Yerli Araç Kullan, TÜRKİYE Kazansın.Vatandaşımız KAZANSIN

YerliBurada.Net, Yerli Firmalar ve Yerli Otomobil

Yerli firmaların, markaların artması, arttırılması; kaliteli ve iyi ürünler üretmesi şüphesiz ülkemiz insanı için en iyi harekettir...Yerli firmalar zaman içinde el değiştirip yabancı sermayenin kontrolüne geçebildiği gibi bazı yabancı markalarda ülkemiz girişimcileri tarafından satın alanırak ekonomiye kazandırılıyor..Bu konuda yerli firmaları, markaları tanıtarak halkımıza hatırlatmak amacıyla YerliBurada.Net adlı birinternet sitesi faaliyet gösteriyor..

Otomobilinden, gıdasına ve her konuya, sektöre açık olarak büyük bir amaca hizmet ediyorlar.Bu anlamda, kısa bir zaman ayırarak, en azından bir kaç dakika incelemenizi öneririm..
 
YerliBurada adlı platforma http://www.yerliburada.net/ yada
https://www.facebook.com/yerliburada
adlı sosyal paylaşım sayfasından ulaşabilirsiniz..

YerliBurada.Net; Neden Yerli, sorusuna şu şekilde cevap veriyor;

Sanayi devriminin getirdiği üretim olanaklarındaki artış ve düşen maliyetlerden dolayı üretim miktarları tüm sektörlerde artmıştır. Bunun sonucu olarak erken sanayileşmiş ülkelerde ürettikleri fazla ürünü satabilmek için yeni pazar ihtiyaçları doğmuştur. Bu ihtiyacı karşılayabilmek için henüz sanayileşmemiş ülkelere ihracat yapmaya başlamışlardır. İthalat yapılan ülkelere yeni ve farklı ürünlerin daha ucuza girmesi o ülkelerdeki gelişmekte olan sanayi kuruluşlarını baltalamaktadır. Tekelleşen yabancı büyük firmaların ülkemizdeki ulusal para kaynaklarımızı kendi ülkelerine taşımalarıyla dışarıya olan ekonomik bağımlılığımız artmaktadır. Ekonomik bağımlılıktaki artış tüketicinin uzun vadedeki alım gücünü düşürmektedir. Yani aslında bugün ucuz olduğu için satın alınan her yabancı şirket ürünü, ileride aynı ürünün tüketici tarafından daha pahalıya alınmasına yol açmaktadır. Bu sebeple yerli üreticiyi/satıcıyı kalkındırmak ithalatı azaltarak ekonomik bağımlılığı azaltacaktır. Bu sebeplerden dolayı yerli üreticinin/satıcının rekabet gücünü arttırmak ve tanıtmak amacıyla amacıyla tüm yerli üreticilerin/satıcıların bir arada bulunduğu ulaşabilen bir platform oluşturulmuştur.; www.yerliburada.net

Yerliburada.net'in yorumları da okunmaya değer.
SON yıllarda gündemden düşmeyen Yerli Otomobille ilgili son yazılarınıda sayfalamıza taşıdık;

