Yerli Araç Kullan, TÜRKİYE Kazansın.Vatandaşımız KAZANSIN

POMEGA Lityum-İyon Pil Hücresi Giga Fabrikası açıldı

Pil hücreleri, batarya paketleri ve enerji depolama sistemlerinin üretileceği POMEGA Lityum-İyon Pil Hücresi Giga Fabrikası açıldı. Polatlı OSB’de hayata geçirilen tesis; enerji şebekelerinden ev uygulamalarına, otomotivden yenilenebilir enerji santrallerine kadar pek çok alandaki ihtiyaçlara cevap verecek.



Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Ülkemizi, “Bölgesel Batarya Üretim Üssü” haline getirmeyi hedefliyoruz. Bu amaca ulaşmak için çeşitli mekanizmalarla batarya ve enerji depolama teknolojilerinin geliştirilmesini ve üretimini destekliyoruz.” dedi.




Kontrolmatik Teknoloji bünyesindeki Pomega Enerji Depolama Teknolojileri AŞ'nin Lityum-İyon Pil Hücresi GİGA Fabrika Açılış Töreni, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, KKTC Başbakanı Ünal Üstel, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ankara Valisi Vasip Şahin ve Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mustafa Varank'ın katılımıyla gerçekleştirildi.


 


MİLLİ TEKNOLOJİ HAMLESİ: Fabrikanın; Milli Teknoloji Hamlesi vizyonuyla gerçekleştirilen atılımlara katkı sağlayacağını, batarya, mobilite ve enerji teknolojilerinde Türkiye’nin daha güçlü bir oyuncu olmasını temin edeceğini belirten Bakan Kacır, şunları söyledi: 


 


30 AĞUSTOS: 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 101. yıl dönümü. Büyük Zafer’in 101’inci yılına ulaşmanın gururunu milletimizle birlikte yaşıyoruz.  Milletimizin ve tüm Türk Dünyası’nın 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlu olsun! Bu vesileyle başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm gazilerimizi şükranla anıyor, aziz şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. 

 

BATARYA TEKNOLOJİLERİ: Günümüzde teknolojik ilerleme ve dijital dönüşüm, yeni bir çağın kapılarını aralıyor. Önümüzdeki dönemde; 5G Haberleşme teknolojilerinden güneş enerjisi teknolojilerine, rüzgâr türbini teknolojilerinden batarya teknolojilerine kadar farklı alanlarda büyük bir dönüşümün yaşanacağını öngörüyoruz. 

 

TEKNOLOJİ GİRİŞİMLERİ: Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak, paradigma değişimlerinin yaşanacağı bu alanlarda oluşacak fırsatlara yönelik doğru zamanda yatırım yaparak lider teknoloji girişimlerine öncülük etmeyi hedefliyoruz. Türkiye'nin yeni nesil sanayi politikasının en somut örneği olan milli otomobilimiz Togg; Paradigma değişimlerine doğru zamanda yatırım yaparak ortaya çıkardığımız lider teknoloji girişimlerimize en iyi örnek.

 

MOBİLİTE: Önümüzdeki dönemde büyük bir dönüşümün yaşanacağını öngördüğümüz alanlardan biri de mobilite. Batarya ve enerji depolama teknolojileri mobilite için kritik öneme sahip. İklim değişikliğinin etkilerini azaltmak ve karbon-sıfır hedeflerine ulaşmak isteyen ülkeler, batarya ve enerji depolama teknolojileri alanında yatırımlarını her geçen gün artırıyor. 

 

BATARYA ÜRETİMİ: Dünya’da batarya üretim kapasitesi 1,3 Terawatt saat düzeyindeyken, 2030’a geldiğimizde bu rakamın 7 misline yani 9 Terawatt saate ulaşacağı tahmin ediliyor. 2030’da sadece Avrupa’da 1 Terawatt saatlik talebin oluşacağı öngörülüyor. Bu küresel gelişmeler, ülkemizin bu alanda yapacağı yatırımlarla büyük kazanımlar elde edebileceğini ortaya koyuyor. 

 

YATIRIMLAR HIZLANIYOR: Farklı markalarla batarya yatırımlarını hızlandırıyor, ülkemizi, “Bölgesel Batarya Üretim Üssü” haline getirmeyi hedefliyoruz. Bu amaca ulaşmak için çeşitli mekanizmalarla batarya ve enerji depolama teknolojilerinin geliştirilmesini ve üretimini destekliyoruz.

 

43 MİLYAR LİRALIK YATIRIM: Toplam yatırım tutarı yaklaşık 43 milyar lira olan, biri bugün açılışını yaptığımız fabrika olmak üzere 6 firmamızı teşvik sistemimiz kapsamında destekliyoruz. Küresel otomotiv sektöründe önemli paya sahip bir firmamızın da batarya fabrikası yatırımı için değerlendirme süreci devam etmekte. 

