Yerli Araç Kullan, TÜRKİYE Kazansın.Vatandaşımız KAZANSIN

Yerli 4x4; Turkar, Mahindra'ya mı satıldı?

Dünyanın en büyük otomotiv firmalarından Mahindra, Eskişehir'de üretim yapan Hisarlar Makina'nın % 75'ini satın aldı.Hisarlar Makina; traktör ve iş makinası kabini, tarım makinaları üretiminin yanında Türkiye'nin 4x4 özelliğindeki yerli  hafif ticari araçları Türkar'ında sahibi.Mahindra, traktör dışında otomobil, 
kamyonet,  SUV ve  savunma araçları üreterek dünyanın farklı coğrafyalarına ihraç ediyor.


 yerli 4x4



1974 yılında, Fazlı Türker’in Eskişehir'de Her -İş adlı tamirat atölyesinde başlayan Hisarlar'ın tarihi ,2017'de farklı bir boyuta gidiyor.Hindistan devi Mahindra& Mahindra (M & M), esas olarak Türkiye ve Avrupa'da satış teşkilatını ve ürün sayısını arttırmak için Hisarlar'ın altyapısı ve bayi ağından yararlanacak.Bu amaçla yapılan anlaşma gereği firma sahibi Türker ailesinin payı yüzde 6.2, Mahindra'nın % 75.1 ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası nın payı % 18.7 olarak belirlenirken anlaşma Nisan ayında tamamlanmış olacak.




Mahindra, önceki senelerde İlçe Otomotiv'le pick up ve SUV modellerini Türkiye'ye getirirken bir süre sonra araç satışı durmuş, sonrasında Enka Pazarlama son olarakta Fertan Grup tarafından,  markanın traktörleri satılmaya başlanmıştı.

Mahindra; Türkiye'de tarım araçları ve traktör üretimini gerçekleştirirken  otomobil, pick- up, SUV, kamyon, otobüs  araçlarının satışı ve belkide üretimide gündeme gelecektir.Zira, Mahindra çeşitli pazarlar gibi Türkiye'de de satışlarını arttırmak istiyor.Ayrıca Türkiye'de montajının yapılması dahi maliyet konusunda, firmaya ve alıcıya avantaj sağlayacaktır.

Mahindra traktörlerin Türkiye'de montajı yapıldı mı?

Mahindra'nın Türkiye de daha önce satılmış araçları konusunda sağlam ancak konforsuz yorumları yapılmıştı!




Aslında, Türkiye'nin tek 4x4 araç üreten markası Turkar, bu anlaşmadan nasıl etkilenecek belli değil. Belki marka aynen devam edecek.Belkide, Mahindra adını alacak.Onun yanında farklı Mahindra modelleri de Türkiye 'de üretilecek.


Mahindra, Güney Kore'nin önde gelen markalarından SsangYong'unda sahibi. 
Hindistan traktör markası Swaraj, Peugeot Motosiklet'in % 51'i, Mitsubishi Tarım Makinaları'nın % 33'ü de Mahindra'ya ait.

Mahindra'nın ürettiği araçlardan bazıları; NuvoSport, KUV100, Bolero, Scorpio, Quanto, Thar, TUV300,  Verito, XUV500, Xylo, e20, eSupro, Imperio, Alfa, Maxximo, Jeeto, Truxo, Torro, Loadking,Tourister,  Axe, Marksman, Rakshak, Mojo, Centuro..

Mahindra; yat, bot ve küçük  uçak  imalatı da yapan büyük bir endüstri grubu.


Turkar, en son bir  zırhlı askeri araç hazırlamıştı


Hisarlar'ın internet sitesinde anlaşma şu şekilde yer alıyor;

Hisarlar, Mahindra & Mahindra Ltd. (M &; M Ltd) ile stratejik ortaklık kurdu.
Tarım makinaları sektöründe Türkiye'nin önde gelen firması Hisarlar Makina Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, bugün itibariyle Hindistan’ın 18 milyar dolarlık dev şirketler topluluğu Mahindra & Mahindra (M & M Ltd) ile stratejik ortaklık kurduğunu açıkladı.

Bu iki devin ortaklığı Türkiye’nin başta Avrupa olmak üzere tarım makinaları ihracat kaleminde de büyük bir artışı beraberinde getirecek. Yıllık 250 binden fazla üretimi ile dünyanın en büyük traktör üreticisi olan Mahindra, Hisarlar ürünlerini stratejik olarak konumlandırmak ve Hisarlar ürünlerinin global haritaya oturtulmasını sağlamak küresel gücünü ve uzmanlığını kaldıraç olarak kullanacak.
Hisarlar’ın bu güne kadar yapmış olduğu Ar-Ge yatırımları ve TURQUALITY marka destek çalışmaları Türkiye’nin tarım konusunda ivme kazanmasına ve Türk Tarım Sektörünün Avrupa’da söz sahibi olmasına katkı sağlamıştı. Yapılan bu ortaklıkla Hisarlar, global arenada Türkiye’nin lokomotifi olduğunu bir kez daha kanıtlamış olacaktır.




