Yerli Araç Kullan, TÜRKİYE Kazansın.Vatandaşımız KAZANSIN

Türkiye' ye Kei Car Gerekir mi? Bence olmalı!

Dünyanın en gelişmiş ve kalabalık ülkesinde en çok onlar tercih ediliyor..
Şehirlerde; vergi ve sigortayı saymıyoruz, otomobili olmak, otomobili park etmek, yakıt, trafik yoğunluğu en büyük problem.Bu amaçlara uygun küçük sınıf otomobiller özellikle de hatchback versiyonlar, talep görüyor.Ancak bu sınıfın biraz daha küçükleri, kent için çok daha kolaylık gösterirken Japonya gibi ülkelerde talep görüyor fakat bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde ise hak ettiği değerle karşılaşmıyor!





Mini, minik, minicik otomobiller ve bunlardan geliştirilen mikrovan ve küçük pikaplara Japonya'da Kei Car deniyor.Bu alanda; Daihatsu, Toyota, Honda, Nissan, Suzuki, Mazda gibi Japonya'nın ve dünyanın önde gelen markaları araç imal ediyorlar..




 Japonya'da devlet, küçük motorlara sahip bu araçlara kolaylıklar sunuyor.Japonya'nın minik araçları zaman zaman  ( Aralık 2018, Nissan Dayz) Avrupa'da da test ediliyor.
Hatta Türkiye ve Avrupa'da  Suzuki Wagon R/ Opel Agila, Daihatsu Move gibi şirin ve ekonomik modellerin satıldığı da oldu.

Türkiye'de ekonomik olduğu kadar geniş otomobiller çoğu zaman tercih ediliyor.Özellikle sedanlar.Hatchback modellerde ilgi görüyor. Ancak bir zaman gelecek, trafiğin çok daha yoğun, park etmenin çok daha zor ve maliyetin çok daha hissedildiği bir anda  mikro car, minik araç ne derseniz deyin, daha çok satış yapacak ve talep görecek..

Aslında 60'lı, 70'li yıllarda küçük otomobilleriyle bilinen FIAT'ın 126, 500, 127, 600 gibi rakamlardan oluşan modelleri de Avrupa yollarında sıkça görülürdü.Fiat 126 Bis modeli, Türkiye de satılan en küçük otomobillerden biriydi.

1985'li yıllardan sonra Suzuki Alto, Subaru Justy/Vivio, Fiat'ın Yugoslavya versiyonu Yugo 850, Daihatsu Cuore, Mazda 121, Kia Pride, Ford Festiva gibi küçük otomobiller de yollara çıkmıştı Türkiye'de.






Kei Car olarak adlandırılabilecek yerli otomobil var mı? sorusunun yanıtı Hyundai i10 olabilir.Türkiye'de imal edilen bu Güney Koreli, fiyatının bir üst modele yakınlığı nedeniyle Türkiye de pek ilgi görmüyor.Ama kent içinde; küçüklüğü, atikliği, ekonomikliği gibi nedenlerle tam bir görev adamı; i10.




Sonuç olarak istesekte istemesekte, elektrikli yada hidrojenli otomobilde olsalar, gelecek en azından büyük şehirler için Kei Car denilen bu minik otomobilciklerde..


Autoshow'un en mütevazi otomobili






Japonlar gelir mi, bu sınıfta yatırım olur mu bilmem ama Çin otomobilleri bu konuya kayıtsız kalmayacaklardır!






Japonya'da yıllık yaklaşık olarak 4 -4 5 milyon bandında otomobil satılırken bunun 1 - 1.8 milyonunu mini-cik otomobiller oluşturuyor.


Yeni Hyundai i10, Türkiye yollarına çıktı






Kaynak;
https://www.quattroruote.it/tags/kei-car
https://www.topgear.com/car-news/tgs-guide-japan/ten-japanese-kei-cars-we-need-uk
https://www.sabah.com.tr/ekonomi/2018/01/29/68-milyon-oto-satildi
https://jalopnik.com/i-lived-with-a-japanese-kei-car-for-a-week-and-this-is-1829130212

3 yorum:

  1. Şöyle küçücük minnacık bir yerli otomobile bile razıyım :) Yerli otomobilimiz olsa keşke :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke olsa inşallah tasarlayan veya üreten birileri çıkar.Bende çok isterim.

      Sil
    2. Aslında bu küçük otomobiller tercih meselesi ama bence önümüzdeki süreçte bir mecburiyet olacak; artan trafik, park sorunu, yakıt veya elektrik harcaması, tabii ki maliyet..

      Sil

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..