Yerli Araç Kullan, TÜRKİYE Kazansın.Vatandaşımız KAZANSIN

BMC'den yerli otomobil geliyor

BMC ve yerli otomobil konularıyla sık sık gündeme gelen işadamı Ethem Sancak;
“Babayiğit Arayışları” temalı, High Tech Port CEO Forum oturumlarının sonuncusunda konuşmacı olarak yer aldı. Bu fuarı ve etkinliği, yerli bir otomobilsever olarak özellikle izlemeye çalıştım. Fuar, Türkiye ve özellikle yakın coğrafyası için gün geçtikçe daha önemli hale geliyor. Giderek; firma, ürün ve katılan ülkelerin artışıda bunu gösteriyor.


BMC otomobil mi imal edecek?

Toplantının yapıldığı salon küçücük bir yerde oluşturulmuş. Forumun yapıldığı mekan, bu fuarı hiç haketmiyor! Fuar içinde içinde yönlendirme olmadığından her tarafı didik ederek buluyorsunuz.Oysa fuar salonlarından biri, olduğu gibi dinlenme alanı olarak ayrılmıştı. 





Forum esnasında, fotoğraftanda görebileceğiniz gibi birçok kişi ayakta bekledi; bir buçuk saata yakın! Ayrıca, fuar alanındaki anonslarla sesler karışıyordu. 


Ethem Bey, tarihe meraklı olduğunu, küçüklüğünden beri nerden gelip nereye gidiyoruz düşüncesiyle tarih konusunda bir çok kitap okuduğunu ve okumaya devam ettiğini, araştırdığını, Türk ve İslam dünyasının tarih içinde bilim dahil her alanda ileri olduğu dönemlerden , Osmanlı'ya, Osmanlı'nın çöküşü ve günümüze kadar olan süreci, Özellikle Avrupa ve ABD'nin Türkiye'nin gelişmesini nasıl engelleyip kendine bağlamayı çalıştığını anlattı.Bu bilgileri bilenler için hatırlamak bilmeyenler içinse öğrenmek adına olumluydu. Ancak ağırlıklı olarak konuşma bu şekilde devam etti. Özellikle BMC ve yerli otomobil konusunun daha çok konuşulmasını beklemiştim!! 
Yerli otomobil konusunda, kendilerinin kadar en az bir düzine girişimcinin yerli otomobil üzerinde çalıştığı ve en kötü ihtimalle kendileri de dahil tüm girişimcilerin ortak bir yerli otomobil hazırlayabileceğini ifade ettiler.
Sivil kullanımda bir çok araç veya aletin, sistemin; askeri amaçla ortaya çıkıp sivil hayata uygulandığı; internet ve 4x4 özelliğindeki cip diye adlandırdığımız araçlar gibi örnekler veren Sancak, bir ülkenin savunma sanayisi ne kadar ileriyse o kadar bağımsız ve kuvvetli olacağını da anlattı... 





Yabancı markalar için üretim yapanların bu işin zorluğunu ifadelerini de;
kendilerinin bunu yapamayacakları veya yaptırmalarına engel olunabileceğinden kaynaklandığını söyleyen Sancak; (çoğu literatürde yazdığı gibi) Türk sanayi ve otomotivinin önce montaj, sonra lisansla yola çıktığını şimdi ise kendi markasını üretmesi gerektiğini hatırlattı!Günümüz içinse, ar-ge ve yetişmiş insan kaynaklarında Türkiye'nin çok iyi durumda olduğunu hatırlatalım. 

Konuşma sonunda sanırım 5-6 civarı soru alındı.Genellikle soru soranlar, soru sormak yerine iyi bir çalışma yaptıklarını (Ethem Bey'in) ve benzeri şeyler söylediler.
Şüphesiz, BMC ihalesinde tek firma olmalarına rağmen!!!, Katarlı ortağıyla BMC'yi ayağa kaldırmaya çalışmaları ve yerli otomobil için uğraşmaları takdire şayan..
BMC'nin şu anda internet sitesi açık, ancak en kısa zamanda faliyete geçeceğini yazarken fabrikada üretim durumunun ne aşamada olduğuna dair bilgi yok!



