-KİA-SEAT-LADA-PROTON-DACİA
FİAT 124-FİAT 131-FORD CORTİNA/TAUNUS-RENAULT 12

OTOSAN, TOFAŞ ve OYAK ile aynı tarihlerde HYUNDAİ, KİA, SEAT, LADA, PROTON (1983) ve DACİA (1950-60'lar) lisansla üretime başladılar..Genellikle aynı aracı üretmişler..Üstelik Türkiye'de ilk TÜRK otomobili Devrim'in verdiği cesaretle; İlk yerli seri üretim otomobilimiz ANADOL olduğu halde..Bu günlere baktığımızda hala kendi markamız tam anlamıyla yerli otomobilimiz yok..
Diğer taraftan bu markalar dünya pazarlarına ihracat yapıyorlar, başka ülkelerde fabrikaları da var..En çok satış yapan markalar içinde yer alıyorlar..

Fiat 124; Türkiye'de MURAT 124 ve Tofaş Serçe,
İspanya'da Seat 124 ve Seat 1430, Kore'de Kia-Fiat 124, 
Polonya'da Polski (FSO) Fiat 125p
(Fiat 125; 124'ün bir üst versiyonu;far değişiklikleri dışında aynı araç),Yugoslavya'da Zastava (Yugo)125 PZ, Rusya'da VAZ 2101 (Shiguli),Lada Nova ve Lada 2104 -2107 (Lada markasıylada bir çok ülkede üretiliyor),Hindistan'da Premier 138 NE olarak üretildi.
Fiat 131 ise Türkiye'de Murat 131, İspanya'da Seat 131 olarak üretildi..
Kore'de HYUNDAİ 1970 ve 80'lerde Ford Cortina ve Granada'yı üretti..
Malezya'da PROTON 1983'lerde Mitsubishi lisansıyla üretime başladı..
Romanya'da Dacia; Renault 8 ve Renault 12 (Dacia 1300 serisi olarak) üretti.

Az evvelki otomobil markalarının ilk üretildiklerinde sorunları yok muydu, vardı..
Volkswagen bile 1970'lerde K70 modeliyle neredeyse iflas ediyordu..
Mercedes A serisi ise geyik testi denilen denemelerde araçlar devriliyordu, sonra düzelttiler.
Haberler de bazen ..... markasının modeli herhagi bir arızası sebebiyle fabrika veya servislere götürülmesi gerektiği belirtiliyor..
Yerli yapılan ne olursa olsun arkasında durulmalı, eleştirilecekse yapıcı olunmalı.. Bir örnek (otomobil değil ama): BMC; 50'nin üzerinde ülkeye satış yapıyor, 6-7 ülkede lisansla üretimi yapılıyor buna rağmen daha yapması gereken çok şey var ..
Bir örnek daha; Temsa...
Herşeyden önce yerli malını tercih etmeliyiz..Bütün dünya böyle yapıyor..

Ayrıca bir çok büyük marka; parçalarının önemli bir kısmını Türkiye'den Hema, Erkunt, Tiryakiler, CMS gibi şirketlerimizden alıyor.. O zaman yüzde yüz arabaları yok mu?Avrupalılar'ın..
Ankaralı Erkunt araçların bütün parçalarını kendi yapıyor, satıyor..En sonunda parçaları birleştirerek sadece motoru dışarıdan Erkunt markasıyla traktör üretimine başladı..İlk ihracatını da 2007'de gerçekleştirdi..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..