Yerli Araç Kullan, TÜRKİYE Kazansın.Vatandaşımız KAZANSIN

Mercedes Benz L322, Mersin ve Khodro!

Mercedes Benz; Mitsubishi, Renault, Volvo, FIAT gibi otomobilden, minibüse, kamyondan askeri araca farklı sınıflarda araç üreten markalardan biri.Mercedes, yıldızını tüm araçlarında kullanıyor.L322; 1959 yılından 1995'e kadar imal edilen ülkemizde de bir dönem sıkça görülen bir araçtı..





Mercedes Benz L322'yi Türkiye'de özellikle bir dönem hayatta olan Yol Su Elektrik İdaresi (YSE), Devlet Su İşleri (DSİ) , belediyeler gibi kamu kurumlarında sıkça görüyorduk.Bu araçlarında daha güçlüleri ve çekici modelleri , 1980'lerin sonlarına kadar E5 Karayolu'nda  Avrupa'dan İran'a taşımacılık yaptı.




1958'de Mercedes Benz;  L  Serisi ni tanıttı. Araç; kısa kaput, nispeten geniş bir kabin ve 110 beygirlik bir motorla,  L323 (7,5 ton brüt) ve  L327 (14 ton brüt ) olmak üzere iki versiyonla yola çıktı.1961 yılında seriye L328 eklendi.




Versiyonlar

 L - Şasi, 
LA - dört tekerlekten çekişli şasi,
 LK - damper, 
LAK - dört tekerlekten çekişli damper,
 LS - çekici,
 LF - itfaiye aracı,
 LAF - dört tekerlekten çekişli itfaiye aracı ,
 LKO - belediye amaçlı, 
LB - mikser 
olarak adlandırıldı.




Mercedes Benz L Serisi, kamyonlara günümüzde rastlamak zor.Belki bazı şehirlerde tek tük çalışan vardır.Belki bir kaçı müze gibi yerlerde sergileniyor.Bunlardan biri de 1977 yılında imal edilmiş olup Almanya'nın Durmersheim Kenti'nde itfaiye aracı olarak çalışmış 2006 ile 2017 yıllarında da Mersin'in Mut ilçesinde aynı görevi gerçekleştirmiş, en son olarak ta Mersin Büyük Şehir Belediyesi sayesinde restore edilerek sergilenmeye başlamış..




" İtfaiye aracı bu defa kurtarmadı, kurtarıldı
Merdivenli itfaiye aracı 1977 yılında imal edilerek Almanya’nın Durmersheim kenti Belediyesi’nce 1977-2006 yılları arasında itfaiye biriminde hizmet verdi. 2006 yılında Mut Belediyesi’ne hibe edilen araç, yine aynı yıl Türkiye’ye getirilerek 2006-2014 yılları arasında birçok yangın ve olaya müdahale etti.




2014 yılında 6360 sayılı yasa ile Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne devredilen araç, üç yıl Büyükşehir Belediyesi Mut İtfaiye Grup Amirliği’nde hizmet vermeye devam etti. 2017’nin Ağustos ayında ekonomik ömrünü tamamlayan aracın, bakım, onarım ve yedek parça konusunda yaşanan sıkıntılar nedeniyle hurdaya ayrılarak trafik tescil kayıtlarının silinmesi uygun görüldü.




Araç, hizmetten çekilişinin ikinci yılında, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in ilgisi ve onayıyla Mersin halkının beğenisine sunularak, yakın dönem tanığı bir eser olarak hak ettiği değere kavuşturuldu.

Yeniden hayata döndürüldü
Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Haydar Ali Ulusoy, emektar itfaiye aracını şantiyeleri dolaşırken fark ettiğini belirterek, aracın Mersin’in Mut İlçesi’ne kadar uzanan hikayesini personelden dinledikten sonra Başkan Vahap Seçer’in talimatıyla Mersin’e kazandırmaya karar verdiklerini anlattı. Aracın da insanlar gibi birçok anısı olduğunu ve birçok yangında kurtarıcı rol üstlendiğini ifade eden Ulusoy, şunları söyledi:

“Başkanımız Vahap Seçer’e bilgi verdim. Bunu sergileyelim, Mersinliler bu aracı görsünler, aracın hikayesini bilsinler ve geçmişe dönük hatıraları bir miktar canlandırsın hem de bu emektar aracı Mersin halkıyla buluşturalım istedik. Aslında hurdalığa gidecek bir aracı biz yeniden hayata döndürdük. Şu anda araç son derece iyi durumda ve çalışıyor. Aslında insanlar gibi onun da birçok anısı var. Şimdilik sergilemek üzere buraya koyduk. Daha sonra Mersin halkının görüşleri doğrultusunda belki buradan alıp başka bir yere götürebiliriz. Mersin halkıyla birlikte ne yapacağımıza karar veririz diye düşünüyorum” dedi.




İtfaiye görevlilerini gururlandırdı
İtfaiye aracının yenilenmesi itfaiye personelini de memnun etti. İtfaiye görevlileri için ayrı bir öneme sahip olan itfaiye araçlarından bir tanesinin Mersin’de sembol haline getirilmesinden gurur duyduğunu dile getiren itfaiye eri Murat Sandal, “Bizde şöyle bir şey vardır; emekli olanlar sürekli itfaiyeye geri gelir, ziyaret eder, çay içerler ve sohbet ederiz. Bu da şu an aynı şekilde oldu. Bir emektarımız. Tekrar buna kavuşmak bizi gururlandırdı. Hurdalıkta çürümektense halkın içerisine çıkartılması daha iyi oldu” dedi. 
https://www.mersin.bel.tr/haber/emektar-itfaiye-araci-hak-ettigi-degere-kavustu"




Son bir bilgi; L Serisi Mercedes Benz kamyon ve çekiciler, güncel olarak İran'da Mercedes Benz amblemiyle Iran Khodro Diesel tarafından diğer araçlarla beraber imal ediliyor.




Kaynak; https://www.daimler.com/company/tradition/truck-milestones.html
https://www.trucksplanet.com/
https://en.wikipedia.org/wiki/Mercedes-Benz_short-bonnet_trucks
https://www.mersin.bel.tr/haber/emektar-itfaiye-araci-hak-ettigi-degere-kavustu
http://www.ikd.ir/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..