 


En önemli soru ise;
şu ana kadar verilen bilgilere göre yerli otomobil için somut bir delil yok sözüne,
sanayi casusluğu sebebiyle cevap vermediğini söyleyen Sancak; Hans'a inanıyorsunda bana neden inanmıyorsun dedi. Tabii ki soruyu soran kişi Hans'a inanmadığı için o kadar saat ayakta bekleyip, bizim gibi Ethem Sancağı dinlemeye gelmişti!
Sonuç olarak, Ethem Bey'in BMC'si yerli otomobil üzerinde çalışıyor! BMC ise şimdilik; Kirpi, Procity ve askeri kamyon üretiyor.Bunları Ethem Sancak'ın konuşmaları ve fuarda sergilenen BMC araçlara bakarak söyleyebiliyoruz.


Konuyla ilgili basın bülteni ise aşağıda yer alıyor.
Sancak: “Milli otomobili üreteceğiz, herkes müsterih olsun”
15’inci MÜSİAD Uluslararası Fuarı'nda High Tech Port CEO Forum oturumlarının sonuncusu “Babayiğit Arayışları” temasıyla düzenlendi. Oturuma MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, ES Mali Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak ve Altınay Robot Teknolojileri Genel Müdürü Hakan Altınay katıldı.







Hakan Altınay oturumun açılışındaki konuşmasında Türkiye 50 yıldır otomotiv endüstrisinde önemli kazanımlar sağladığını, önce montaj endüstrisi ile başladığını, sonra ürün geliştirme sürecine geldiğini ve son 10 yıldır ise Ar-Ge merkezleri ile beraber sahip olduğu üretme yetkinliğini teknoloji üretme sürecine doğru döndürdüğünü aktardı.


Ethem Sancak önümüzdeki dönemin babayiğidi
Altınay, kendi markamızı ortaya çıkarmayı arzu ettiklerini belirterek, “Bu kolay bir şey değil ama özellikle Orta Avrupa’da ve pek çok dünya ülkesinde otomotiv endüstrisi ülkelerin gelişmesinde çok önemli bir yer tutuyor. Ülkemizin de kendi markasını bu şekilde olgunlaştırıp diğer uluslara hizmet edecek şekle dönüştürmesi lazım. O yüzden Cumhurbaşkanımızın Başbakan iken açıkladığı bir konu vardı. Türkiye’nin ulusal bir markayı oluşturmak için babayiğitlere ihtiyacı var diye. Türkiye’de bunu yapabilecek çok sayıda anlayışın olduğunu düşünüyoruz. Bu konuda üzerine yeni bir görev almış olan Ethem Sancak bey bugün aramızda. Kendisi otomotiv endüstrisinde önümüzdeki dönem yeni bir yiğit olacak.” diye konuştu.


Ethem Sancak konuşmasında, “Konu çok aktüel ve anlamlı. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın bize misyon olarak yüklediği bir göreve talip olma işi. O açıdan çok aktüel, çok zor bir iş babayiğit olmak. Bugün gerçekten milli otomotiv işine soyunmak gerçekten babayiğitliktir. Tıpkı Koca Yusuf gibi, Kurtdereli gibi, Adalı Halil gibi, ki bunlar biliyorsunuz sırtı yere gelmemiş cihan pehlivanlarımız. Bu da güncel olarak böyle bir babayiğitliktir. Şüphesiz naçizane benim gibi bir fakirin dışında bu işe soyunacak ve bu işi yapabilecek düzinelerce girişimcimiz artık çok şükür. Son 12 yılda yaratılan iklimle beraber oluşturuldu bunlar. Eğer bu iklim oluşturulmasaydı bu babayiğitler çıkmazdı. Yani siz çölde boyu bir metreyi bulan mısır yetiştiremezsiniz. Bu bir iklim meselesi, eski Türkiye’nin ikliminde babayiğit çıkmazdı.” diye konuştu