Hisarlar Yönetim Kurulu adına Zafer TÜRKER’ in yaptığı açıklamada: ‘Mahindra’ ya Türkiye'ye hoş geldiniz diyoruz. Güney Asya pazarının hakimi Mahindra & Mahindra dünyanın bir numaralı traktör firması olarak Amerika’ya, Çin’e, Avustralya’ya ve Japonya’ya dahil olmak üzere dünyanın bir çok ülkesine ihracat yapmaktadır. Hisarlar'ın Mahindra'nın küresel erişimi ve uzmanlığından yararlanacağına eminiz ve bu ortaklık ile ürün portföyünü çeşitli yeni tarım makineleri kategorilerini de içerecek şekilde genişleteceğiz. Bu ortaklık bizim globalleşme maceramızın en önemli kapısıdır. Dünyanın bir çok farklı ülkesinde faaliyette bulunan Mahindra&Mahindra LTD’nin Türkiye’ ye Hisarlar ile yatırım yapma sürecinde, Hükümetimizin ve Bakanlıklarımızın vermiş olduğu desteklerden dolayı kendilerine teşekkür ediyoruz. Bu ortaklığın hem Türkiye hem de Eskişehir ekonomisine yapacağı katkı ortadadır. Hisarlar olarak uzun zamandır birlikte çalıştığımız ve bu yatırıma sebep olan çalışmalarımıza katkı sağlayan, Tubitak, Teydep, Turquality, kamu kurum ve kuruluşlarımıza, sanayi odalarımıza Eskişehir ve iş birliği içinde olduğumuz tüm üniversitelerimize de ayrıca teşekkür ediyoruz. Ülkemizin büyümesi, ekonomik olarak yatırım alabilmesi anlamında verilen katkı ve destekler çok büyüktür, bu doğrultuda dünyanın en büyük markalarından Mahindra&Mahindra LTD’ nin ülkemize yaptığı bu yatırım çok anlamlıdır.” dedi.

Mahindra & Mahindra LTD Tarım Makinaları Bölüm Başkanı Rajesh JEJURİKAR yaptığı açıklamada; "Türkiye'deki tarım makinaları sektörünün pazar lideri olan Hisarlar ile yaptığımız bu ortaklık bizim için gurur vericidir. Bu ortaklık ile Hisarlar ve Mahindra' nın Türk Sanayisinin gelişimine katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Ortaklığımız Türkiye ve Avrupa'daki ayak izimizi genişletmemize yardımcı olacak ve bu ortaklık sonucunda Türkiye’ de çeşitli tarım makinaları alanında küresel bir üretim üssü haline geleceğiz. Özellikle Hisarlar'ın dünya çapındaki bazı ürünlerini, tüm dünyada tüketiciyle hemen buluşturmak için heyecan duyuyoruz. "dedi.
EBRD Turkiye genel Müdürü Jean-Patrick Marquet’ in yaptığı açıklama;“Hisarlar'ın hissedarı olarak Mahindra & Mahindra ile ortaklık yapmaktan memnuniyet duyuyoruz. EBRD bu ortaklığın gücüne inanmaktadır. Bu ortaklık, Türkiye'de tarım makinaları sektörüne yenilik ve bilgi birikimi getiren Hisarlar'ı bir sonraki seviyeye taşıyacaktır.” dedi.

Mahindra Grup
Mahindra Grubu, insanların yenilikçi çözümleri ile yükselmelerini, kırsal refahı artırmalarını, kent yaşamını geliştirmelerini, yeni iş alanları oluşturmalarını ve büyük insan topluluklarının beslemelerini sağlayan 17.8 milyar dolarlık bir şirketler gurubudur. Hindistan'daki Traktör, otomotiv, ticari araçlar , bilgi teknolojisi, finansal hizmetler ve devre mülk mülkiyetinde lider konuma sahiptir ve hacim bazında dünyanın en büyük traktör şirketidir. Ayrıca, havacılık, tarım, komponentler, ticari araçlar, danışmanlık hizmetleri, savunma, enerji, sanayi ekipmanları, lojistik, gayrimenkul, çelik ve iki tekerlekli olmak üzere güçlü bir global üretime sahiptir. Merkezi Hindistan'da bulunan Mahindra, dünyanın birçok ülkesinde 200.000'den fazla çalışanı bulunmaktadır.

M&M firmasının traktör bölümüyle Hisarlar Makine'yi kapsayan bu anlaşmada Turkar  ve diğer şirketleri kapsamasa da sonraki süreçte  farklı işbirlikleri olabilir.


 Kaynak;
 http://www.dunya.com/sirketler/hintli-mahindra-avrupadaki-ayak-izini-hisarlarla-buyutecek-haberi-346813
 http://www.mahindra.com/
 http://www.mahindratractorworld.com/
 http://www.hisarlar.com.tr/
 http://www.otometre.com/search/label/Mahindra
 http://www.otometre.com/search/label/Turkar
 http://www.hisarlar.com.tr/tr/guncel-yansimalar/haberler/hisarlar----mahindra--mahindra-ltd-ortakligi/199/

4 yorum:

  1. Kendileri markalaşma yoluna gitselerdi daha iyiydi ancak yapacak bir şey yok. Askam gibi komple batmasındansa yabancı bir ortak ile daha da büyümeleri daha iyi olur. Bakalım belki de lüks 4x4 üretirler.

    YanıtlaSil
  2. Evet en azından faaliyete devam etmesi ve istihdam sağlamaya devam etmeside güzel bir şey..

    YanıtlaSil
  3. ASlında dünyanın dev firmalarından biri, bizde az biliniyor.

    YanıtlaSil

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..