Yerli Araç Kullan, TÜRKİYE Kazansın.Vatandaşımız KAZANSIN

Yerli araç; Gölge Süvari ve ZAHA, IDEF21'de

 Türkiye'nin önemli savunma araçları imal eden firmalarından FNSS Savunma Sistemleri A.Ş., Mayıs ayından Ağustos'a ertelenen IDEF 21 Savunma ve Havacılık Fuarı'nda ilk kez Gölge Süvari adlı aracı sergileyecek.FNSS yetkilileri yeni araç için "Gelecekten Bir Kesit" tanımlamasını yapıyor..




1986 yılında, FMC Corporation ortaklığıyla kurulan şirket, ilk savunma taşıtını 1990'da imal ederken günümüze kadar 4000 den fazla üretim yaptı.Ve giderek bu sayı artıyor..Diğer taraftan 1997 den beri de FMC-Nurol Savunma Sanayii A.Ş. (FNSS)  olan şirket adı “FNSS Savunma Sistemleri A.Ş. “ olarak değişti.FNSS'de günümüzde ise % 51 hisse Nurol Holding'e, 49 hisse ise  BAE Systems'e ait.




İDEF'21'de sergilenen araçlar arasında  ZAHA'da olacak.




 Gölge Süvari adlı  İnsansız  Kara Aracı, Ülkemizdeki ilk ağır sınıf insansız kara aracı özelliğine sahip olmakla beraber barındırdığı yapay zeka ile en üst insan-makina etkileşimiyle dikkat çekiyor.




FNSS'nin  Tarihçesi

"  Savunma Sanayii Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (bilahare Savunma Sanayii Müsteşarlığı), 7 Kasım 1985 tarih ve 3238 sayılı Kanun ile kurulurken, FNSS’nin de ilk tohumları aylar öncesinden atılmaya başlanmış ve 24 Temmuz 1986 tarihinde Nurol İnşaat ve Ticaret A.Ş. ile FMC Corporation arasında imzalanan Mutabakat Zaptı (Memorandum of Understanding) ile bir ortak girişimin çerçevesi belirlenmişti.




SSM’nin kuruluşundan hemen sonra ele aldığı ilk büyük savunma sanayii projesi Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyacını karşılamak üzere paletli Zırhlı Muharebe Araçları'nın Türkiye’de üretimini öngören "Zırhlı Muharebe Araç Projesi" olmuş, 18 Temmuz 1986 tarihinde teklife çağrı yapılmış ve 27 Ekim 1986 tarihinde ilk teklifler verilmiş idi. FMC ile Nurol arasındaki görüşmeler ise 1 Temmuz 1987 tarihinde imzalanan "Ortak Girişim Anlaşması" ile sonuçlanmış; “FMC-Nurol Savunma Sanayii A.Ş. (FNSS)” adı resmiyet kazanmıştır. 




İlk Proje:

Savunma Sanayii Müsteşarlığı, Şubat 1988 ayında ihalenin sonuçlandığını ve FNSS ile sözleşme müzakerelerine başlanacağını ilan etmiş ve müzakereler 23 Mayıs 1988 tarihinde Başbakan Sayın Turgut Özal’ın huzurunda imzalanan sözleşme ile meyvesini vermiştir. Bir milyar doların üzerindeki bedel ile imzalanan Sözleşme, yaklaşık 1700 aracın 10 yıl içinde Türkiye’de üretilmesini öngörmüştür.


Sözleşme imzasının hemen ardından, yabancı sermaye ile ilgili işlemler tamamlanarak şirket kuruluşu ile ilgili işlemlere geçilmiş ve FNSS Savunma Sistemleri A.Ş.’nin kuruluşu, 31 Ağustos 1988 tarihinde Ankara Ticaret Sicil Memurluğu'nca tescil edilmiştir.


Şirket kuruluş işlemleri ile paralel yürütülen Sözleşme’nin yürürlüğe girmesi ile ilgili işlemler de 1989 yılının bahar aylarında tamamlanmış ve SSM, FNSS ve davetli kişi ve kuruluşların katılımı ile yapılan bir tören ile Sözleşme 15 Ağustos 1989 tarihinde yürürlüğe girmiştir.



Türkiye’nin ilk büyük Savunma Sanayii projesi olarak nitelendirilen Zırhlı Muharebe Aracı Projesi aynı zamanda başarı ile tamamlanan ilk büyük proje olmasıyla da bilinmektedir. Türkiye’de bu sektörün standardını da belirleyen proje olmuştur.


Şirket Yapısı:

Kuruluş aşamasında %51'i FMC'ye, %49'u ise Nurol'a ait olan FNSS’nin ortaklık yapısında zaman içinde değişiklikler yaşanmıştır. 1994 yılında FMC Corporation Savunma Sanayii alanındaki faaliyetlerini Amerika’da yerleşik diğer bir savunma şirketi olan BMY-Harsco ile birleştirmiş ve ortaya çıkan yeni şirkete United Defense LP (UDLP) adı verilmiştir. 1997 yılında ise United Defense LP Carlyle Group tarafından satın alınmış ve FMC Corporation savunma alanından çekilmiştir.





Bu değişiklik ile FNSS’nin FMC Corporation ile herhangi bir ilişiği kalmadığından Şirketin kuruluşundan itibaren “FMC-Nurol Savunma Sanayii A.Ş. (FNSS)” olan adı 1997 yılından itibaren “FNSS Savunma Sistemleri A.Ş. “ olarak değiştirilmiştir.


2005 yılının Ekim ayında ise ortaklar arasında varılan mutabakata istinaden, Şirketin sermaye yapısı %51 Nurol Holding A.Ş. %49 UDLP olarak değiştirilmiş, aynı yıl içinde UDLP’nin hisselerini bir dünya devi olan BAE Systems satın almıştır. Böylece hisse yapısında çoğunluk Türklere geçmiştir.  "



Kaynak; https://www.fnss.com.tr/
Kaynak, https://www.youtube.com/channel/UCG7qtNeSEXvGX2pLvO9pL1A
https://twitter.com/FNSS_Savunma/status/1420311414858817542

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..