Yerli otomobil üretmek delilik değil
Ethem Sancak konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Şimdi otomotiv sanayi ile uğraşan bazı meslektaşlarım girişimciler Türkiye’nin 80 yıllık büyük markaları, boş bulunup yerli otomobil yapmak deliliktir diyorlar, evet kendileri için deliliktir. Çünkü toplam pazarın yüzde 60’ına sahip iseniz, dağıtımda ve fasonculukta, Pazar sizin elinizdeyse ve bu bir uluslararası markaysa siz o konforu kullanarak onlara rakip olamazsınız, yaptırtmazlar. Yapmaya kalkarsanız o işini kaybedersiniz bu da deliliktir. Yani davranış olarak bir insanın kendi işini bile bile kaybetmesi gerçekten deliliktir. O yüzden o saygın iş adamımızın söylediği kendi açısından doğru. Eğer ülke ikliminiz buna müsait hale gelmişse, sanayileşme buna imkan veriyorsa, sermaye birikimi açısından, mühendislik açısından, bilgi üretme teknolojileri açısından, yani artık sizin ülkenizde bir otomotiv fabrikasının anahtar teslimi, sıfırdan üretim bandını robotlar şeklinde geliştirecek ve yapacak Altınay gibi bir şirket varsa, niye otomobil yapmayasınız? Niye otomobil fabrikası kurmayasınız?”


Türkiye’nin çevresinde otomobil satabileceğiniz 1 milyar insan var
Ethem Sancak ayrıca şunları söyledi:
“Ülkeniz kişisel gelir açısından 11 bin doları geçmişse, eğer ülkeniz 160 milyar dolar ihracat yapabiliyorsa ve eğer ülkeniz içerde üretilen 1 milyon araç düzeyine çıkmışsa ve her yıl trafiğimize yüzbinlerce aracın girebileceği satılabileceği bir Pazar varsa, pergeli şöyle bir çevirdiğinizde 1 saatlik uçuş mesafesinde 1 milyar insan varsa çevrenizde bunlara satacak milli bir araba markası yapmak hiç de delilik ve zor değil. Geç bile kaldık. Uzak Doğu’ya bakın yerli arabası olmayan ülke kalmadı. Hem de bir tane değil, düzinelerce marka var. Avrupa’da araba üretmeyen ülkeyi dövüyorlar. Türkiye için gerçekten zor diyorlar, niye zor olsun. Biz 1936 yılında uçak ürettik ve İngiltere’den sipariş aldık.”


Otomobili yapacağız, herkes müsterih olsun
Ethem Sancak “Biz milli arabayı da yapacağız, milli motoru da yapacağız, milli tankı da yapacağız, 10 bin kilometreyi geçen balistik milli füzeyi de yapacağız, Batı ne yaptıysa bir fazlasını yapacağız. Biz de o güç var. Bunları yapabilecek bir düzine girişimcimiz var. Şimdi mevzu olmadığı için onların isimlerini söyleyemiyorum. Hiç bir şey yapamazsak bir düzine girişimci bir araya geleceğiz ve yapamaz diyenleri utandıracak şekilde bunları yapacağız. Herkes müsterih olsun.” diye konuştu.


Yapacağız deyince neden inanmıyorsun?
Oturum sonrasında bir dinleyiciden gelen “Somut bir adım ne zaman atılacak, proje ne aşamada, başlangıç tarihi verebiliyor musunuz?” şeklindeki soruya Ethem Sancak şu yanıtı verdi:
“Somut bir adım olmadığını nereden çıkardınız? Ben şimdi size mühendisliğimizin hangi safhasında olduğumuzu neler yaptığımızı söyleyecek kadar saf değilim. Çağımızın en büyük casusluğu biliyorsunuz sanayi casusluğudur. Ben sana yapacağız dediğim zaman bunu veri olarak kabul edeceksin. Elin Hans’ı yapacağım dediği zaman inanıyorsun da ben söyleyince niye inanmıyorsun. Yapacağız.”
Oturum sonrasında Ethem Sancak'a bir baston hediye takdim edildi.


