Yerli Araç Kullan, TÜRKİYE Kazansın.Vatandaşımız KAZANSIN

İlk Hyundai bir Ford Cortina'ydı.Taunus'u, 20M ve Granada izledi.Sonra ilk Hyundai modeli Pony geldi..

Hyundai, dünyanın en büyük otomotiv gruplarından biri.Anadol'la aynı tarihlerde yola çıkarken Güney Koreli marka; Ford'un Cortina/Taunus, 20M ve Granada modelleriyle otomobil dünyasına merhaba dedi.




Hyundai kendi otomobilini  geliştirmek amacıyla, 1974 yılında Austin Morris'in eski genel müdürü olan George Morris ve  British Leyland genel müdürü George Turnbull ile yola çıktı.
Onu beş üst düzey İngiliz otomobil mühendisi; Kenneth Barnett, John Simpson, John Crosthwaite,  Peter Slater olan Edward Chapman takip etti.






Turnbull’un Morris Marina deneyimleri, Mitsubishi’nin motorları ve şanzımanları, Hyundai'n imal ettiği Ford Cortina’nın bazı parçaları ve Italdesign Giugiaro'nun  tasarladığı hatchback gövde ile Hyundai Pony geliştirildi.

YENI DODGE POLARA VE FORZA

Hyundai Pony'nin en büyük rakipleri KIA Brisa (Mazda altyapısında) ile  Saehan Gemini (Daewoo)  idi.





1967 yılında kurulan Hyundai Motor Company; Cortina'yı Ford Motor Company işbirliğiyle ilk otomobil olarak üretti. 1968'de Cortina, Güney Kore'deki Ulsan Fabrikasının bantlardan çıkmaya başladı.





 
Ulsan tesisinde imal edilen ikinci otomobil (1969) ise Türkiye ye bir dönem Almanya'da çalışan işçilerimizle gelen 20 M idi.

1970'lerde de Hyundai - Ford  teknik işbirliğinin son ürünlerinden  Avrupa çizgilerindeki  arkadan çekişli lüks sedan Granada yollara çıktı.


Hyundai; 6 kıta, 184 ülkeye 23 milyondan fazla otomobil ihraç etti


İtalyan tasarımcı Giogetto Giugiaro tarafından tasarlanan ve  ilk bağımsız Hyundai modeli olan Pony, 1976'da imal edilmeye başlarken ilk kez Ekvador'a ihracat gerçekleştirildi.Pony bazı bazı pazarlarda Excel adını alırken takpçisi Pony ll 1982 yılında bantlardan indi ve bir yıl sonrada Kanada ihracatı gerçekleşti..

1983 yılında ise Hyundai Stella Güney Kore otomotiv pazarına ilk kez yeni bir orta boy sedan olarak girdi.  Giogetto Giugiaro tarafından tasarlanan Stellar, Hyundai Motor tarafından bağımsız olarak geliştirilen ikinci model oldu.

Hyundai Motors'un imal ettiği ilk otomobil modelleri;

Ford Cortina;   1968-1983
Ford  20M;       1969 - 1973
Hyundai Pony; 1975-1990
Ford Granda;   1978 -1985
Hyundai Pony Excel; 1983 -1985
Hyundai Stellar;  1983 -- 1997
Hyundai Presto;  1985- 1989



"Ford Cortina Mk III ve halefleri ile birlikte Taunus TC, Avrupa’da, Arjantin’de ve Ford’da ya da yerel işbirlikçilerince Asya’da biraz güncellenmiş formlarda üretildi. Cortinas ayrıca, Koreli otomobil üreticisi Hyundai'nin lisansı altındaki 'Avrupa / Doğu Asya yaşam modeli' modelinde önceki Cortina Mk II ile başlayan az sayılarda üretildi. Bu, üretim ömrünün sonunda Cortina 80'e, Güney Kore'deki Cortina hattını başarıyla geçen ilk Hyundai Stellar için bir başlangıç ​​noktası olarak hizmet etti ve direksiyon simidi ve şanzıman itici şaftı gibi bazı önemli teknik bileşenleri teslim etti. Aksi takdirde Ford olmayan halefi olur................ Ford Taunus, Arjantin’de 1974’ten 1984’ün sonuna kadar üretim meclisinin Otosan Taunus’un üretimi için Türkiye’ye satılmasıyla üretildi. Yeniden katlanmış ön ve arka panelleri sayesinde kolayca ayırt edilebilen Türk otomobili 1993 yılına kadar üretime devam etti."


Hyundai, gelecekten ipuçları sunan yeni konsepti;『45』EV modelini Frankfurt Otomobil Fuarı’nda tanıtacak



Kaynak, www.hyundai.com
https://en.wikipedia.org/wiki/Hyundai_Pony
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Ford_Taunus

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..