Yerli Araç Kullan, TÜRKİYE Kazansın.Vatandaşımız KAZANSIN

Yeni, Yerli, Gizemli Otomobil ve eBus

 Her şey Honda'nın Türkiye'de otomobil imalatından vazgeçmesiyle başladı. Türkiye fabrikasıyla beraber İngiltere'deki fabrikanın motor üretim tezgah ve ekipmanlarını, sınai ve tıbbi gaz firması Habaş Şirketler Topluluğu alarak Kocaeli (Dilovası) ve Manisa'da , iki yeni fabrikayı hayata geçiriyor.



Honda Türkiye fabrikasında en son Civic Sedan üretiliyordu ve bu tabloya göre en olası ihtimal Civic tabanlı bir aracın imal edilmesi..


Honda Türkiye Fabrikası, 1997 yılından beri Honda Civic Sedan , kısa bir dönemde City Sedan imal etmişti. CRV modelinin montajı da gündeme gelmişti bir dönem.2021 yılında ise fabrika Habaş mülkiyetine geçti.



Araç üretimi için çalışmalar sürerken  uzun bir süre, araçla ilgili görsel ve yazılı basında, internet aleminde hiçbir bilgiye rastlayamadık. Sonra, Habaş'ın sadece otomobil imal etmesi beklenirken ayrıca kamyon ve otobüs üreteceğini öğrendik, kasko listelerinde Habaş markasının 2023 yılı itibarıyla STEEL POWER N3  adlı modeliyle fiyatının yer almasıyla.



İlk akla gelen Steel Power N3'ün otomobil olabileceğiydi ama N3 ibaresinin de ticari araçlara ait bir terim olması bir kamyon olma ihtimalini akla getiriyordu.



N3; en az 4 tekerlekli ve azami ağırlığı 12 tondan yüksek kamyonların olduğu ticari araç sınıfı. Yani, yüksek kapasiteli kamyon ve çekicilerin belirteci N3.



Ve bir süre önce Türkiye'nin önde gelen otomotiv gazetecilerinden Emre Özpeynirci, sosyal medya hesabından yayınladığı mesajla iki aracın görüntüsüne ulaştık. Bu sayede, otomobilin yanında otobüs, kamyon ve çekici de üretileceği bilgisine sahip olduk. Geçtiğimiz günde, kamyona ait yeni 2 görüntüyü paylaştı Emre Özpeynirci.




HABAŞ'ın kurucusu, HAMDi BAŞARAN. Aynı zamanda firmanın ismi de kurucusunun adından oluşuyor. Habaş'ın  şimdiki patronu ise; Mehmet Rüştü Başaran

MS Mehmet Şimşeker, Elektrikli Araç ve Turrano

Manisa'daki fabrika ile ilgili belgelerde projenin adı ve kapsamında; kamyon, çekici, otobüs, midibüs ve türevleri, motorlu taşıtların üretimi, traktör gibi tarım makinaları, iş makinaları ve savunma sanayi taşıtları, kamyonetler, troleybüs ve metrobüs yer alıyor..

Diğer taraftan 7-12 Ekim 2023 tarihlerinde  gerçekleştirilecek olan Busworld Europa 2023 Fuarı'nın internet sitesinde, katılacak firmalar arasında HABAŞ ismi de yer alıyor. Habaş, bu sayfada  "Habaş, otobüs ve kamyon üretiminde Türkiye'nin en büyük holdinglerinden biri" şeklinde tanıtılıyor.



Habaş, bu fuarda 11. salon, 1102A numaralı standta; aralarında alçak tabanlı ve  elektrikli araçların da yer aldığı otobüslerini tanıtacak. 



Kamyonun tasarımı modern görünüyor en azından ön tarafta. İçi hakkında bir görsel yok ama olası bir başka araçtan ipucu çıkartabiliriz!



Bu görüntülere ve bilgilere göre iki marka arasında detayını bilemediğimiz bir işbirliği var. Çin merkezli bu işbirliği ülkemizde ve dünyanın bir çok ülkesinde de sıkça görülüyor.. Hele, ülkemizde bazıları eleştiri alıyor bazıları hakkında ise yorum olmuyor.



Tabii ki, uzun ömürlü  ve giderek artan yerlilik oranlı iş birliklere olumlu. Görünmeyen yada unuttuğumuz bir detay ise kullandığımız bir çok ürün, makina, eşya vb. Çin'den geliyor veya Çin ile ilişkili. Aynı Çin; ticaretin, işbirliğinin yanı sıra Uygur Türklerine, Müslümanlara ağır baskılar yapmaya devam ediyor!!!