Yerliburada Yerli Otomobile Tepki! - 1. yazımız

Bilindiği gibi son günlerin en önemli konularından birisi %100 Yerli Oto müjdesi! Sanayileşen ve küreselleşen dünyada gelir gider dengesini sağlamak ve Dış Ticaret açığını azaltmanın en temel öğesi gelirinizin giderinizden fazla olmasıdır. Bunu sağlamak içinse tek yol vardır. İç kaynakların yani yerli sermayenin dışarıya gitmemesi için yerli üretim yapmak şarttır. Bu katma değer ithalatı azaltırken başarı sağlanması durumunda ihracatı da artırmaktadır. Gelelim bizim de bu uğurda çaba sarf ettiğimiz %100 Yerli Otomobil projemize. Bu proje kendi teknolojik bilgi birikimimiz ve yerli sermayemizin harmanlanarak ülkemize has bir ürün ortaya koymayı kapsamaktadır. Yakın zamanda %100 yerli olduğu söylenen otomobillerimiz görücüye çıkmış ve tanıtımları yapılmıştır. Yapılan tanıtımlardan sonra araçların dış tasarımlarının yabancı marka araçlara benzemesi nedeniyle kamuoyunda bir tepki oluşmuş, arkasından Sayın Bakanımız Fikri IŞIK tarafından bir açıklama yapılmıştır. Bu açıklamaya göre Saab 9-3 marka otomobilin lisansı alınmış ve bilgi birikimi ile yerli teknolojimizin bunun üzerine inşa edileceği aksi halde 5 yıl gibi bir süre kaybı olacağı belirtilmiştir. Buradan da araçlarımızın aslında %100 yerli olmadığı ortaya çıkmaktadır.

Bununla birlikte Devrim Arabasını da hatırlamakta yarar var. İlk kez otomobil üretme hayalimiz 1961 yılında bu araçlarla gerçekleşti. 129 günde TCDD bünyesinde en yaklaşık 30 mühendis tarafından tamamlanan bu 4 aracımızın üretimi maalesef istenmeyen olaylar sonucunda sürdürülememiştir. 1961 yılında daha az imkanlarla bu başarıyı elde edebilmişken günümüzde bunu başaramayacağımızı düşünüyoruz. Aslında kendi imkanlarıyla birçok başarılı tasarım günümüze kadar gelmiştir. Bunlardan en önemlisi ise yerli otomobil ile aynı dönemde duyurusu yapılan Hacette Üniversitesinin üretimi olan EVT S1 model elektrikli otomobildir. Üniversitelerdeki teknoloji ve bilgi birikiminin yeterli seviyede olduğunu gösterir bu gelişmelere yatırım yapmanın hem daha hızlı hem de daha ekonomik sonuç vereceğini söylemek gerekir. Bunun sıfırdan yapılan yerli tasarımların kendisiyle birlikte yan sanayiyi de geliştireceği, ekonomiye çarpan etkisi yapacağı da unutulmamalıdır. Aksi durumda zaten ülke içerişinde yabancı marka ve tasarımların üretim yaptığı, yerli otomobilin de böyle bir tabana oturtulduğu düşünülürse ülkemiz için hiç yararı olmayan montaj sanayisi kısır döngüsüne bir çark daha eklemiş oluruz. Yıllarca montaj yaparak elde ettiğimiz az sermaye de yeni bir tasarımı satın almak adına harcanır, ekonomik çıkmaz devam eder. Bu noktada yapılması gereken şey; öncelikle bilgi ve teknoloji merkezi olan üniversitelere yatırım yapmak; Üniversitelerin ortaya koyduğu ilk tasarımları satın alarak yeni tasarımlara kaynak sağlamak, bu tasarımlar üzerinden yeni geliştirmeler yapmak; bunları yine üniversiteler bünyesinde oluşturulacak sanayi bölgelerinde Akademisyen ve öğrencilerin katılımı ile seri üretime geçirerek ülkemiz adına katma değer oluşturmak; önce ülke ihtiyacına cevap verdikten sonra ihracat yaparak ekonomik gelişmeyi sürdürmektir.

Bu aşamaya gelindikten sonra umuyoruz ki satın alınan lisans üzerinden tamamen yerli (benzin, melez, elektrikli vb) motor ve kasalar üreterek katma değerimizi artırıcı gelişmeler sağlanacaktır. Bunlar sağlanmadığı takdirde birçok gelişmiş ülkenin taşeronluğunu ve fason üreticiliğini yapmaktan öteye geçemeyiz.