 

TEKNOLOJİ ODAKLI SANAYİ HAMLESİ: Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak, katma değerli üretimin artırılması amacıyla Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı’nı hayata geçirdik. Bu kapsamda biri POMEGA firmamızın olmak üzere toplam 4 projeyi destekliyoruz.  Bu 4 proje kapsamında toplam 216 milyon lirası Ar-Ge harcaması olmak üzere 3 milyar lira büyüklüğünde yatırım gerçekleşecek. Bu yatırımlar, 5 yıl içinde yaklaşık 50 milyar lira büyüklüğünde ekonomik katma değer üretecek.  

 

285 PROJE: TÜBİTAK Burs ve destek programları kapsamında, enerji depolama ve batarya teknolojileri alanında, 2018’den günümüze kadar 285 projeye toplam 620 milyon lira destek sağladık. Ülkemize değer katan girişimleri ve Ar-Ge projelerini desteklemeye devam ediyoruz. 

 

TEKNOLOJİ YATIRIMI: Bakanlık olarak farklı programlarla desteklediğimiz önemli bir teknoloji yatırımını hayata geçiriyoruz.  Açılışını yaptığımız Pomega Lityum-İyon Pil Hücresi Giga Fabrikası ile ilk etapta 500 MegaWatt Saatlik kapasiteyi faaliyete geçiriyoruz. Tam kapasiteyle üretime geçtiğinde ise 3 Gigawatt Saatlik üretim kapasitesine ulaşacak.

 

PİL HÜCRELERİ: Tesiste üretilecek pil hücreleri, batarya paketleri ve enerji depolama sistemleri; enerji şebekelerinden ev uygulamalarına, otomotivden yenilenebilir enerji santrallerine kadar pek çok alanda ihtiyaçlara cevap verecek.

 

İŞ BİRLİKLERİ: Batarya yatırımlarının sürdürülebilirliğini sağlamak için olmazsa olmaz husus maden tedarikinin güvence altına alınması. Bu nedenle, ülkemizde bu alanda maden yatırımlarını teşvik etmeye devam edeceğiz.  Yurt dışında da önemli iş birliklerini hayata geçireceğiz. 

 

TEKNOFEST’E DAVET: Sayın Cumhurbaşkanımız liderliğinde Milli Teknoloji Hamlesi vizyonuyla inşallah ülkemizi çok daha ileriye taşıyacağız. Bu vizyon ile kritik teknolojilerin yerli ve milli imkanlarla geliştirilmesi için insan kaynağımızı harekete geçirmesi hedeflenen; Dünya’nın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST’in açılışını da yarın Ankara’da gerçekleştireceğiz. 30 Ağustos Zafer Bayramı coşkusunu başkentimizde TEKNOFEST’le yaşayacağız. Bu vesileyle, 5 gün boyunca Etimesgut Havalimanı’nda düzenleyeceğimiz TEKNOFEST Ankara’ya sizleri ve tüm milletimizi davet etmek istiyorum. 

 

“KAMU-ÖZEL İŞ BİRLİĞİ”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ölçeğinin yanı sıra nitelikli bir yatırım olan tesisin kamu özel iş birliğinin güzel bir örneği olduğunu ifade etti. Kamunun oluşturduğu vizyon, ortaya koyduğu doğru teşvik politikaları ve enstrümanlar, özel sektörün de cesaret, bilgi, sermaye ve insan gücüyle böyle güzel yatırımların meydana geldiğini anlatan Yılmaz, Avrupa'dan Çin'e kadar bölgedeki ilk ve tek özel sektör lityum demir fosfat bazlı pil hücresi üretim tesisinin açılışını yapmaktan büyük onur duyduğunu dile getirdi.

 

“TÜRKİYE’YE BÜYÜK KATKI SAĞLAYACAK”

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mustafa Varank, “Türkiye'yi katma değerli üretimle kalkındırma derdindeyiz. Batarya teknolojileri önemli bir alan. Doğru zamanda doğru yere yapılmış yatırım Türkiye'ye büyük katkı sağlayacak. Gelişen mobilize alanında çok ciddi katkı sağlayacak tesisten bahsediyoruz." diye konuştu.

 

Kontrolmatik Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Sami Aslanhan da 2022'de temel atma töreni yaptıklarını hatırlatarak, çalışma arkadaşlarının özverisiyle rekor sürede tesisi tamamladıklarına dikkati çekti.






Kaynak; https://www.sanayi.gov.tr/
https://www.pomega.com
https://www.kontrolmatik.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..