Aslında, Habaş'ın otomotiv sektöründe;  otomobil konusunda Honda altyapısıyla bir şeyler yapması mantıklı ancak beklenmedik şekilde kamyon ve otobüse girmesi şaşırtıcı göründü.


 Ticari araç konusunda belki BMC Otomotiv, Ford Otosan yada Mercedes Benz Türk'le ortak bir çalışma; yerlilik oranı, maliyet, ulaşım açısından bir seçenek olarak düşünülmemiş veya gerçekleşmemiş.




Söz konusu kamyon JAC markasıyla imal edilip Çin içine ve ihraç pazarlarına satılıyor. Satıldığı pazara göre Jac Gallop, Jac A5 dını alan kamyon, farklı kapasite ve güçlerde Seçeneğe sahip. Kullanılan motorlardan biri de Cummins imzalı

Bir kusuru var, fazlaca profesyonellik içeriyor!.



Kaynak; https://twitter.com/eozpeynirci
https://twitter.com/eozpeynirci/status/1574487402923671552
www.busworldeuropa.org
https://anadoluyatirim.com.tr/habas-grubu
https://www.habas.com.tr/
https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2022/05/20220508-2.pdf
https://www.enkocaeli.com/haber/14164889/hondayi-satin-alan-habasta-hareket-var-ser-verip-sir-vermiyorlar
https://www.bursadabugun.com/yazarlar/emre-ozpeynirci-120/
https://www.gazetepencere.com/author/emre-ozpeynirci/
https://www.tv100.com/bomba-surpriz-ortaya-cikti-herkes-ters-kose-oldu-tv100com-yazari-emre-ozpeynirci-merakla-beklenen-goruntuleri-paylasti-makale-629277
https://jac.com.cn
https://jacmotorsph.com/
http://www.gebzegazetesi.com/ekonomi/habastan-37-milyar-liralik-dev-yatirim-h43507.html

8 yorum:

  1. Habaş ın kendi markasıyla jac kamyonlarını Türkiye de üretmesi iyi bir haber. Belki ilerleyen süreçte yerliliği arttırıp kendi tasarımlarını da üretirler.
    BMC veya Tümosan ın Habaş a dizel motor vermesi lazım. İş birliği iyidir.
    Habaş ın umarım JAC ın 6x6 yüksek tavan çekicisini de üretir.
    BMC Tuğra ve Pi makina dan sonra yerli diyebileceğimiz üçüncü bir kamyon ve çekici markamız oluyor.
    Güzel haber.
    Askam iflas etmişti. Habaş bir nevi onun yerini dolduracak.
    Umarım Honda Civic tabanlı otomobilini de görürüz.
    Acaba otomobil üretmeyip sadece Kamyon ve otobüs mü üretmeyi planlıyorlar?
    Umarım hibrit bir otomobil de üretirler. Togg elektrikli. Türkiye nin hibrit motorlu yerli bir markaya da ihtiyacı var. İyi akşamlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Honda Civic tabanlı araba üretmek kolaymi. Honda bunu satar mı? Çin malı arabaya isim degistirmeye benzemez. Honda o tabanı vermez. Ancak Çinli bir firmanin alt yapısını alarak haogg yaparlar

      Sil
  2. Bence otomobil de gelecek ne zaman biilinmiyor ama bu konuda altyapı hazır; Honda fabrika ve tezgahları. Ama habaş çekcinin Turrano dan farkı yok. Sonuçta devamı gelecek ve yerlilik oranı artacaksa iyi iş..

    YanıtlaSil
  3. patenti alınmış şasi ve tedarik altyapıları olmadan otomobil üretip onay almak kolaymı? sanayide her ustaya araba toplatmak daha ucuz zaten

    YanıtlaSil
  4. Muhtemelen Orta dogu, arap pazari icin düsünülmüs olabilir JAC görünümlü Habbas ( Abbas)... Tsk ederim. Metin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir zamanlar BMC adına midibüs imal eden Gözükara şirketii vardı.Sonra kapandı. Aynı yerde Utikar diye bir firma üretime geçti. O da, Suudi Arabistan civarına bir dönem sattı. o da kapandı!
      Habaş ise az sayıda talebe göre bir şeyler yapabilir. Diğer taraftan otobüs fuarında elektrikli otobüs te tanıtacak..Beliki de Habaş daha büyük düşünüyor..

      Sil
  5. Fiyat niye yok anlamdaki

    YanıtlaSil
  6. Kasko listesinde Habaş Steel Power N3 olarak 1 800 000 TL olarak bir bilgi yer alıyor

    YanıtlaSil

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..