Yerliburda.net Sayfa Yöneticisi
Yerliburada Yerli Otomobile Tepki! - 2. yazımız


Yerliburada olarak 2012 yılında yayınladığımız yazımızla yerli otomobil üretimi konusundaki duyarlılığımızı daha önce de ifade etmiştik. Ne mutlu ki günümüzde yerli otomobil üretimi toplumun daha çok gündeminde. Ancak yerli araç konusundaki Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yaklaşımını uygun bulmamaktayız. Neden böyle düşündüğümüzü gerekçeleriyle size anlatmak istiyoruz.


Öncelikle hangi nedenle olursa olsun yerli aracın tamamının yerli olanaklarla oluşturulmasını savunuyoruz. Çünkü hazır bir tasarım, motor alıp Türkiye’de üretmek ülkemizi sadece bir montaj merkezine çevirir. Oysa kendi markamızı, modelimizi kendimiz tasarlar ve bu modeli üretirsek öncelikle bilim insanlarımıza ve sanayimize önemli bir deneyim ve bilgi birikimi sağlanmış olur. Bakanlık’ın zaman ve para tasarrufu gerekçesiyle Saab 9-3 modelini satın almasını doğru bulmamaktayız. Evet, bir aracın tasarımını kendimiz yaparsak para ve zaman açısından çok karlı olmayabilir. Ama o tasarımın ortaya çıkma sürecinde yaşanan deneyim ve bilgi birikimi paha biçilemez bir kazançtır.

Devrim Arabaları’ndan Bugüne…
Bundan yaklaşık 50 yıl önce Devrim Arabalarının sıfırdan üretilmesi Türk sanayisinin bunu yapabilme gücünü kanıtlamaktadır. Hele ki, günümüzde otomotiv yan sanayimizin oldukça gelişmiş olduğunu göz önünde bulundurursak kendi mühendislerimiz, işçilerimiz aracılığıyla kendi coğrafyamıza, gereksinimlerimize uygun ‘tam bir Türk aracı’ üretmemiz çok kolay olacaktır.

Devrim Arabaları 129 gün gibi çok kısa bir sürede yapılmış ve çağının olanaklarına göre öncü olabilecek bir bakışla üretilmiştir. Öyle ki, Türk mühendislerimiz ‘ayarlı direksiyon’u akıl etmiş ancak bu modellere uygulanmasını o an uygun görmemiş; bizden 2 yıl sonra Cadillac markası ayarlı direksiyonu piyasaya sürmüştür. Bu da Türk mühendislerin ne kadar ileri görüşlü ve yenilikçi olduğunun bir kanıtıdır. Bundan 50 yıl önce ülkede doğru düzgün bir otomotiv sanayi yokken 4.5 ayda böyle bir araç ‘tasarlanmış’ ve üretilebilmişse neden bugün de aynısı olmasın!

Hacettepe’nin yerli elektrikli aracı
Hacettepe Üniversitesi Otomotiv Mühendisliği Bölümü’nün çalışmaları sonucunda yerli olanaklar, yerli tasarım ve yerli mühendislerimizle 3 yıl gibi kısa bir sürede seri üretime uygun elektrikli bir araç tasarlandı. Bu gurur veren örneğin sadece bir kurum tarafından başarılması da yerli tasarımın sanıldığı kadar uzun zaman almayan bir çalışma olabileceğini bizlere göstermektedir. Düşünün ki birden fazla kurumumuz bir araya gelse ne kadar kısa sürede başarabiliriz!

Neden yerli lokomotifimiz gibi olmasın?!

TÜLOMSAŞ ve TÜBİTAK’ın ortak çalışmasıyla, 18 bilim insanımızın emeğiyle, 4 yıl gibi kısa bir sürede %100 yerli elektrikli lokomotifini üretebilmiş bir millet olarak %100 yerli otomobilimizi de yapabileceğimize inancımız tamdır.

Hüseyin Nergiz - Yerliburada.net Yönetim Ekibi Üyesi


Yerliburada.Net'e
http://www.yerliburada.net
https://twitter.com/Yerliburadanet
https://www.facebook.com/yerliburada
adreslerinden ulaşabilirsiniz..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..