MÜSİAD Fuarı Hakkında
MÜSİAD Uluslararası Fuarı, her iki yılda bir Uluslararası İş Forumu (IBF) Kongresi ile paralel olarak, T.C. Ekonomi Bakanlığı’nın katkılarıyla İstanbul’da düzenlenmektedir. Etkinlik, fuar katılımcı işadamları ile yatırımcıları bir araya getirerek, ticari işbirliği ve küresel ortaklıklar için yeni fırsatlar sunmaktadır. Büyük ticaret kapasitesi ve gönül birliği organizasyonuyla, Asya’dan Avrupa’ya, Afrika ülkelerinden Türkî Cumhuriyetlere kadar yabancı işadamları, yerli ve yabancı stant katılımcılarıyla uluslararası düzeyde organize edilmektedir.
1993 yılında İzmir Enternasyonal Fuar alanında başlayan MÜSİAD Uluslararası Fuarı, açıldığı günden bugüne kadar toplam 1 milyon 800 bin üzerinde ziyaretçi sayısıyla bir marka haline gelmiştir.
High Tech Port by MÜSİAD Hakkında
2010 yılında gerçekleştirilen 13. MÜSİAD Fuarı’nda başlatılan bir uygulama ile ülkemizde geliştirilen yeni teknolojilerin fuar alanında sunumuna imkân verilmiştir. Bu imkan sayesinde, yatırımcı ve proje sahibini bir araya gelmesi sağlanmış ve yeni geliştirilen teknolojik ürünlerin kamuoyuna tanıtımına ön ayak olunmuştur. 2012 yılında gerçekleştirilen 14. MÜSİAD Uluslararası Fuarı’nda devam eden bu proje, 2014 yılına gelindiğinde artık kabına sığmaz olmuş ve MÜSİAD Uluslararası Fuarları kapsamında yepyeni bir çalışmayı doğurmuştur.
Türkiye’nin teknoloji devlerini, proje sahiplerini ve yatırımcıları bir araya getirmek üzere yola çıktık. Ülkemizi 2023 ideallerine bir adım daha yaklaştıracak bir çalışmaya daha imzamızı atıyoruz: HIGH TECH PORT by MÜSİAD. Bu çalışmalar kapsamında, Türkiye’nin yüksek teknoloji algısını kuvvetlendirmek ve milli teknolojilere sahip çıkmak adına organize edilen High Tech Port, yatırımcı, üretici ve proje sahipleri ile yerli ve yabancı işadamlarıyla, ilgili devlet kurum ve kuruluşlarından paydaşları bir araya getirecek ve milli teknolojilere sahip çıkarak dünya ile buluşturacak önemli bir vizyon olacaktır.
www.hightechport.com
www.musiadfair.com

2 yorum:

  1. Keşke doğru söylüyor olsalar:( Bu güne kadar ne sözler verildi hepsi boş. Bari BMC'yi ayağa kaldırabilseler. En son büyük kasa tır yapacaktı BMC . Arada kaynadı gitti. Yerli otomobili bize yaptırmazlar boşuna heveslenmeyelim:(

    YanıtlaSil
  2. Yerli otomobil yapacağız deniyor da;
    yarısı Katar'a ait bir firma nasıl yerli olmuyorsa ürettiği otomobilde ne kadar yerli olacak? Bir ara, Bursa'da bir firma yabancı şasi üzerine otobüs üretip 100 % yerli otobüs ürettik diyordu.Hani algı operasyonu varya.Kelimeleri gerçek anlamlarıyla hakettiğince kullanmalılar!!!
    Eskisinden daha iyi bir BMC bekliyoruz .Bunu da zaman gösterecek!

    YanıtlaSil

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..